Temat: SIO2PC
Mam problem z odpaleniem SIO2PC.
Jak skonfigurować APE dla Windows?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Przeszłość spotyka przyszłość Czwarta edycja festiwalu gier konsolowych i komputerowych z lat 80. i 90.
Czwarta edycja ATASCII Compo! Dziś, 1 października 2024, oficjalnie rozpoczął się okres nadsyłania prac!
Silly Venture 2024 SE - stuff Dostępny jest już stuff z zeszłomiesięcznego party Silly Venture 2024
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam problem z odpaleniem SIO2PC.
Jak skonfigurować APE dla Windows?
Cześć !!!
Dane z instrukcji. APE Configuration, ustawiasz APE interface Chip-1 Chip Desing, APE Interface port np com 1, serial control R1, framing threshold 7, safety margin 1.
Zakładka Emulation & display options , ustawiasz Hight Speed I/O mode - APE Warp = 3xsio, oraz Allow large PC-Mirror - enabled.
I zakładka File & search locations, w default pc-mirror path ustawiasz ścieżke do katalogu w którym są binarne pliki Atari .com .bin .xex .exe itp.W razie kłopotów pisz na GG 4394099.
Pozdrawiam RYSIEK_M :D
Jak nie bedzie dzialac zmien serial control na DSR lub CTS. To w jakim trybie działa zalezy od kabelka SIO2PC.
Próbowałem z Waszymi wskazówkami i nadal nie działa...
Próbowałem z Waszymi wskazówkami i nadal nie działa...
jeżeli po zmianie numeru portu com oraz ustawień RI/DSR kabelek nie działa prawidłowo to znaczy, że
- masz coś skopane z kabelkiem sio2pc
- skopane comy w pc (bądź wyłaczone w biosie)
- uszkodzone Atari (a dokladnie Pokey'a)
jeżeli dziala Ci na Atari bez zarzutu stacja typu LDW/CA i dodatkowo zapis i odczyt z magnetu to tą 3 ewentualność możesz wykluczyć!
W Atari mam stację Toms 360 i działa zarówno zapis jak i odczyt.
W PC mam tylko jeden port COM (płyta MSI K7N2 Delta) - jest widziany pod WinXP jako COM3 (?), ale działa (podpinam komórkę i chodzi).
Kabelek kupiłem na Allegro (Andy_16 -wykonuje je na zamówienie) ponoć był sprawdzany.
W Atari mam stację Toms 360 i działa zarówno zapis jak i odczyt.
W PC mam tylko jeden port COM (płyta MSI K7N2 Delta) - jest widziany pod WinXP jako COM3 (?), ale działa (podpinam komórkę i chodzi).
Kabelek kupiłem na Allegro (Andy_16 -wykonuje je na zamówienie) ponoć był sprawdzany.
- to bardzo dziwnie! sprawdz ustawienia w biosie dotyczące portów com bo pewnie tam lezy przyczyna bo w ape ustawia sie tylko 3 rzeczy
(typ ukladu 1-2 chip, numer com i RI/DSR) nic wiecej takze mozliwosci nie masz za duzo!!!
Jak WinXP nie widzi COMa jako COM3 to cos popieprzone jest w adresach w BIOSie. Zmien na adres 3F8 i IRQ 4.
<trollmode>
Tak to jest jak producent czipsetow graficznych bierze sie za produkcje chipsetow do plyt glownych :)
</trollmode>
Zmieniać adresy już próbowałem (są dowyboru 3F8/IRQ4; 3E8/IRQ4 i AUTO - próbowałem wszystkich trzech).
Jeszcze spróbuję z innym PC.
Mam pytanie ?
Czy wraz z kablem otrzymałeś instrukcje ?
W moich bojach z SIO2PC był równierz taki moment ,że pod wpływem jednego postu przeczytanego w AA wyczyściłem wszystkie wtyczki - rozebrałem i przeczyściłem pilnikiem iglekiem . Poprawa była widoczna.
Pomsł ze sprawdzeniem na innym kompie będzie chyba kluczowym w tej sprawie.
Pisz o wynikach.
RYSIEK_M
Pod Windą XP COM'y dobrze chodzą, jak się odpali programik USERPORT, który powoduje, że porty chodzą jak pod Win98.
<trollmode>
Tak to jest jak producent czipsetow graficznych bierze sie za produkcje chipsetow do plyt glownych :)
</trollmode>
Ja protestuje!
Płytki na nForce'ie są bardzo stabilne! i działają świetnie!
Mam płyte MSI K7N2 Delta-ILSR w biosie mam ustawione
porty COM na auto i uart mode na normal (czyli zwykły port - inne wartości zamieniają port com w port IrDA!!!).
pozatym w XP otwierającmenedźera użądzeni i właściwości portów COM
potem zaawansowane - można zmieniać dowoli numer każdego portu -
ja mam jako COM1 - port ATEN USB->RS-232C - używany do telefonów NOKIA, bo na portach nforce commy mają zbyt niskie napięcia i niedziałają FBUSy (a MBUS,y działają 8O 8O 8O )
jako COM2 - mam fizyczny COM2 (który niema nigdzie wyprowadzeń, bo płytka w teori ma tylko 1 coma), jeśli właczysz w biosie IrDA'e, to zamiast com2 bedzie irda) - co najmniej bezsensu
jako COM3 mam fizyczny COM1 (ten z tyłu obudowy - oprogramowanie do telefonów żadko pozwala wybierać porty, więc musi być COM1, natomiast APE pozwala, więc wybieram se COM3.
Pozatym jeśli w biosie niemasz włączonej IrDA, a we właściwlściach coma niemożesz zmienić numeru na np. com1, - bo system pokazuje, że com1, com2, etc. są "w użyciu", to najprawdopodobniej masz jakiś modem który jesty podpięty pod com1, com2, etc... np. modem NOKIA (porzez oryginalny kabel) lub kabel USB (DKU), który również jest widziany jako port COM. pozmieniaj sobie ustawienia tych wynalazków na inne numery coma, potem numer comma na 1 i APE uruchom kreatora konfiguracji sprzętu, który przeskanuje wszystkie commy i wszystkie sygnały CTS/DSR/RI, etc...
dobra dosyć
erroe #136 - end of file 8O
Sprawdź sterowanie przepływem - u Mikera pomogło :P (bodajże trzeba ustawić Xon/Xoff).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.075 sekund, wykonano 10 zapytań ]