Temat: 1MB na bazie SIMMexp bez kabli - możliwe?
Odpowiedź na pytanie z tytułu wątku brzmi TAK!
WSTĘP
Odkąd pierwszy raz zrobiłem parę lat temu rozszerzenie 1MB na kości SIMM wg projektu Pasia, odtąd jestem wielkim fanem tego rozszerzenia. Uważam je za najfajniejsze rozszerzenie pamięci do Atari jakie kiedykolwiek powstało. To bardzo wdzięczny projekt zarówno od strony użytkowej, jak i od strony świetnej zabawy zapewnionej przy jego budowaniu, montażu, uruchamianiu, itd.
Rozszerzenie jest tak zaprojektowane, że daje możliwość jego implementacji na milion różnych sposobów w każdym Atari, może być na płytkach, może być na pająku. Oprócz SIMM-a można też użyć wiele różnych kości pamięci. Słowem zabawa nie ma końca i można wymyślać na bazie tego projektu coraz to kolejne swoje interpretacje.
Pierwsze takie rozszerzenie zbudowałem kiedyś do 65XE w wersji bez ECI. Istne spaghetti w komputerze:-) hehehe:-) Od tego czasu jako pasjonat projektowania płytek PCB myślałem jak to ugryźć, żeby zrobić to w miarę możliwości bez kabli. Doszedłem do wniosku, że trzeba zaprojektować odrębne rozwiązania pod różne rewizje płyt głównych. Zacząłem od najłatwiejszej pod tym względem płyty 65XE/130XE z kościami pamięci 4-bit. Przedstawiam dzisiaj właśnie ten projekt, a od razu wspomnę, że pracuję już nad kolejną odsłoną "1MB bez kabli" do innej płyty:-)
OPIS WŁAŚCIWY
Po tym przydługim wstępie powiem trochę o samym projekcie.
Po pierwsze: znalazłem alternatywne najlepsze z możliwych miejsca gdzie można było się podpiąć do potrzebnych sygnałów. Udało się zrobić to tak, że nie trzeba nic przerabiać na płycie Atari, jedynie wlutować podstawki i doprowadzić jeden jedyny kabelek z sygnałem PB6, którego po prostu na żadnej z płyt nigdzie nie ma (noga PIA, na której występuje PB6 jest niepodłączona do niczego).
Po drugie: całość podzieliłem na dwa moduły: moduł sterownika i moduł pamięci. Cel był taki, że umożliwia to w przyszłości wykorzystanie jednego modułu sterownika z różnymi modułami samej pamięci, które można łatwo zaprojektować pod użycie różnych kości pamięci. Na tą chwilę wykorzystałem dwie kości pamięci 4 megabity w organizacji 1M*4bit pozyskane właśnie z modułu SIMM 1MB. Nie jest nam w Atari potrzebna cała wielka płytka modułu SIMM wraz z pajęczyną kabli, wystarczą same kości.
Reszty nie opisuję - obejrzyjcie obrazek instrukcji, która jest mega prosta i krótka, a wszystko będzie jasne.
Na drugim obrazku zdjęcia z testów.
Przypis: jestem autorem projektu rozwiązania, projektu PCB, natomiast nie jestem autorem samego rozszerzenia, które zaprojektował Pasiu i udostępnił jako "open source". W tym miejscu należą się wielkie podziękowania dla Pasia.
Edit: dorzuciłem jeszcze dwa zdjęcia.
Edit2: wykaz elementów i instrukcje dot. montażu w poście #29
Edit3: opis wersji dla 800XL w poście #61
Edit4: uwolniony projekt dla 800XL w poście #145
Ostatnio edytowany przez Mq (2020-06-29 21:07:16)