Odp: Poszukiwany program kopiujący
Ok,
dzięki. :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ok,
dzięki. :)
TEgo TurDYS też dorzuciłem. Milej zabawy,
Ok,
jak wgrać jakikolwiek program z tego MyDos?
Jaka komenda?
Bo nigdzie w menu tego nie widzę (L było w DOS II).
Bosz... Też L i nazwa programu. Niestety, brak Ci podstaw widzę, stąd problemy z obsługą najprostszych programów. Tu masz instrukcję do MyDOSa: http://atarionline.pl/biblioteka/materi … ownika.pdf
Ok,
też L.
Jednak i tak nie działa, w programie File Copier wyświetla prawidłowo spis dysku (opcja B), jednak już wczytywać nie chce (błąd 165).
Dokładnie, to wszystko chyba nie dla mnie, zbyt skomplikowane i brak podstaw... :(
Te kopiery też są mało intuicyjne, np. nie wiadomo czy można skopiować zawartość dysku w napędzie 2, a jak można, to co wpisać (D2, D:2 czy coś innego, bo nic nie działa).
Masakra jakaś.
Jeśli można korzystać wyłącznie z dysku zamontowanego w napędzie D1, to te kopiery nie działają, bo jak tylko usunę dyskietkę z kopierami i zamontuję jakikolwiek inny ATR w D1, to wywala błędy...
Nigdzie nie uświadczysz nawet krótkiej instrukcji ani do Turdysa ani do Copiera.
Skąd zatem do cholera mam widzieć czego ten program ode mnie chce i co oraz w jakiej postaci mam wpisać?
coś źle robisz, skąd jesteś? Na pewno da się coś pomóc. Są teraz dwa party w Polsce - Silly Venture w grudniu (Gdańsk) oraz LAST PARTY w Licheniu (styczeń), podjedź ze sprzętem. Ewentualnie podaj lokalizację, może ktoś w pobliżu pomoże Ci to ogarnąć.
=================
Edyta:
Obsługa jest standardowa dla programów do kopiowania plików, tu nie trzeba instrukcji. Przejrzyj też Atariki - przyda się (link jest powyżej, na belce forum).
Ostatnio edytowany przez Sikor (2023-11-22 22:01:16)
Nie ma szans, File Copier wywala błąd 165 jak tylko chcę wczytać dyskietkę (nawet tę z MyDosem, która jest pierwotnie zamontowana w D1).
Prawidło odczytuje natomiast spis tej dyskietki.
Można se wpisywać D, D1, D1: i dalej dupa...
Co za dziadostwo... :(
Chętnie bym podjechał, ale jestem z południa Polski... :(
Nie masz zabezpieczonego ATR-a? Własnie zrobiłem próbę, fcopy:
A
D:FC**
A
D:FCCOPY.COM
Dokładnie opisałem jak skopiować plik, i działa bez zarzutu. Odbezpiecz ATR-a w SIO2SD i nie widze powodu, aby nie zadziałało. Napisz skąd jesteś albo pojedź na party, ktoś Ci na pewno wytłumaczy co i jak.
A z południa dokładniej? Kraków na przykłąd ma dużo Atarowców.
Ostatnio edytowany przez Sikor (2023-11-22 22:11:49)
A Ty próbujesz czytać całą dyskietkę, czy jakieś konkretne pliki? Bo to są programy do kopiowania plików.
Do kopiowania całych dyskietek są inne programy, np ten w załączniku.
@vlx, załącz od razu w ATR, bo kolega ie da sobie rady.
Aaa, no to już teraz wszystko jasne...
Ja poszukiwałem programu do zgrania całego bootowalnego dysku ATR na kasetę, a nie poszczególnych plików.
Znacie taki?
Bootowalny dysk nie zadziała Ci jako bootowalna kaseta.
Sikor, mogę Ciebie poprosić? Jestem "wyjechany" i nie mam jak wrzucić tego na dyskietkę.
Kolega, zdaje się, tak nie do końca czyta, co piszemy.
Szukam programu, który skonwertowałby mi całą dyskietkę ATR do postaci, którą mógłbym potem nagrać na kasetę w rekorderze XC12.
No i oczywiście później wgrać z tego rekordera. :)
Takie zboczenie. ;)
Dodałem diskcopy do ATR-a
----------------------------------
edyta:
Czytaj prosze ze zrozumieniem - nie da się wersji całodyskowej z automatu przerobić na kasetową, zupełnie inne procedury obsługi.
Ostatnio edytowany przez Sikor (2023-11-22 22:22:42)
Ok,
rozumiem, czyli nie ma programu do konwersji ATR, który zapisałby później jej zawartość na magnetofon.
Szkoda.
A jest jakiś program do konwersji ATR do pliku CAS?
Przepraszam Cię, gelo29, ale rozmowa z Tobą to jak rozmowa z upośledzonym umysłowo. ATR to odpowiednik dyskietki, CAS to odpowiednik kasety, wnioski wysuń sobie sam.
Szukam programu, który skonwertowałby mi całą dyskietkę ATR do postaci, którą mógłbym potem nagrać na kasetę w rekorderze XC12.
No i oczywiście później wgrać z tego rekordera. :)
Takie zboczenie. ;)
Całej dyskietki się nie da. Można pojedynczy XEX - popatrz na przykład na Boot Casette Maker.
Część plików ATR to mogą być spreparowane pliki XEX.. czyli zawartości katalogu nie zobaczysz. Polecam zainstalować sobie 32bitową wersję Total Commandera i dodać do zarządzania plikami ATR plugin napisany przez Pajero z grupy Madteam. A życie stanie się zdecydowanie prostsze... szybko i łatwo będziesz tworzył oraz modyfikował sobie pliki ATR. Dla małego Atari dla klasycznych gęstości 90/180KB polecam Dos'a 6.4 a dla większych 130KB/360/720/16MB Mydosa 4.5
Dos 2.5 jest dość kapryśny...
Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2023-11-23 12:00:52)
Ok,
super, będę się bawił.
Dziękuję wszystkim za pomoc i wyrozumiałość. :)
rozumiem, czyli nie ma programu do konwersji ATR, który zapisałby później jej zawartość na magnetofon.
http://www.atari.org.pl/artykul/kopiowa … netofon/45
Musisz wiedzieć, jak już koledzy wyżej napisali, że jeśli nie uda Ci się wyświetlić katalogu z dyskietki, którą chcesz skopiować, to najprawdopodobniej jest to autostartujący dysk zapisany w sposób sektorowy, takiej dyskietki nie skopiujesz. Skopiujesz w prosty sposób wyłącznie takie dyskietki (plik po pliku), które są zgodne z DOS. Dodatkowo musisz do każdego z plików dograć loader.
Tak, tak,
już to zrozumiałem.
Po prostu sądziłem, że jest jakiś program, który potrafiłby w jakiś sposób skonwertować całą zawartość takiej dyskietki, coś tam namieszać i wypluć plik .CAS.
No, ale się przeliczyłem.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.092 sekund, wykonano 12 zapytań ]