Temat: TONY Montezuma's Gold
Witam. Zakupiłem grę tylko dostępne opcje to plik tony.CAR i tony_cart.BIN. Jak to ruszyć na org. Atari z floppem albo SIO2SD bo moim zdaniem powinien być też plik XEX czy ATR ale chyba zapomnieli dodac :/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Zakupiłem grę tylko dostępne opcje to plik tony.CAR i tony_cart.BIN. Jak to ruszyć na org. Atari z floppem albo SIO2SD bo moim zdaniem powinien być też plik XEX czy ATR ale chyba zapomnieli dodac :/
Obawiam się, że innej wersji po prostu nie ma. Jeśli nie masz carta typu AVG/Side3/Ultimate Cart to nie odpalisz. Obraz jest niestety zbyt duży, żeby go odpalić z A8PicoCarta.
Oczywiście jest jeszcze opcja zdobycia kompatybilnego nośnika (carta) i wgrania na niego ale to średni sens.
Ostatnio edytowany przez perinoid (2024-06-11 19:19:34)
.CAR i .BIN odpalisz z emulatora.
rozumiem na emulatorze działa ale mam fizycznie ATARI i chciałbym na tym pograć, przy okazji mam tez cart ręcznie zrobiony od SIKORA ale CREAXIN 1.03 tylko wciąga pliki 128kb i na tu też nie moge carta zrobić mimo, że kości mam 512kb. Jak to rozwiązać? jest jakis program co potnie plik car lub bin na pliki po 128kb żeby je wrzucić do CREAXIN i scalić w XEGSMerge i później wypalić?
Ostatnio edytowany przez pawelkrak (2024-06-11 19:50:49)
Da się wrzucić na cart Sikora większe pliki bezpośrednio, ale plik musi być do tego dostosowany.
Więcej sensu ma dogadanie się ze sprzedawcą, tzn. zwrot tego co zakupiłeś i zakup fizycznego carta w pudełku.
ok. napisałem do sprzedawcy, zobaczę jak do tego tematu podejdzie, w opisie było, że gra wymaga Atari800, Altirra itp.
@pawelkrak: jaką wielkość ma plic CAR? Jak 256KB - spróbuj połączyć dwa na raz i nagrać na carta, jak 512 - spróbuj nagrać od razu (plik powinien mieć 512KB przy standardowych kościach ode mnie, ale pójdą też kości 256KB), inna sprawa, że nie znam sposobu bankowania i typu carta w Tony, może się okazać, że wymaga innego typu cartridge-a.
Plik ma 512KB.
1. > w opisie było, że gra wymaga Atari800, Altirra
no, a co masz na pendrive który kupiłeś? opis dotyczy tego. a że autor udostępnia już teraz plik car, to bonus dodany ;-P
2.
nie sprawdzałem, ale może bin wejdzie na cart SiC ?
Altirra z takim ustawieniem go odpala i gra działa.
Ostatnio edytowany przez takron27 (2024-06-12 08:53:09)
Hej. Wysłałem maila przez forum. Mogę sprawdzić na carcie zgodnym z MaxFlash lub na karcie takim, jak ma Sikor.
Tylko muszę mieć pliki...
Ostatnio edytowany przez x_angel (2024-06-12 09:01:14)
to jest ten cart. Wgrywałem oba pliki tony_cart.bin i tony.car ale po graniu i odpaleniu Atari nie wstaje z tymi wsadami
Ostatnio edytowany przez pawelkrak (2024-06-12 09:51:43)
No to takie carty mam ale widocznie to nie jest takie bankowanie.
Zaraz kupię gierkę i obadam z carta zgodnego z MaxFlash.
No to takie carty mam ale widocznie to nie jest takie bankowanie.
Zaraz kupię gierkę i obadam z carta zgodnego z MaxFlash.
wysłałem PW
A czemu CAR na nie iść na AVGCART? Przecież ten obsługuje pliki CAR do 1MB.
Ja nie mówię, że ma nie iść, tylko pewnie o to się teraz rozchodzi, żeby nie kupować carta za 150zł.
Odebrałem PW i odpisałem. Nie dostaję powiadomień.
Grę już zakupiłem, doliczyli jakieś podatki czy tam cła... Czy to nie jest polska gra?
Ostatnio edytowany przez x_angel (2024-06-12 10:19:01)
vladimir- no, raczej nie z PL
(del.)
kupujesz na itch.io, a oni są ...? (nie odnalazłem skąd; w faq coś-tam jest o vacie i opłatach dodatkowych)
Ostatnio edytowany przez takron27 (2024-06-12 11:03:16)
Chyba bardziej chodzi o stronkę, przez którą idzie zakup: itch.io - to jest w Europie czy w USA?
Jak w Europie to skąd podatek i czemu cena jest podana w netto?
Jak w stanach to czemu? :)
Plik car w nagłówku ma ustawiony typ kartridża - Bajty 4-7, można sprawdzić wg opisu/tabelki: https://github.com/atari800/atari800/bl … C/cart.txt
czyli typ 8 czy 54 ? jak to czytać?
Ostatnio edytowany przez takron27 (2024-06-12 11:16:40)
Hex 38 czyli DEC 56 czyli SIC! i to by się zgadzało, bo jak przeciągam plik na Altirrę i odpalam jako SIC! to działa
to jest ten cart. Wgrywałem oba pliki tony_cart.bin i tony.car ale po graniu i odpaleniu Atari nie wstaje z tymi wsadami
Zaraz, zaraz... Perinoid pisał, że plik ma 512KB, a widzę u Ciebie 39SF020, o ile pamiętam - ta kość ma 256KB, czyli niejako wgrywasz połowę pliku. To nie ma prawa pójść. Podmień kostkę na 39SF040 i wtedy sprawdź.
pawelkrak napisał/a:to jest ten cart. Wgrywałem oba pliki tony_cart.bin i tony.car ale po graniu i odpaleniu Atari nie wstaje z tymi wsadami
Zaraz, zaraz... Perinoid pisał, że plik ma 512KB, a widzę u Ciebie 39SF020, o ile pamiętam - ta kość ma 256KB, czyli niejako wgrywasz połowę pliku. To nie ma prawa pójść. Podmień kostkę na 39SF040 i wtedy sprawdź.
Pamięć
2Mb FLASH
Organizacja pamięci
256kx8bit
czyli max 256kb w 1 bank ?
2 megabity czyli 256 kilobajtów.
W tym carcie maksymalnie to 4 megabity czyli 512 kilobajtów.
Niestety do tego carta nie powstał soft, który umożliwia ładowanie plików powyżej 125kB. Dlatego w tym carcie są maksymalnie 4 banki po 125kB które dzięki XEGS Mergerowi widać na jednym ekranie (w jednym menu).
W Twoim przypadku gdy masz pamięć 39SF020 to masz dwa banki po 125kB. Jak dla mnie to najlepszy cart do składanek (zanim nie wyszedł A8PicoCart). Gry z niego ładują się bardzo szybko.
Czyli tak jak pisze Sikor - ta gra tam nie wejdzie ale w tym wypadku to bez znaczenia bo z tym bankowaniem i tak nie zadziała.
BTW widziałem to wcześniej i zauważyłem też na fotce programator typu TL866 II :)
Ostatnio edytowany przez x_angel (2024-06-12 14:21:42)
2 megabity czyli 256 kilobajtów.
W tym carcie maksymalnie to 4 megabity czyli 512 kilobajtów.
Niestety do tego carta nie powstał soft, który umożliwia ładowanie plików powyżej 125kB. Dlatego w tym carcie są maksymalnie 4 banki po 125kB które dzięki XEGS Mergerowi widać na jednym ekranie (w jednym menu).
W Twoim przypadku gdy masz pamięć 39SF020 to masz dwa banki po 125kB. Jak dla mnie to najlepszy cart do składanek (zanim nie wyszedł A8PicoCart). Gry z niego ładują się bardzo szybko.Czyli tak jak pisze Sikor - ta gra tam nie wejdzie ale w tym wypadku to bez znaczenia bo z tym bankowaniem i tak nie zadziała.
BTW widziałem to wcześniej i zauważyłem też na fotce programator typu TL866 II :)
Ok. Te moje małe carty zostaną do gamepacków a w krótcę będę miał A8PICO ;)
TL866II bardzo dobrze sobie radzi z wszelkimi eepromami od Atari po Amigę. Dla amatorki wystarcza w zupełności i często ratuje dupę jak w przypadku mojej CA2001 gdzie musiałem zczytać i zastapić ROM
Ostatnio edytowany przez pawelkrak (2024-06-12 15:40:18)
AVG Cart-a masz kupić, nie kombinować
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 1.184 sekund, wykonano 12 zapytań ]