Wiesz co Sikor, ja jak jeszcze nie miałem tego turbo 6000 oraz później jak już miałem, ale nie wszystkie gry z nim działały, to w normalu nagrywałem bez problemu wszystko jak leci w 900 bodów. Miałem do tego jakiś kopier który pozwalał na zmianę prędkości zapisu. Można było ustawić 900 i można też było 1200, ale pamiętam właśnie tak jak piszesz, że w 900 bodów działało mi wszystko bez problemu pod warunkiem używania nowych markowych kaset, natomiast w 1200 bodów nie dawało rady. Nazwy kopiera nie pamiętam.
A trochę offtop przy okazji: gry, które nie działały w turbo 6000 miały jakiś konflikt z loaderem od tego turbo, który był kiepskawy. W czasach dawnych miałem dwa takie loadery i czasem jak jeden nie dał rady, to drugi zadziałał, ale i tak była cała masa gier, których w tym turbo używać się nie dało. Ciekawostka jest jednak taka, że jakieś 3 lata temu odnalazłem kasety z tymi loaderami, zgrałem je do plików dźwiękowych, dostał to wszystko Baktra, który nie dość, że w swoim Turgen System zaaplikował obsługę tego turbo 6000, to jeszcze przygotował do niego odpowiedni loader, który pozwala na zadziałanie już chyba wszystkich gier. Dziś mi to już do niczego nie jest potrzebne, ale gdybym miał coś takiego w czasach dawnych, to zupełnie inaczej wyglądała by moja młodość wypełniona frustracją, że połowę gier musiałem wczytywać w normalu, pomimo tego, że miałem turbo, a w dodatku mając de facto szybsze i lepsze turbo 6000 zazdrościłem kumplom, którzy mieli 2000, ale za to wszystko im działało.