Odp: Klawiatura PCB dla serii XE - zamiast folii
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 10:54:51)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 10:54:51)
Nie ma mowy o żadnej reklamacji. Dam znać czy pasuje po skręceniu, a jeżeli nie, to pójdzie do innego egzemplarza XE, a faktycznie przy nowej partii już uwzględnimy GS-a.
rozpoczynam nową listę chętnych:
kmor - 1 szt. zmontowany gotowiec
U mnie szanse na złożenie tej klawiatury zmalały strasznie, więc jeżeli by ktoś był zainteresowany klawiaturą Infarmotyka do złożenia, to jest do wzięcia...
//EDIT: żeby nie zaśmiecać wątku, proszę o info na priv (nie jestem na bieżąco z forum, więc mogę też i przegapić).
Ostatnio edytowany przez maw (2021-11-18 00:11:42)
maw: przypomnij mi, jaka cena tam była za PCB?
Dam znać czy pasuje po skręceniu
No to w obudowie klawiatury XEGS, PCB wydaje się pasować tak samo jak oryginalna blacha. Bez taśmy, da się całość skręcić.
Co do płytki ze złączem, to wydaje się że kątowe goldpiny powinny wyjść od spodu płytki. Na górze nadal będą za wysoko, a pod spodem wydaje się być wystarczająco dużo miejsca.
Wydaje mi się też że kątowe goldpiny z PCB samej klawiatury gdyby celowały "w przód", a nie "w tył" to przewody mogłyby być dużo krótsze. Oczywiście to w kontekście XEGS, a nie 65/130XE.
Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2021-11-16 20:48:00)
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 10:56:36)
Spoko, nie ma pośpiechu. Tak jak pisałem na priv, może być z następnej transzy produkcyjnej.
A przy okazji ta płytka ze stykami w moim XEGS wchodzi bardzo ciasno, a wyjąć ją to jeszcze trudniej. Co jaką różnicę w grubości można zamówić? O jeden "rozmiar" cieńsza byłaby już za cienka?
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 10:56:51)
Spoko, jak raz zamontuję, to już nie będę ruszał.
Akurat do XEGS wyjściem wydaje mi się wlutowanie kabelków bezpośrednio, bez gniazda - zacynować końcówki i zamiast gniazda kable wlutowane. Tak mi się wydaje przynajmniej.
Mnie się wydaje że takie rozwiązanie nie jest niekonieczne.
Chodzi o wlutowanie kabelków w płytkę a nie użycie pośrednich goldpinów. W zasadzie jest to całkiem rozsądne - te goldpiny wiele nie dają oprócz braku konieczności lutowania drucików, co może być upierdliwe (wiem bo sam tak zrobiłem w jednym egzemplarzu).
Troche off topic. Czasem widze ze ludzie dodaja dodatkowe klawisze po bokach spacji, najprawdopodobniej z powodu braku nowych klawiszy 9U. Do czego można wykorzystać takie dodatkowe klawisze?
Cos jak ponizej, chociaz tutaj klawisz break i Atari zostal przeniesiony z gory klawiatury.
https://twitter.com/i/events/1267489185411129344
To jest kwestia tego, jak ten klawisz jest podłączony bo jego podłączenie do ścieżek determinuje jego wykorzystanie. Może to być np. powtórzenie czegoś. Albo jakaś kombinacja (da się na upartego pewne tak zrobić).
Ale to nie dotyczy tego tematu.
Złożyłem klawiaturę, działa bardzo fajnie.
Mam jednak uwagę co do złącza, niestety jak ktoś ma zamonotowane stereo (TK-II-STEREO) to tej klawiatury nie zamotuje ponieważ złącze opiera się o pokeya i wypycha klawiaturę do góry.
Wydaje mi się, że piny podłączeniowe powinny być bliżej PCB wówczas było by ok.
Piny oryginalne:
Wymieniłem na niższe:
Niestety powstaje wówczas problem z wkręceniem śrubki pod przyciskami funkcyjnymi
Ponieważ nie zamierzam tego rozbierać, więc po prostu rozgiełem delikatnie piny i wkręciłem tą śrubkę, dodatkowo musiałem lekko pod kątem założyć złącze.
Teraz klawiatura pasuje idealnie, nie leży na pokeyu i nie sprężynuje do góry.
Myślę, że w kolejnej wersji powinieneś podzielić złącze na dwie części i zostawić miejsce wolne na tą śrubkę, rozwiązało by to takie problemy.
Ostatnio edytowany przez lopez (2021-11-20 10:59:05)
Bez tej śrubki też dobrze działa. Jakby co.
Właśnie zauważyłem, że jednak troszkę się wygina więc wolałem ją dać.
Troszkę to się i z tą śrubką wygina ;-) Mam w jednym kompie bez niej właśnie z powodu goldpinów i nic się złego z nią nie dzieje. Była na SV2k20+1.
W sumie dopasowałem to i działa ;)
Ale fajnie jak by poprawić delikatnie konstrukcję, aby dało się złożyć bez problemów :)
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 10:57:22)
Polecam tego Pana :)
Muszę przyznać ze super się spisuje ta klawiatura, bardzo przyjemne odczucia naciskania przycisków.
Fakt, jedyne wyjście to kabelki pod płytką, ale lutowanie musi być dokładnie pod wymiar - trzeba wcisnąć nową wkładkę do gniazda klawiatury i przymierzyć na jakiej wysokości należy wlutować listwę kątową z założonymi kabelkami.
Możliwe, że trzeba będzie wlutować ją w pewnej odległości od wkładki
Dziś w końcu znalazłem chwilę i dokończyłem...
Choć teraz zacząłem podejrzewać że miałeś na myśli inne rozwiązanie, czyli wyprowadzenie przewodów pod wkładką w tył i pod płytką kontrolera(?) klawiatury? Wtedy faktycznie mógł być potrzebny odstęp listwy od wkładki.
Ja wymyśliłem jednak piny do przodu. Przymierzyłem, że w ten sposób nie trzeba żadnego odstępu, listwa goldpinów dociśnięta od spodu do wkładki pasuje i przewody można łatwo wpiąć w listwę.
W każdym razie działa :)
Jeszcze raz wielkie dzięki za dosłanie dodatkowej wkładki!
Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2021-11-28 21:35:22)
W związku z otrzymywanymi pytaniami o płytki, odpowiadam - wszystkie PCB zostały już rozdysponowane i nie mam w planie zamawiania kolejnych. To hobbystyczny projekt ;)
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 12:07:25)
Tak szybkość mojego "laga" jest dość duża.
Od siebie dodam..
Mam klawiaturę na spreżynce, nową na sprężynie, gumową, nową gumową, oraz tego Diabła 666 od Inmatyka, to jest SZTOS, jest zaYebista.
W końcu jet lag mi się wyłączył i miałem parę godzin aby to ogarnąć, coś wspaniałego.
Jak być wrócił do serii #2, tak czytałem, nie będzie więcej :P
Płacę x2 nawet x3, to sztos.
Tylko te 1200xl ma lepszą klawiaturę.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.346 sekund, wykonano 12 zapytań ]