Odp: Atari 65/130 cart dock station
To ja chętnie przytulę jeden!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale moment moment, bo się zgubiłem o czym mowa. Ay, Ym czy dock station :)
Ostatnio edytowany przez bocianu (2019-04-11 10:02:35)
@bocianu: tu mówiliśmy w wątku najpierw o przelotce na dwa kartridże z czego jeden jest pełnym kartridżem, a drugi może być kartridżem I/O. Robiłem pod to PCB - to taki w sumie rozgałęziacz, w PCB lutujemy tylko złącza dwóch kartridży i to wszystko.
Natomiast obecnie chłopaki mówią o tych złączach kartridży, bo się okazało, że nie jest łatwo je kupić, więc pozamawiali tam po 10szt i się nimi dzielą.
Info z ostatniej chwili: kolega jeden mi skombinował dwie sztuki złączy, więc poskładałem swój egzemplarz, odpaliłem na Atari 800XL (wiem, że to nie do tego miało być, ale miałem go najbardziej na wierzchu) - i działa wszystko poprawnie.
Edit: przetestowałem jeszcze na płycie 130XE i też działa.
Jedna uwaga: jak się w płytkę wsadzi dwa kartridże, to całość konstrukcji jest na tyle ciężka, że trzeba ją koniecznie podeprzeć, bo jak nie, to wszystko lata i się trzęsie. Dlatego wydaje mi się, że koniecznie trzeba zrobić sobie jakąś konstrukcję z nóżkami, usztywnić to wszystko. Z resztą sami zobaczycie.
I jeszcze jedno info: po całkowitym rozrachunku została mi jedna sztuka PCB wolna - jak by ktoś chciał 30zł plus 9zł wysyłka.
Ostatnio edytowany przez Mq (2019-04-11 11:19:15)
Rozumiem, że powysyłałeś? Bo do mnie jeszcze nie dotarła...
Tak Sikor, wszystkim wysłałem, Tobie jako ostatniemu z lekkim opóźnieniem, szczegóły posłałem na PW.
Mq: dzięki za klaryfikacje :D ja jestem chetny na PCB od Ciebie i dwa złącza od pancia! :D
zmontuje sobie
Ok, już wszystko wiem. Dzięki za info i pozdrawiam.
Mq: dzięki za klaryfikacje :D ja jestem chetny na PCB od Ciebie i dwa złącza od pancia! :D
zmontuje sobie
Jak tylko przyjdą, do odbioru na Modelarskiej w Katosach lub inny adres - do ustalenia na priv
A ja dodam, że do bocianu już poszło PW w kwestii PCB.
dzięki! Mq już zaopiekowany :) Pancio - daj znać jak będą, ustawimy się jakoś bo jestem z Gliwic, to mam rzut beretem.
Po większej ilości testów wyszły trochę kłopoty z niedomaganiem konstrukcji Atari.
Ubiegając pytania, które się zapewne prędzej czy później pojawią, informuję, że jeżeli komuś wystąpią problemy z tym ekspanderem, albo z SONari, albo też z YAMari, że nie wspomnę o zewnętrznej Sparta DOSX czy tez kartridżu SIC! - to wina jest tylko jedna i związane są te problemy z obciążalnością linii sygnału PHI2.
Objawy mogą być począwszy od niewielkich zniekształceń dźwięku na SONari czy YAMari, poprzez okresowe lub notoryczne krzaki na ekranie, dalej zwisy i lub problemy z wystartowaniem kartridża, a skończywszy na całkowitym niedziałaniu kartridża lub w ogóle Atari.
Temat przećwiczyłem na kilku Atari i rzeczy opisane potrafią dziać się zarówno na 800XL, jak i na 65XE bez ECI, a także na 130XE - słowem na każdym kompie może być problem, a jest on tym częstszy im bardziej porozszerzany mamy komputer. Najmniej problemów jest na gołych stockowych Atarkach.
Remedium na każdy przypadek z przeze mnie przetestowanych to wymiana 74LS08 na 74F08 lub zamiennik Simiusa. U mnie 74F08 pomogło w trzech różnych komputerach i na wszystkich działają wszystkie w/w kartridże również z ekspanderem z tego wątku.
Testy przeprowadził również x_angel z podobnymi rezultatami i też u niego wystąpiły podobne problemy.
To ja poproszę. 2 sztuki.
lemiel, czek-jur-mejl. Wczoraj wysłałem przez forum.
Złącza czekają na Twój adres do wysyłki.
Ma ktoś dwa gniazda do odsprzedaży czy ściągać sobie z ali?
Ma ktoś dwa gniazda do odsprzedaży czy ściągać sobie z ali?
Mam.
Odpowiedziałem na PW. Sprawę uważam za załatwioną - dalsza korespondencja via PW.
Gdyby ktoś jeszcze potrzebował, to ja też jeszcze dwa mogę wysłać. Po kosztach: 22,46zł z przesyłką.
Gdyby ktoś jeszcze potrzebował, to ja też jeszcze dwa mogę wysłać. Po kosztach: 22,46zł z przesyłką.
Bardzo prosze jeśli zdążyłem :)
No to się rozeszły.
Złącza wczoraj dostarczył kurier, także po świętach możemy się spiknąć :-)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.106 sekund, wykonano 15 zapytań ]