Odp: Atari 130XE, modulator - jak usunąć?
A jak ma się sprawa z dźwiękiem? Jeśli usunę modulator z płyty 130XE to dźwięk na gnieździe monitorowym będzie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jak ma się sprawa z dźwiękiem? Jeśli usunę modulator z płyty 130XE to dźwięk na gnieździe monitorowym będzie?
Tak.
Nie
Chyba ze w miejsce modulatora wlutujesz taki maluteńki kawałek PCB z kilkoma elementami. Odsyłam do @kkrys-a.
.
Będzie. Pomylilem z composite
Ostatnio edytowany przez pancio.net (2024-02-13 20:30:49)
Tak.
Nie.
Chłopaki, ustalcie zeznania. :-)
to zależy :-)
No to będzie dźwięk czy nie będzie?
Edita i sprostowanie.
Tak - będzie - nie będzie natomiast composite. Chyba ze w miejsce modulatora wlutujesz taki maluteńki kawałek PCB z kilkoma elementami. Odsyłam do @kkrys-a.
Na composite mi nie zależy. Zależy mi tylko na S-Video i dźwięku i żeby obraz od usunięcia modulatora się nie zrobił gorszy.
No to bez stresu.. możesz usuwać
Dziękuję za pomoc.
a ja w miejsce otworu na obudowie po modulatorze wstawiam gniazdo minidin svideo, takie przykręcane pasuje jak ta lala :-P
Ostatnio edytowany przez takron27 (2024-02-14 08:14:37)
Ale po co wstawiasz skoro masz obok monitorowe z którym można używać kabla z wtyczką din-svideo?
@tmk: moż(na poprawić jakość, można mieć wyjścia na dwa monitory (przydatne na party - jeden monitor do podglądu, drugie wyjście na rzutnik na przykład albo do grabera do zgrania danych). Może być wiele zastosowań.
kable svideo masz gotowe, tego din-svideo musisz sobie dorobić; choćby po to. no i dziurę zakrywa. dziura mniej przydatna niż gniazdo.
eee tam, dziura jest idealna dla wyjścia stereo
@tmk: moż(na poprawić jakość, można mieć wyjścia na dwa monitory (przydatne na party - jeden monitor do podglądu, drugie wyjście na rzutnik na przykład albo do grabera do zgrania danych). Może być wiele zastosowań.
pod fizycznie jeden tor video z płyty wyjście dwa monitory? To jakiś nowy rodzaj hi-end video?
Wystarczy mieć kabel z odpowiednim zetlstawem końcówek i da się.
A ja np. pamiętam przestrogę by nie korzystać jednocześnie z VBXE i wyjścia monitorowego Atari ;-)
Sikor napisał/a:@tmk: moż(na poprawić jakość, można mieć wyjścia na dwa monitory (przydatne na party - jeden monitor do podglądu, drugie wyjście na rzutnik na przykład albo do grabera do zgrania danych). Może być wiele zastosowań.
pod fizycznie jeden tor video z płyty wyjście dwa monitory? To jakiś nowy rodzaj hi-end video?
Tak się składa, że nie raz i nie dwa swoją atarke podłączałem po chinchach do projektora, a po DIN-ie do monitora. W sumie muszę sprawdzić jeszcze przez modulator, bo cały czas mam. Więc nie wiem, Pin, w czym widzisz problem?
A ja np. pamiętam przestrogę by nie korzystać jednocześnie z VBXE i wyjścia monitorowego Atari ;-)
A tu się nie wypowiem, bo w tej atarce VBXE nie mam...
Zależy skąd jest wzięta synchronizacja do vbxe. Jak "normalnie", czyli bierze się Composite, to po podpięciu jednocześnie monitorów po Composite i VBXE kompozyt jest dwukrotnie obciążony i poziom sygnału na wyjściu jest zbyt niski (co skutkuje słabą synchronizacją na VBXE, ciemnymi kolorami na Composite i zrywającą się synchronizacją w obu przypadkach - sprawdzałem, mierzyłem). Tutaj rozwiązaniem jest wzięcie obrazu po S-Video zamiast Composite ale to też nie gwarantuje sukcesu. Jeszcze gorzej jest jak się weźmie synchro dla VBXE bezpośrednio z bufora, bo to wpływa negatywnie na wszystko (jeśli chce się korzystać z dwóch wyjść na raz). Ale. Jest na to lekarstwo - bufor ma jeden wolny kanał. Można rozdwoić wejście i wtedy do VBXE użyć wyjścia z drugiego kanału. I nie a problemu z niczym. Polecam.
W zasadzie jest 99% tak jak mówi @perinoid,. Większość sygnał video jest bezpośrednio użytych i nie są "buforowane", gdzie do sygnałów cyfrowych mogą służyć bufory (CD4050), a do analogowych FET'y lub wzmacniacze operacyjne.
Przechodząc do końca, faktycznie można skorzystać z wolnego bufora w CD4050 i pewnie najlepiej tam wprowadzić (15), czyli buforowany CSYNC i to przez jakiś większy rezystor (może 1k-3k ?), aby też nie degradować impedancji tego wyjścia. Można też wprowadzić bezpośrednio CSYNC GTIA, który wchodzi na 14, ale wówczas obciąża się dwoma wejściami buforowa wyjście GTIA.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.100 sekund, wykonano 13 zapytań ]