Odp: Gęstości w stacjach IndusGT/LDW2000/CA2001
Nie mam zamontowane, (kiedyś miałem), jest schemat i na dyskietce programy które swego czasu zdobyłem, a raczej dostałem razem ze stacją. Poszukam, gdzieś w zakamarkach znajdę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie mam zamontowane, (kiedyś miałem), jest schemat i na dyskietce programy które swego czasu zdobyłem, a raczej dostałem razem ze stacją. Poszukam, gdzieś w zakamarkach znajdę.
Mam Tygrysa w CA z WD1772. No działa, po prostu. Dużo czasu na testy nie miałem ale ProSys od WinApe działa w Ultraspeed. Ale w RAM Charger działający wątpię.
Według schematu na Atarionline.
W takiej z WD tym jak w LDW i Indusie mam TOMS Turbo.
Ale nie zamontowałem RAM Chargera... Mimo przełącznika na orginalny ROM.
Nie działa też na wersji ROM z Ultraspeed bo Mr Martian wyciął resztę rzeczy... Zapewne tak samo w Tygrysie.
Ostatnio edytowany przez lemiel (2020-07-05 20:35:19)
Z tego co mi wiadomo, to ram charger niestety nie został doceniony w czasach współczesnych i nikt niczego na to nie napisał. Szkoda, bo na pewno dało by się jakoś fajnie wykorzystać tą pamięć natywnie z poziomu romu stacji do jakichś turbo itp. A tak to tylko mamy na to rozszerzenie cp/m i jakieś tam standardy turbo niespopularyzowane supersynchromesh, który włączyć umie buforowanie ścieżek korzystając z ram chargera.
...ale dzięki CP/M jest dużo oprogramowania z tego systemu.
...ale dzięki CP/M jest dużo oprogramowania z tego systemu.
No tak, ale to tylko terminal do stacji po 19200, więc chyba było traktowane jako ciekawostka wobec np. natywnego CP/M na CPC ;-)
coś za coś. Zawsze można sklonować ATR8000 i mieć szybszą maszynę do CP/M.
Można by SRAM Charger-a w tandemie z Z80 wykorzystać jako koprocesor.. tylko co będzie szybsze: obliczenie tego natywnie na Atari czy przesłąnie/obliczenie/przesłąnie na Z80 :-)
Czekam aż trub napisze wersję SuperSynchromesha z buforowaniem i trybem Ultraspeed...
Albo samego Synchromesha (indus.sys) z trybem Ultraspeed.
Chyba coś przegapiłeś :)
SpartaDOS X Toolkit (7 Apr. 2020)
INDUSX.SYS
This is the high speed SIO installer for Indus drives equipped with RAMCharger memory expansion. It provides high speed operation with expanded Indus GT, CA-2001, LDW Super 2000 drives.
The extra memory is used either for track buffering or for UltraSpeed handler procedures.
O, tego nie znałem, a brzmi bardzo fajnie. Nie omieszkam w odpowiednim czasie sprawdzić.
Trub - a nie może być i to i to?
Trub - a nie może być i to i to?
Zacytuję siebie z innego forum :):
This is planned (I say cautiously that for version 4.60 ;))
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.075 sekund, wykonano 13 zapytań ]