Temat: Pamięć do 800XL w oparciu o pamięci statyczne
Czy kojarzycie może ten projekt? Kupiłem kiedyś na Allegro płytkę z pamięcią wykonaną według tego schematu, ale to było ponad rok temu. Teraz przyszedł czas tego użyć - ale okazało się, że... szkoda gadać (kwestia wykonania płytki - jak ma działać jeśli otwory nie zostały zmetalizowane?). Mam 800XL, które próbuję zreanimować. Komputer został dosłownie znaleziony na dworze na śmietniku, do tego widać, że ktoś w nim wcześniej grzebał. Wykazuje problemy z pamięcią. Duże problemy. Początkowo udało mi się ją odpalić, ale pomimo braku błędów w Self Teście, stabilne nie było. Komputer wieszał się po jakimś czasie. Teraz już nie startuje, wykazuje natomiast jakieś objawy życia jak się naciśnie na układy pamięci - trzeba przyłożyć sporo siły, żeby płyta się ugięła, prawdopodobnie ścieżki są popękane. Co nie zdziwi nikogo, kto zobaczy tą płytę. Chipy pamięci wymieniałem na inne - nie pomogło. I tak sobie myślę, że jeśli problem jest w okolicach pamięci, to może wykorzystanie powyższego projektu by pozwoliło go odpalić? Szkoda złomować komputer, a właśnie 800XL by mi pasowało do kompletu z 1050 i 1010, które mam...
Czy ktoś może ma na zbyciu taki układ, ale działający, z poprawnie zrobioną płytką? Mogę w rozliczeniu odstąpić to co sam posiadam.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.