Odp: ROM dla 65c816
are there polish to english convertors ? I really would love to read these interesting topics.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Bezsensowne dodawanie newsów Dodawanie trzech lub więcej newsów jednego dnia mija sie z celem
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
are there polish to english convertors ? I really would love to read these interesting topics.
Co nieco info o Atari 1400XL i 1450XLD jest TU i TUTAJ... 1400XL miało mieć ;) na pokładzie właśnie syntetyzer mowy i modem 300 baud, a 1450XLD dodatkowo jedną albo dwie stacje równoległe (!) oparte na new device, zresztą syntetyzer też :). Jeśli dobrze pamiętam, to oba modele różniły się zastosowanym układem mowy: jeden miał bodajże Votrax SC-01A albo SC-02, a drugi SSI-263. Oba miały być dopełnieniem istniejącej linii XL, ale przyszedł pan Tramiel i pupa zimna :evil: ...
Polecam lekturę stronki http://www.atarimuseum.com - webmaster ma kontakty z byłymi inżynierami z Atari i wyciąga od nich różne fajne rzeczy :)... Udziela się też czasami na http://www.atariage.com
Kiedyś popełniłem artka o obu kompach i jest w którymś numerze "Serious'a" (w 8, 9, 10 albo 11 ;) )... :)
--------------
TXG/MNX: try this link: http://www.translate.pl/
Khm, podałem temu "translatorowi" mojego poprzedniego maila na próbę, oto co wypuścił:
Is there but probably, " official " BSD OS? I is not wanted to express here Very Happy niecenzuralnie, but it leaves this whole 1.3.3 A800 and to wish owo. I must not use he (it) on luck, while monitor acts. But have begun for (after) you as magicly ( strange przekompilowaniu źrodła, you have begun as magicly ( strange , because I compiled former too ) binarkę. Script erases make distclean configure. We congratulate. There is from it whole ROM worth < sentry > Confused 1450XLD poanalizowania. Summary look (regard) makes public on table of jump even, that part of procedure is in other places, but it means modifications - curious that. Add (be of use for) fire SysInfo. Had this what on board have 1450XLD? Tongue (speech) Syntezer?
Jakby tu powiedzieć, jakość przekładu pozostawia to i owo do życzenia. Czyli "it leaves and to wish owo" :lol:
[ Dodano: 18.11.2004 11:39:07 ]
Co do zabytków, ściągnąłem sobie selftest od 1400XL, może mnie natchnie jak ma wyglądać ten kawałek systemu w nowym OS-ie, bo do tej pory nie mam pomysłu.
Draco, nowy self test powinien w pełni obsługiwać stereo - wszak dzisiaj to już standard. Może nowa muzyczka? (misja lub lasermania stereo? :P )
I niech jeszcze testuje covoksa, bad sektory na dyskietkach i zagięcia taśmy w magnetofonie oraz głupotę użytkownika. :twisted:
I niech jeszcze testuje covoksa, bad sektory na dyskietkach i zagięcia taśmy w magnetofonie oraz głupotę użytkownika. :twisted:
Lizard - ze stereo to ja poważnie. Covox - póki co - nie stał się standardem, a bad sektory itp. nie należą do systemu, tylko do DOSa itp ;)
Żartowałem z tymi covoksami, taśmami i dyskietkami. A test drugiego Pokeya popieram. Jednak z tą muzyczką przesadziłeś. To nie ma być MegaPlayer, tylko wydanie kilku pisków na każdym kanale z osobna, by user mógł stwierdzić, że jeszcze nie ogłuch. Do tego nie trzeba męczyć rejestrów przesuwających, filtrów, itp. Skoro coś słychać i układa się to to w jakąś prostą melodię, to znaczy, że Pokey sprawny. Po to masz wyświetlane nutki na ekranie, byś mógł się przekonać, że im wyżej nutka i ton jej towarzyszący wyższy, to wszystko gra (a rqaczej Pokey gra).
Czy SelfTest jest tak naprawde potrzebny? Wg mnie wystarczy test pamięci, uwzględniający rozszerzenia i RAM pod ROM-em, oraz ręczny test klawiatury. Jeśli padnie dźwięk, to i tak będzie od razu słychać przy uruchomieniiu pierwszej gry czy dema.
Lizard, a zauważyłeś może uśmieszek przy muzyce z podanymi tutułami :lol: No właśnie :P :lol: 8) ;)
Zauważyłem i dlatego rzuciłm jeszcze kilka propozycji w tym tonie.
A zauważyłeś uśmieszek przy mojej wypowiedzi :lol: No właśnie :P :lol: 8) ;)
:D
Testu Pokeya stereo nie będzie, bo mój komputer nie ma :)
Testu Pokeya stereo nie będzie, bo mój komputer nie ma
No signal input... Pasiu Ci zamontuje :P
A właśnie, muzyczka już jest wymyślona - odpowiedni psalm, kto był na Last lub QuaST dopasuje do tych słów powyżej, kto nie był - niech żałuje!!! :twisted:
Nie jestem pewien, czy się dodatkowy Pokey u mnie zmieści. A co do muzyczki, to myślę, że ten Musorgski musi być zachowany ze względów muzealnych ;)
Oprócz 256k RAM-u, mam wewnętrzną Spartę X, kontroler IDE, oraz kłąb drutu odziedziczony po poprzednim właścicielu górnej skorupy mojej atarynki, i nazywany przez niego "buforem magistrali".
Co do topicu, ustawiłem małe sitko dotyczące prac nad ROM-em dla 65c816, znajduje się tu:
[ Dodano: 20.11.2004 07:58:16 ]
Ok, pod powyższym adresem jest nowa wersja ROM-u.
Poprawiłem błędy w handlerach przerwań, teraz już wszystko powinno działać OK. Są nowe wektory pamięci, niech zapuści to ktoś na atarce z większą ilością pamięci liniowej i powie mi, czy są ustawiane dobrze. Te wektory to $03ef-$03f1 i $03f2-$03f4.
Pin: 816 OS już leci do Ciebie :D (puszczam poleconym :D ). Ale to tamta pierwsza wersja (1.90) - heh, dzisiaj troszke sie zdziwilem, ze jest juz nowa. :o
Testowaliśmy z Pasiem 1.90 i wyglada na to, ze chodzi całkiem dobrze (Self Test sie wlecze jak nigdy :) ) i stabilnie... Żadnych nieprzewidzianych zwieszek :D :D :D .
Tak ale wywołania systemu przez COP #$00 nie działały dobrze (nawet mimo serwis paka ;-)), a przy przełączeniu w tryb natywny wyłączała się druga faza VBL-a.
W drugiej wersji to wszystko jest poprawione. Ale ostrzegam lojalnie: w tej wersji żadne programy używające nielegalnych skoków nie będą działać ;) Podejrzewam, że są to np. wszystkie programy marki JBW (mam dwa jego niewielkie programiki i oba przestały funkcjonować).
Zdecydowałem się nie zachowywać adresów, bo nie ma na to miejsca w ROM-ie, a chciałbym docelowo dorzucić jeszcze parę rozszerzeń. Po za tym nie ma to sensu, bo jeśli coś nie będzie działało z tego powodu, to jedno pstryknięcie przełącznikiem na XL OS albo QMEG czy co tam, i będzie działać. Lepsze niż translator ;)
Są nowe wektory pamięci, niech zapuści to ktoś na atarce z większą ilością pamięci liniowej i powie mi, czy są ustawiane dobrze.
Na chacie będę za kilka godzin i spawdzę... :D Sam jestem ciekaw :o
a może jakiś alkomAT ??? Z reguły użyszkodnik ma powyżej 0% we krwi, a tak by wiedział ile ma piw dokupić, by mu do rANA starczyło - np. wykożystywać jakiś rozszeżony /AtariLAB/ :lol: :lol: :lol:
Jeśli napiszesz :twisted:
[ Dodano: 23.11.2004 10:03:47 ]
Nowy adresik:
[ Dodano: 24.11.2004 11:00:15 ]
PS. Krap-hosting coś dzisiaj chwilowo nie teges, w razie czego przypominam, że stary adres ( http://82.210.159.30/65c816 ) powinien działać i zawierać to samo.
..Wiecie, co zalicza zwieche w pierwszej kolejności ????? (pod DracOS'816) :twisted: CONFIG SELECTOR V 1.35 / LIZARD 2001 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: - przy każdej próbie załadowania jakiegokolwiek pliku z konfiguracją (*.cfg). Config.sys - już normalnie :D:D:D:D
W pierwszej kolejności, bo pewnie jest to pierwszy program jaki wczytujesz z dysku. :twisted:
Hm, bardzo ciekawe, ponieważ Config Selector używa tylko i wyłącznie oficjalnych rozkazów 6502 ;) , z systemu korzysta tylko przy odczycie klawiatury i robi to bardzo kulturalnie.
Jeśeli CS wywala się przy wyborze innej konfiguracji niż CONFIG.SYS, to może być problem w dwóch miejscach:
inc $D40E
i
lsr $D40E
Pierwsze wyłącza NMI, drugie je włącza. Może 65c816 inaczej zachowuje się przy operacjach na pamięci niż 6502?
Config Selector zapisuje do pliku wektory przerwań, tak? No to przypominam, że wektory przerwań pod nowym OS-em wskazują inne adresy, więc plik *.VEC spod XL OS-a będzie "niekompatybilny". 8)
... no tak. To już wim wszystko :D..
.. hehh - widze, że przy bucie OS robi to, co qmeg;- disable basic bez option. Fajne.
Draco, a dało by rade wywalić std procki obsługi E: i wrzucić tam odpowiednik QE816.SYS ??
Config Selector zapisuje do pliku wektory przerwań, tak?
Zgadza się. Jakoś zapomniałem poprzednio dopisać solucji polegającej na skasowaniu CS.VEC. :)
Niom, ale to znaczy, że mój program się nie wiesza ma nowym systemie. :mrgreen:
No tylko powoduje jego zwis :mrgreen: Ale fakt, to jest trudne do obejścia w inny sposób, jak tylko nagrywać nowy *.VEC przy każdym boocie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.100 sekund, wykonano 11 zapytań ]