Temat: Poszukuję użytkowników mikrokomputerów z lat 80. (ur. przed 1960)

Cześć,

jestem kulturoznawcą z Uniwersytetu Łódzkiego. Być może część Was już mnie zna ;) Pracuję obecnie nad tekstem na temat kultury nowych mediów w latach 80. XX wieku. W ramach grantu przeprowadziliśmy już sporo wywiadów z młodymi użytkownikami mikrokomputerów z tego okresu (osoby ur. w latach 70.). Niemniej chętnie przeprowadziłabym więcej rozmów z respondentami, którzy są w wieku rodziców tychże roczników, a więc urodzili się w latach 50. i wcześniej. Jeśli znacie takie osoby (np. własnych rodziców, opiekunów kółka komputerowego lub kogoś aktywnego na giełdzie albo w domu kultury) i byłyby one zainteresowane udzieleniem odpowiedzi na kilka pytań, to byłabym bardzo wdzięczna za kontakt. Piszcie na: mbgarda@uni.lodz.pl.

Dzięki za pomoc!

2

Odp: Poszukuję użytkowników mikrokomputerów z lat 80. (ur. przed 1960)

I liczcie na odpowiedź, a potem na urwanie kontaktu niestety :(

Sikor umarł...

3

Sikor, czemu urwanie? Boisz się, że Ci starsi wymrą?

4

Kontakt się nie urwał, bo przecież powiedziałam, że się odezwę jak wrócę do zdrowia. Mam nadzieję, że uda mi się wrócić do stanu pełnej mobilności już wkrótce :) Sama nie mogę się doczekać... również wywiadu z Tobą :)

5

Duża buśka :) Sikor, już Ci zazdroszczę :)

6

Ja proponowałbym, wziąć stare numery "Młody Technik", i poszukać ludzi z nazwiska wtedy. Pamiętam Rolanda Włocławka (?), który był autorem kilku książek.
Poleciłbym Ci kolegę taty, który już w 1982 miał komputer w pracy i w domu, ale nie wiem czy jeszcze żyje :(
Pozdro i powodzenia.

Ostatnio edytowany przez Yaspr (2016-11-11 13:23:28)

Atari Falcon 030 14MB, CF 8GB

7

Yaspr napisał/a:

Ja proponowałbym, wziąć stare numery "Młody Technik", i poszukać ludzi z nazwiska wtedy. Pamiętam Rolanda Włocławka (?)

Tak się składa, że właśnie wczoraj wertowałam Młodego Technika pod tym kątem - zobaczymy, czy uda mi się kogoś wytropić :)  Tak, Roland Wacławek, to ważna postać dla popularyzacji mikrokomputerów (np. Informik), ale nie wiem jak ustalić czy jeszcze żyje - poszukiwania w internecie niewiele dały.

8

Ja bym sprawdził to:

http://manager.money.pl/krs/roland-waclawek/
http://miejsce.katowice.gazeta.pl/miejs … %85skie/p/

9

BartoszP napisał/a:

Ja bym sprawdził to

Mistrzostwo świata! Bardzo dziękuję :)

10

MikroWac - dość nieszczęśliwa nazwa :/

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

11

mono napisał/a:

MikroWac

Za to właścicielka bardzo miła :) Nie wpadłam na to, żeby szukać w KRS. Jeszcze raz bardzo dziękuję BartoszP. Udało mi się namierzyć już kilka kolejnych osób, do których nie wiedziałam jak dotrzeć.