mirusvf napisał/a:jakie jest podobieństwo z Pascalem Atarowskim? Jeśli znaczące to czy gdzieś jest dokumentacja tego języka (może być nawet obcojezyczna)?
Na Atari istnieje kilka kompilatorów pascala. Najpopularniejszym w Polsce był Kyan Pascal, jest jeszcze taki kompilator jak Atari Pascal i jak wspomniał Sikor Draper Pascal (być może istnieją jeszcze jakieś inne, ale o nich nic nie wiem).
Z tego co wiem, Kyan Pascal dostępny był w 2 wersjach. Opis do wersji 1.0 znaleźć możesz w książce W. Zientary "Języki Atari XL/XE cz.2". Jak w niej pisze autor "...jest to pełna implementacja języka wzorcowego Pascal i zawiera wszystkie przewidziane w nim struktury programowe...". Miłe jest to, że można w nim pisać wstawki (a nawet całe funkcje i procedury) w assemblerze.
Wersja 2.0 różni się nieco implementacją, nie ma w niej np. dyrektywy "assign" i trochę zmienili sam kompilator. W 1.0 kompilator był równoczesnie assemblerem a w 2.0 assembler jest osobnym programem (jest to zresztą całkiem miły macroassembler). Ciekawostką jest to, że kompilator "produkuje" kod dla swojego macroassemblera a dopiero potem go przez niego przepuszcza.
Nie wiem, którą wersję opisuje książka podana przez Zenona, ale jeżeli ktoś ma do niej dostęp to może ją przerobi na wersję elektroniczną.
Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali psát a zakázali zpívat,
a bylo jim to málo, poručili dětem modlit se jak si přálo Veličenstvo Kat.