Temat: Jakie gry powstają?
Ciekawi mnie jakie aktualnie gry powstają na ATARI?
Pochwalcie się:P
Muszę wybrać następną grę do konwersji, a nie chce się powtarzać:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ciekawi mnie jakie aktualnie gry powstają na ATARI?
Pochwalcie się:P
Muszę wybrać następną grę do konwersji, a nie chce się powtarzać:)
vega: weź no Lotus III ;)
ja poprosze o FLIMBOS QUEST na VBXE......
takie marzenie scietej glowy
Barbarian z C64 na nie-VBXE. By była porządna wersja W KOŃCU. Gra nie jest zbyt skomplikowana ;)
P.S.
Pomysł Lotharka ciekawy, lubię Flimbo's Quest ;) Ale jeżeli już to ze standardową grafiką z C64, jest jakaś taka "przyjemniejsza" od wersji z Amigi.
Ostatnio edytowany przez Jacques (2009-07-02 13:33:10)
hehe teraz sie zacznie koncert życzeń
Ja też by chciał lotusa 3.
tak generalnie to mi się skojarzyło, że do Lotusa III może przydałby się kod space harrier...
Porządne Mortal Kombat - były przymiarki nawet by Pentagram, ale projekt nie został zakończony. VBXE byłoby tutaj bardzo przydatne - duże, wielokolorowe obiekty :)
ciekawe czy autor tego wątku otrzyma w końcu odpowiedź na pytanie które zadał, ktoś przeczytał pierwszy post w tym wątku ?
A ja dalej offtopujac chcialbym zwrocic uwage, ze na Atari spod klawiatury najlepszych programistow wychdza ostatnio prawie wylacznie konwersje albo porty z innych maszyn. Wiem ze nadrabiamy zaleglosci sprzed 25 lat i udowadniamy calemu swiatu, ze da sie. Czesto nowe wersje na Atari miazdza inne platformy.
Ale moze jednak cos nowego? Nowatorskiego?
Moze nie glosujcie jaka gre przeportowac, ale podyskutujmy jaka NOWĄ gre chcielibyscie miec na Atari?
Np dla mnie taką nowatorską (na Atari) i naprawde ciekawą grą był G.I.L.P. zaprezentowany na Grzybsoniadzie. Wiem, gra jest totalnie niedopracowana i pelna grubych bugow. Ale sam pomysl, grafika, atmosfera gry, byly dla mnie powiewem nowosci, jakiego dawno nie czulem na naszej maszynce. Mam nadzieje ze autor ją dopracuje.
Ja bym chetnie zasponsorowal konkurs na pomysl na gre, gdzie glownym kryterium byloby nowatorstwo i grywalnosc.
A potem tylko wystarczy znalezc najlepszą osobe, do zakodowania zwycieskiego pomyslu :)
Ostatnio edytowany przez nosty (2009-07-03 11:29:12)
Z takich to Vector ;) Albo może jakaś strzelanka na bazie engine-u Yoompa - coś jak tunele w grze Stardust ;)
Ja mam pomysł :)
A ja mam pytanie do znawców gierek z ośmiobitowych maszynek (tzn. chcę sprawdzić czy taki pomysł nie był przypadkiem wykorzystany).
Strzelanka - latana, pływana ew. jeżdżona.
Widok - najlepiej z góry.
Na 2 osoby (przy czem druga może sterować wiosełkami).
Pierwsza osoba robi za pilota, kierowcę, sternika czy jak mu tam, druga natomiast za strzelca (np. kręci wieżyczką na tym pojeździe).
Było coś takiego (a jeśli nie, to czy jest to technicznie możliwe do zrealizowania)?
ps. wiem że coś w ten klimat było możliwe na jakimś (grzybianym, amigowym?) symulatorze, ale mi chodzi o typową strzelankę/zręcznościówkę.
Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2009-07-03 20:52:40)
Pamietam taka gierke ze spectrum, jechalo sie jakims czolgiem i jedna osoba sterowala skakaniem a druga strzelala i obracala wiezyczka wlasnie.
Ale zupelnie nie wiem co to bylo./
Skaczący czołg - tak jak w "Moon Patrol"?
ta, cos takiego
No pomysl fajny. Tez kiedys stwierdzilem ze gier w ktorych gracze wspolpracuja jest znacznie mniej niz takich gdzie rywalizuja.
A jak juz są, to takie jak w Zybex'ie - obaj gracze robia to samo. A to troche malo zaskakujące...
Ja myslalem o grze zrecznoaciowej widocznej z boku, gdzie jeden z graczy prowadzilby pojazd a drugi ochranialby go z powietrza.
Swoja drogą znacie takie gry na Atari, gdzie gracze wspolpracowaliby ze soba, ale na rozne sposoby, mając rozne zadania i umiejetnosci?
EDITED: na PC fantastyczną grą z takim pomyslem byla Commandos :)
Ostatnio edytowany przez nosty (2009-07-04 10:01:35)
Może Bruce Lee?
W końcu Yamo miał inne umiejętności (zadania poniekąd też).
Swoja drogą znacie takie gry na Atari, gdzie gracze wspolpracowaliby ze soba, ale na rozne sposoby, mając rozne zadania i umiejetnosci?
No pewnie, że znamy ;) Na pewno The Goonies, o ile dobrze pamiętam - to jeszcze Conan bodajże, parę innych tytułów też było. A z Zybexopodobnych (gdzie można bądź współpracować, bądź rywalizować) to na przykład Tanks. Hmm, na szybko do głowy mi jeszcze przychodzi Inside (współpraca wskazana 0 jak Ci padnie sterowanie, tylko pomoc drugiego pojazdu może przynieść efekt).
A zgierek na jednego gracza, ale gdzie steruje się dwoma joyami na raz polecam Infiltratora - na początku trudno się przyzwyczaić do sterowania, ale potem to już sama przyjemność ;)
Tarkus and the Orbs of Doom a.k.a. Kręgi Zagłady (też z Goonies'owatych).
może jakaś gierca ekonomiczno-strategiczna z serii ..... Tycoon, ewentualnie jakaś strategia osadzona np. w średniowieczu z tak rozwiązaną rozgrywką jak w North & South....lub też coś a'la Scorched Earth, ale walki toczone między 2 zamkami (uproszczony Ballerburg na PC: http://www.cda.pl/gry/ballerburg.php)
Pamietam taka gierke ze spectrum, jechalo sie jakims czolgiem i jedna osoba sterowala skakaniem a druga strzelala i obracala wiezyczka wlasnie.
Ale zupelnie nie wiem co to bylo./
gunboat? (co prawda nie czołg, tylko łódź, ale tak się grało :)
Też jestem za nowymi grami, a nie konwersjami.
Osobiście piszę His Dark Majesty.
W wątku dostępne są wersje beta. Jest już kilku wyśmienitych testerów, więc chętni na pełną grę niech raczej poczekają, aby nie psuć sobie wrażenia.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.097 sekund, wykonano 11 zapytań ]