@Mq - :) IDE Plus jest przelotowy dla Cartridge, posiada w pełni programowalny i kontrolowany slot Carta, szkoda że nie jest przelotowy po całości ale - może nie warto powielać błędów i wchodzić sobie z różnymi urządzeniami w paradę. Kwestia dodatkowa jest taka, że wydaje mi się jedyna sensowna możliwość oprogramowania takiego wynalazku skupia się na środowisku SDX, bo jakoś sobie nie wyobrażam sensu istnienia sterownika na Atari DOS z MemLo $2000 + dane drivera. Pamięci braknie na program, który z tego skorzysta.
Mq napisał/a:Pin: czy Ty na prawdę chciałbyś dostawić z tyłu kompa dodatkowe biurko i wpiąć kolejno 10 kartridży jeden w drugi, i żeby wszystkie kartridże świata były przelotowe po to tylko, żeby Twoją groteskową konstrukcję zwieńczyć na końcu dyskiem twardym lub SIDE?
Testuje różne rzeczy i nieraz używam konfiguracji, których nikt z Was na oczy nie widział :). Np. Rapidus, KMD, 2*IDE Plus, DragonCart, lub SIDE2/U1MB ;) - czyli 4, lub 5 urządzenia ECI/PBI(NewDev) +/- internet. Robiłem akurat backup danych z HDD. Zasilacz 5V, 3A dał jakoś rady :D.
Teraz dochodzi też nowa rzecz jak na dziś, bo wszyscy się wściekli i powstaje na potęgę różnych cartów itd., czyli mając np. interface dysków, oraz SIDA, AY, Yamari i coś tam, to w oparciu o dobry extender można to wszystko zamknąć w "budzie" na taśmie i postawić obok kompa i nie wtykać w to biedne złącze co chwila czegoś innego, bo po miesiącu Lotharek zrobi nowy biznes i będzie sprzedawał zamienniki portu ECI z tytanowymi ... "pinami" .. po tym jak Wam styki od tego wkładania z komputera powypadają :D
@Sikor - to się do 130XE już nie zmieści, serio - tylko w XEGS mam dysk 2'5" w środku ;)
Kontakt: pin@usdk.pl