1

Znalazłem coś dla fanów Pratchetta, zwłaszcza ZXowych:
ftp://ftp.lspace.org/pub/pratchett/game … omgame.zip - tekstówka The Colour of Magic na Spectrum.
ftp://ftp.lspace.org/pub/pratchett/game … ic/z80.zip - emulatorek, dla leniwych.
ftp://ftp.lspace.org/pub/pratchett/game … e.solution - solucja, dla jeszcze bardziej leniwych.

Czekam na wasze opinie.

2

Dzieki! Sprawdze gre jak wroce z pracy - Swiat Dysku rulez! :).
A propos - jak myslicie - jest sens (i zapotrzebowanie) pisac nowe polskie tekstowki na Atari? Scena adventure w Polsce lezy na calej linii - praktycznie nic nowego na zadna platforme nie wychodzi. Czy sa chetni do grania w tekstowki na maluchu?

3

No, tak do końca nie leży - ściągnij sobie "Drogę do Duplandu"  :lol:
A wracając do tematu - . A jakby ktoś zrobił profesjonalnie (może też wersję "english"?), to ja chętnie wydam - mam taką Atarowską chorobę wydawniczą  :P  Ewentualnie - mogę zamieścić w kolejnej Atarynce (projekt nie umarł, na razie jest tylko w fazie hibernacji  ;) ).

Sikor umarł...

4

Tekstówki rulu, moją ukochaną była "Price of Magik". Kilka miesięcy nie wyłączałem atarki, bo piracka wersja miała skopaną opcję zapisu stanu gry? Mapy zajęły mi kilka kartek formatu A3 (komnata 2*3 kratki) i końca nie było widać. Rozumiała całkiem złożone polecenia i każda komnata była z ilustracją (rysowaną wektorowo-obiektowo). I wszystko wchodziło w 64 KB.

5

Pamietam te gre - rzeczywiscie powalala wielkoscia i iloscia grafiki, ale nie moglem ogranac sensu :) Za duzo na raz ze tak powiem...
Wyszla ze swietnej firmy Level 9 Computing zdaje sie...
Pamietam tez ze bylo sprzedawana przez piratow jako "Hobbit" na Atari he he :)
Chodzilo mi nawet z magnetu bez dogrywan...

6

Tak, wydali jeszcze parę gierek, pierwsze były bez grafiki. Wydawano je też na ZX Spectrum i bodaj Amstrada (nie wiem, czy wszystkie). Dogrzebałem się, że Level9 pisał te gry we własnym, stworzonym przez siebie języku programowania i mogli je łatwo między platformami przenosić. Są też jakieś-tam emulatory pozwalające te gry odpalić na PC.
Sporo gierek z Level9 można na płytkach Atari Forever znaleźć.

Pamietam tez ze bylo sprzedawana przez piratow jako "Hobbit" na Atari he he

Albo jako gra "na podstawie Władcy Pierścieni".