Temat: A co to za (nowy?) hdd acsi ?
Czy to jakiś znany projekt?
https://www.ebay.pl/itm/Atari-ST-2GB-Ha … SwpB5eZNgA
<-- Kontakt przez "E-mail" albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy to jakiś znany projekt?
https://www.ebay.pl/itm/Atari-ST-2GB-Ha … SwpB5eZNgA
Jak byś zamawiał - jedno wezmę. Szkoda tylko że wpakował na tak wielką płytkę uniwersalną...
To jakiś klon SatanDiska
można by się pokusić o zmontowanie tego w domu
Jak byś zamawiał - jedno wezmę.
To chyba występuje w jednym egzemplarzu. Przynajmniej na eBayu.
Sikor, w aukcji jest tylko jedna, ale ja w takiej formie (w sensie budowy) zamawiał na pewno nie będę.
Raczej chodziło mi o to czy to tego człowieka autorski produkt, czy klon czego ogólnodostępnego i można trafić bardziej profesjonalnie zbudowane.
Trudno powiedzieć czego to klon, bardzo możliwe, że SatanDiska, bo są dostępne źródła, więc łatwo przepisać na inny mikrokontroler (oryginalnie chyba był na jakiejś Atmedze jeśli dobrze pamiętam?). Natomiast to urządzenie jest zbudowane na Blue Pill. Blue Pill to płytka prototypowa z mikrokontrolerem STM32 takim samym jaki siedzi np. w Goteku. Potęga tego sprzętu siedzi w tym, że taktowany jest 72MHz, ma o wiele większe możliwości i prędkość działania niż większośc wysokich (i drogich) modeli Atmega, a przy tym ta płytka prototypowa kosztuje jakieś 2-3 dolary, więc można za grosze budować dość mocne konstrukcje. WIem o tym, bo się trochę pobawiłem tym kilka miesięcy temu i stwierdziłem, że jak jest coś takiego, to już dziś wszystkie Atmegi, Arduina i inne takie można spokojnie wywalić do kosza. Przy tym wszystkim STM zrobił mega fajne środowisko do programowania z wieloma bibliotekami, przykładami itp. W necie jest mnóstwo przykładów projektów różnych rzeczy na to. Ogólnie polecam Blue Pill. Natomiast sam niewiele na tym zrobiłem poza zabawami i testami, bo jakoś czas wypełniły mi inne projekty, więc Blue Pill sobie leży na razie i czeka aż będzie przydatny w jakimś przyszłym projekcie.
To projekt Open Source/Open Hardware: https://github.com/retro16/acsi2stm
...moc STM32 tkwi w tym, że ma DMA. Szkoda tylko, że autor zdecydował się na środowisko STM32Duino, które tej cechy nie wykorzystuje.
Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2020-04-04 21:14:36)
może by dało to podłączyć do Lynxa, by z niego mieć dostęp do danych na PC - taki Lynx2USB
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.069 sekund, wykonano 21 zapytań ]