1

Temat: TOS 2.06PL i problem z LFN - info od P.Putnika - czy to prawda?

Dostałem informację od Petera Putnika następującej treści:

"I see that you have Polski TOS - what is some unofficial (patched) TOS
version, I guess. In that case may happen that Windows long file name
(LFN) filtering will not work, because it must be set for every TOS
version specially. Just to mention that I translated TOS 2.06 long time
ago, and I used Germana TOS 2.06 as base - from good reason - it has
longest sentences, words. Then LFN may work, or if English TOS is used as
base for translation.  If you want Windows LFN to work with your PL TOS,
best would be that you post me image of it (there is SW to dump TOS ROM
content). I found some Allegro site, but no free DL of PL TOS."

O ile dobrze zrozumiałem, przy TOS'ie 2.06PL będzie problem z długimi nazwami, czy może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

2

Odp: TOS 2.06PL i problem z LFN - info od P.Putnika - czy to prawda?

Peter pisze że dla prawidłowego działania LFN potrzebne jest zmodyfikowanie TOSa. On to dawno temu zrobił dla wersji DE 2.06. Wersja PL której używasz pewnie nie jest spatchowana, więc prosi abyś mu przysłał dump TOSa, to go poprawi.

Wyjaśnij mu przy okazji że allegro to portal aukcyjny i tam nie znajdzie darmowego TOSa :)

--== Kup Pan/i dyskietkę - jedyna taka oferta w całym InterNetCie - http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

<-- Kontakt przez "E-mail" albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

3

Dzisiaj założyłem do kompa TOS2.06PL i jeszcze inny kwiatek wyskoczył (mam drivery kupione od PP). Mianowicie nie mogę zmienić rozdzielczości, komp się wiesza. Miałem MED, skasowałem plik konfiguracyjny i mam LOW teraz.

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

4

A on sprzedaje te drivery ? Ja jakis czas temu patrzylem i byla tylko wersja pokazowa i zapowiedz ze bedzie sprzedaz.

5

Tak, 10euro kosztują.
http://atari.8bitchip.info/pphdr.php

Ja mam wersje z zeszłego roku, a teraz widzę jakaś nowsza już jest.

Oktober 2014 updates:  Correct capacity displaying for very large medias - up to 9.9 TB.
         Support for Uwe S. Hddriver type TOS/DOS compatible partitions.
         Better editing of FAT32 partitions in partitioner.
         Windows LFN filtering - works on TOS 1.00, 1.02, 1.04, 1.06, 1.62, 2.06, 3.06 - UK,US,DE,FR .

Ostatnio edytowany przez Jarkeczek (2014-12-05 14:46:27)

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

6

Jarkeczek: nie możesz zmienić rozdzielczości w trakcie pracy np. odpalasz w LOW i chcesz przełączyć w MED; czy nie możesz go uruchomić od razu w MED? Dane nt. m.in. rozdzielczości startowej zdaje się, ze są w pliku DESKTOP.INF który tworzysz wybierając w MENU TOSu : Extras > "Arbeit sichern " dla TOSa DE (w  polskiej wersji TOSa niestety nie wiem jak to jest nazwane) tzn wpierw przełączasz w tę rozdzielczość a następnie wybierasz tę opcję zapisu.

Jakiś bug z rozdzielczością to zdaje się był w TOSie 1.06 ale 2.06 to jest już od niego wolny.

Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2;  P166MMX+GUS.

7

Nie mogę zmienić w ogóle, pierwotnie miałem MED i nie dało się zmienić na LOW, skasowałem desktop.inf i komp wystartował w LOW. Ale teraz nie mogę zmienić na MED bo zwiesza się po resecie, czasem widać znaczek myszy a czasem nic. Jeśli odpalę z wyłączonym Ultrasatanem to mogę zmieniać bez problemu. Także nie jest to problem kompa (chyba) ani TOSa 2.06. Tylko Ultrasatana z driverami PP. Co ciekawe przed zmianą kości probowałem odpalać 2.06 przy pomocy programu i działało bez problemu.

P.S. Pliki NEWDESK i DESKTOP są skasowane.

Ostatnio edytowany przez Jarkeczek (2014-12-05 16:41:26)

8

Niekoniecznie. Co masz w auto? Powyrzucaj wszystkie programy i acc z auto i wrzucaj pojedyńczo - tam może Ci coś bruździć. Miałem kiedyś taki problem w TTce i źle sonfigurowanym X-Boot - o ile pamiętam, któreś akcesorium bruździło. Ale było to lata wstecz i szczegółów nie pomnę.
Aha, czasem ważna jest też kolejnośc wrzucania akcesoriów. Odpal kompa bodajże przwez włączenie i przytrzymanie ALT-A (bootowanie z A, ale rozpoznanie sterownika dysku) i sprawdź, czy masz to samo?

Sikor umarł...

9

Próbowałem (wywaliłem wszystkie ACC i katalog AUTO) Przy próbie przełączenia z LOW do MED wyskakują albo 4 bomby albo widoczny wskaźnik myszy albo wszystko się pokazuję ale mysz nie działa.

10

czyli jednak PP odwołuje się nielegalnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bomb - według tego cztery bomby to nielegalna instrukcja. nie wiem, może HD Driver by pomógł, trudno powiedzieć. Albo błąd shiftera, mmu  czy glue (nie pamiętam - poszukaj na forum, były wątki o wadliwych seriach) i problemach z usatanem.

Sikor umarł...

11

Ja używam na co dzień polskich TOS-ów 2.06 i 3.06. Nie natrafiłem na takie problemy (używam HDDriver'a), jeżeli coś bywało, to tak jak pisał Sikor przeszkadzało coś z ACC lub AUTO. Nie wiem, co to za wersja polskiego TOS-a, używam tych co robiłem samodzielnie :)

Ostatnio edytowany przez artik-wroc (2014-12-05 22:09:11)

Było miło :) Do widzenia.

12

Na razie drivery od Putnika działają z Ultrasatanem bez problemów, przełączanie LOW/MED także :)

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

13

Jarkeczek: a na innych driverach jak się zachowuje? sprawdź może jakąś wersję HDDrivera albo ICD.

Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2;  P166MMX+GUS.

14

Spróbuje ICD bo do HD nie mam dostępu a w ciemno nie kupie bo wiatr hula w portfelu.

P.S. Zainstalowałem drivery ICD i wszystko działa, ewidentnie problemem były zeszłoroczne drivery PP.

Ostatnio edytowany przez Jarkeczek (2014-12-06 10:58:45)

15

Ja wlasnie zakupilem drivery do P. Putnika i sie zobaczy. Tyle ze ja mam GB TOS 2.06 i juz od jakiegos czasu uzywam driverow tyle ze tych darmowych co PP daje z image.

16

Jarkeczek napisał/a:

P.S. Zainstalowałem drivery ICD i wszystko działa, ewidentnie problemem były zeszłoroczne drivery PP.

Ze strony putnika: http://atari.8bitchip.info/pphdr.php

October 2014 updates:  Correct capacity displaying for very large medias - up to 9.9 TB.
         Support for Uwe S. Hddriver type TOS/DOS compatible partitions.
         Better editing of FAT32 partitions in partitioner.
         Windows LFN filtering - works on TOS 1.00, 1.02, 1.04, 1.06, 1.62, 2.06, 3.06 - UK,US,DE,FR

Who loves kids? Charlie Waffles!! Damn right...

17

rj1307 napisał/a:

O ile dobrze zrozumiałem, przy TOS'ie 2.06PL będzie problem z długimi nazwami, czy może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?

Jeszcze jedna sprawa: z tego co ja pamiętam żaden TOS nie obsługuje długich nazw plików.
To standardowo umie tylko Mint / Magic.

TOS PL jest tłumaczony i poprawiany na bazie TOS-a niemieckiego (DE).
Tylko z tą wersją językową działa narzędzie TOSPATCH.

Jeśli PP ma poprawione dla wersji niemieckiej to nie ma problemu żeby poprawić również w wersji polskiej.
Wystarczy że podeśle co zmienic w Hex edytorze.

Who loves kids? Charlie Waffles!! Damn right...

TOS nie obsługuje długich nazw plików, dodatkowo wyświetla śmieci na liście plików jeśli są długie nazwy. Używanie TOSa z partycją z długimi nazwami to proszenie się o kłopoty. Jest na to patch, ale on blokuje jedynie wyświetlanie śmieci, a nie zabezpiecza przed kłopotami. Podejrzewam że PPera użył tego patcha, lub napisał własny.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio