Próbując odczytać pliki z jednej z powyższych kaset - ze sfatygowanej taśmy, oprócz uszkodzonych częściowo plików, których sygnał jest ewidentnie zniekształcony, a który udało mi się uzupełnić fragmentami plików z innych wersji, natknąłem się na 4 takie, których mimo, że wydają się brzmieć prawie w całości dobrze, skopiować mi się nie udawało. Pomyślałem, że są uszkodzone jak pozostałe, ale przy próbach odczytu kolejnych bloków okazało się, że nie udaje się odczytać żadnego poza pierwszym, który wygląda jak Loader 2 uzupełniony zerami. Przy pomocy Turgen-a zauważyłem, że wszystkie bloki są uszkodzone w tym samym miejscu, a suma ich wielkości odpowiada wielkości jednej z wersji pliku dostępnej w sieci. Czyli niczego nie brakuje - bloki są po prostu krótsze - mają max. 2816 Bajtów zamiast 3072! Porównanie dołączonego loadera ze znaną wersją Loadera 2 pokazało różnice, do tego okazało się, że przy pozostałych 2-ch plikach jest jeszcze inna wersja. Wyszukanie kodu loaderów wśród plików z Atari dało rezultat - identyczne loadery znajdują się w pliku AUTOCOPY.V30 - czyli we wspominanej AutoKopiarce KSO wersji z zabezpieczeniem i tu się wyjaśnia dlaczego nie udawało mi się tych plików skopiować i skąd te nietypowe bloki :) - jakby ktoś chciał się przyjrzeć to pierwszy loader znajduje się od adresu 26BF, a drugi 32BF. PS. Gdybym próbował uruchomić taki plik to o ile nie jest rzeczywiście uszkodzony to by się uruchomił.
Edit:
Sprawdziłem jak wyglądają loadery zawarte w AUTOCOPY.COM - czyli AutoKopiarce zapisującej standardowo. Wbrew temu, czego się spodziewałem, znalezione loadery, różnią się tylko dwoma Bajtami od zapisywanych przez wersję "zabezpieczającą". Z tego wynika, że pliki z loaderami zapisane z poziomu Autocopy mają loader dołączony do właściwego pliku, i nie są to te loadery dostępne osobno do "ręcznego" nagrania przed danymi programu (za Loaderem 2 należy pominąć nagłówek z nazwą programu, po L1 nagłówek musi zostać). [Moim zdaniem osobne loadery nie uzupełnione zerami są mimo wszystko elegantsze.]
Ponieważ loadery różnią się tylko dwoma Bajtami wyszukałem analogiczną sekwencję instrukcji w Turbo Long Copy 1.1 (właśc. Long Turbo Copy) i mimo, że nie wiem jak to działa, zmieniając analogicznie dwa Bajty uzyskałem możliwość kopiowania "zabezpieczonych" bloków.
030E: 17 16 (prawdopodobnie potrzebne do prawidłowego obliczenia sumy kontrolnej)
0322: 0C 0B (długość bloku)
Dodatkowo zmieniłem jeszcze opis w menu, co nie powinno mieć wpływu na działanie programu.
(Wielkość pliku na screenie jest mniejsza niż powinna, bo usunąłem uszkodzone bloki - 3x$0B00.)
Aby prawidłowo skopiować dane zapisane z krótszymi blokami, trzeba pominąć pierwszy blok z loaderem (np. ustawiając taśmę tuż za nim, a nagłówek z dowolną nazwą odczytać z innej kasety, podmienić ponownie i zaakceptować).
Zapis działa bez zmian - plik zapisany w Turbo (lub normalu) można już bez problemu odczytać z poziomu KSO (ew. może być potrzebny L1 lub L2) lub innych narzędzi KSO.
W Long Turbo Copy jest też opcja "Format", którą można ustawić na T1, nie sprawdzałem tego, ale myślę, że chodzi o format pierwszej wersji KSO, która nie wymaga przeróbki sprzętowej.
Skoro ten facet nagrywał używając "zabezpieczonego" formatu, to pewnie więcej osób ma kasety z takimi plikami. Ktoś się z takimi plikami już spotkał? Sikor?
W załączniku chyba wszystkie "firmowe" loadery KSO jakie do tej pory udało mi się zgromadzić i zmodyfikowany program Turbo Long Copy. Wymienione programy można uruchomić na emulatorze Atari800 od FUJI-ego (trzeba wyłączyć SIO patch i zamiast resetu z klawiatury, używać zimnego startu z menu, może się przydać też przed uruchomieniem wybranego z menu emulatora xex-a, czy atr-a).
Post's attachmentsturbo_kso_loaders.7z 4.2 kb, liczba pobrań: 28 (od 2020-05-01)
turbo_long_copy_mod.7z 2.22 kb, liczba pobrań: 21 (od 2020-05-01)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.