Temat: Czarny ekran na 65XE [z twistem]
Wydaje mi się, że to chyba będzie trochę ciekawszy przypadek. 65XE z czarny ekranem. Co ciekawe niektóre karty uruchamiają się choć nie zawsze w pełni funkcjonują (min pool position) Ale na szczęście odpala SALT (z SIC!-a). Wszystkie testy przechodzi bez problemu z jednym wyjątkiem - RAM (zero zdziwienia). Dodam, że ROM (oba basic i os ) SALT widzi poprawnie.
RAM tester (w miejscu OS ROMu) melduje natomiast, iż są zarówno problemy w RAMIe .. jak i w Basic ROMie. Przy okazji wskazuje też na układy które padły.
No dobra, lutownica w ręki i okazuje się iż wszystkie kości RAMu są ..sprawne.
MMU - sprawne.
OS ROM (przy okazji) też sprawny.
Układy były testowane w testerach (RAM) jak i na sprawnym egzemplarzy atarynki, czyli na 100% są"prawilnie" sprawne.
Podmieniałem też RAMy ale to nie dało żadnej zmiany.
Oczywiście problem nie "wędruje" wraz ze zmianą pozycji kości. Diagrom konsekwetnie wskazuje te same kości.
Przedzwoniłem też linie danych od RAMU, Freddiego, OS ROM, BASIC ROM CPU ANTIC... i tutaj nic nie znalazłem.
Na deser wstawiłem Ultimate 1MB i odpala ale zgliczowane.
No to tu mamy twist bo atari martwe a wszystkie główne układy są OK.
Wydaje mi się że problem musi leżeć albo w przerwanej lini albo jakimś układzie logiki. Nie chcę już pruć na oślep tej bidulki Moze jest ktos w stanie wskazać głównych podejrzanych na podstawie danych z SALTa i Diagromu?
Albo może ktoś miał już taki przypadek wcześniej ?:)
Ostatnio edytowany przez goolash (Wczoraj 07:47:59)