Temat: Odbudowa Atari STE
Cześć,
Właśnie zaczynam swoją przygodę z Atari ST :)
Niedawno wszedłem w posiadanie płyty głównej od ATARI STE z zasilaczem, dolnym ekranem i połamaną dolną częścią obudowy. Od lat 80/90 zawsze chciałem mieć Atari ST ale zawsze jakoś było nie po drodze.
Płytę dostałem od kolegi, który otrzymał ją od innego kolegi :)
Płyta była w opłakanym stanie jak widać na jednym z załączonych zdjęć. Ponieważ zajmuję się hobbystycznie renowacją starych komputerów (Macintosh, Amiga, Spectrum itp) postanowiłem podjąć wyzwanie, okazji do zrealizowania marzenia nie mogłem zmarnować :)
Nad zasilaczem ewidentnie ktoś się znęcał ponieważ kondensatory nosiły ślady fizycznego ataku śrubokrętem lub innym narzędziem. mostek gretza nie istniał, zostały tylko druty, itd.
po wylutowaniu kondensatowów, cześci diod i resztek mostka okazało się niestety, że laminat jest bardzo popękany, ścieżki poprzerywane i powyrywane pady. Ze względów bezpieczeństwa uznałem, że lepiej będzie zasilacz docelowo wymienić.
Płyta główna na szczęście przetrwała i udało się ję przywrócić do życia. niestety mam tylko 3 moduły simm 3x256KB więc na razie mam 512KB, złącza midi są do wymiany ponieważ rozerwane są pady/złączki whodzące w płytę główną, ktoś próbował je wyrwać. do wymiany też będzie złącze modemu.
Aby odbudować komputer potrzebuję całej reszty, czyli klawiatury, obudowy, fdd, zasilacza (oryginał lub zamiennik) itd. Dałem odpowiednie ogłoszenie na forum może ktoś będzie miał te podzespoły lub atari z martwą płytą główną.
jeśli nie uda mi się skompletować oryginalnej obudowy zaprojektuję obudowę zastępczą i zbuduję układ żeby podłączyc klawiaturę i mysz usb ale chciałbym mieć kompletne atari w oryginalnej obudowie
TOS z tego co udało mi się odczytać ze zniczonych naklejek to 1.06 w wersji niemieckiej. będę chciał go wymienic na nowszy w wersji angielskiej.
oczywiscie będę też szukał modułów ram 4x1MB.
o innych rozszerzeniach pomyślę jak atari zacznie działać :)
chciałbym atari wykorzystać głównie do muzyki (cubase).
liczę na pomoc i porady :)
------------
EDIT 24.09.2024:
+ RAM 4x1MB - zakupiony
+ TOS 2.06 UK - zakupiony
+ ASCI2STM - zakupiony
+ klawiatura QWERTY
+ kontroler klawiatury - zakupiony
+ obudowa druk 3D - zakupiona
+ gniazda midi - zakupione
+ zasilacz - zakupione
+ stacja dyskietek - zakupiona
+ gniazdo hdd
+ gniazdo modemu
+ gniazdo fdd
+ taśma fdd
Do zakupienia:
- śruby montażowe do FDD
- tuleje do FDD
Ostatnio edytowany przez dragon_x (2024-09-24 12:00:33)