1

Temat: sieć by joy(s)? :)

Na forum AtariAge panowie rozprawiają na temat zsieciowania atarek za pomocą portu(-ów) joya (nawet jest dołączona jakaś procka). Nie wiem na ile to przydatne, ale przytaczam jako ciekawostkę.

Cały temat tutaj:
http://www.atariage.com/forums/viewtopi … 989#738989

I Ty zostaniesz big endianem...

2

Odp: sieć by joy(s)? :)

ciekawe brzmi pomysł "zdalnego" mountowania ATRow, ale ile w tym realu??

3

100%? Zauważ, że Atarka robiąca za stację (co za poniżenie, pfy :!: ) ma podpięty kabelek do poru joya. Druga ma podpięty do SIO i g... ją obchodzi co jest po drugiej stronie, ważne by transmisja była. Takjak tam było powiedziene, mają MyIDE i są szczęśliwi, cieszą się, że mogą wykorzystać ten sprzęt tak jak SIO2IDE. Dla mnie dziwne to jakieś, pomysły na miarę Czechów i ich filmów. :mrgreen:

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

4

Myśle, że największy sens był w tym "interfejsiku" do CONTIKI; bodajże sprzętowo ze stosem tcp/ip i gniazdem rj45..:D - ... lecz z pewnością więcej to kosztuje; choć nie zawsze ma to najwyższy priorytet :twisted:

.. może ktoś - kto ma większe na ten temat pojęcie; zainteresowałby się siecią od strony sieci, a nie jej namiastki od strony joy'a :D

Kontakt: pin@usdk.pl

5

Hmm, wydaje mi się, że to powinno być w hardware... Ale się czepiam, nieważne...  ;)
Coś zacytuję:

Wanna have some fun, check out this file I found from some materials out of Atari's on computer engineering department in 1984:

Jak widać - jest to dość stara sprawa, tak więc przypuszczam - że dzisiaj opracowanoby pełną sieć na RJ45 z TCP/IP, serwerem (n.p. - ST jako serwer) i kolejkowaniem  :P

Sikor umarł...