1

Temat: Compaq NX6120 - problem

Problem wygląda tak:

* Compaq NX6120 / win_XP sp3 brak dźwięku.

Łindołs XP, sp3, sterowniki oryginalne, system twierdzi że wszystko ok, żadnych konfliktów itd. W BIOS nie mam żadnej opcji służącej wyłączeniu karty. Karta to SoundMax oczywiście. Szukałem sterowników z różnych źródeł i efekt zawsze jest ten sam.

... i teraz, co jest dziwne. Odpaliłem Knoppix'a z boot-cd i dźwięk działa ;)-

Jakieś pomysły?

Kontakt: pin@usdk.pl

Odp: Compaq NX6120 - problem

Zainstalować Linuxa :D

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

3

@Pin, a w mixerze (systemowym) nie wyłączyłeś? Dźwięk z CD w windzie idzie po innym torze. O ile pamiętam: panel sterowania=>dźwięk=>ustawienia=>pokarz wszystkie i wtedy sprawdź ustawienia. Raz wyłączone nie zadziała po dograniu sterów - trzeba ponownie włączyć.
P.S.
Nie pamiętam, czy ścieżka o.k., a nie mam teraz XP pod ręką...

Sikor umarł...

4

Pin napisał/a:

Compaq NX6120

Moim zdaniem jeśli sterowniki z tego linku nie działają to uszkodzenie albo wyłączenie...

http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/publ … &cc=pl

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

5

@Sikor - pomijam tak oczywiste sprawy jak mixer audio, bo takie pierdoły sprawdza się na początku ;)

@Jareczek - sprawdzam stery.

6

@Sikor - pomijam tak oczywiste sprawy jak mixer audio, bo takie pierdoły sprawdza się na początku ;)

@Jareczek - na tej stronce byłem i nie widzę tam sterów do audio.

7

A klawiszami funkcyjnymi nie wyłączyłeś?
Lookam na klawiaturę tego modelu:
http://www.katalognotebooku.cz/files/no … 24ea-5.jpg
Rozumiem, że:
1. Trzy klawisze powyżej próbowałeś ruszać (rysunek głośnika)?
2. kombinacji fn-F10 próbowałeś?
3. Masz wyłączone w XP przechwytywanie obsługi dźwięku przez programy zewnętrzne - wystarczy, że któryś "zablokował dźwięk" i póki w nim nie odblokujesz - będzie jego brak (dla różnych typów plików)
4. Nie stało się tak po instalacji nowych kodeków - czasem nie współgrają ze starszą wersją sopftu?
Powodzonka, anyway.
========================
edyta: ewentualnie spróbuj sterownik od WIN XP Proffesional (link ze strony zapodanej przez Jarkeczka): http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/publ … nvOid=1093

Ostatnio edytowany przez Sikor (2014-11-16 21:49:24)

Sikor umarł...

8

Na stronie są teoretycznie wszystkie potrzebne drivery. ALE...
Miałem kiedyś Compaka i coś mi się przypomniało, (jeśli w nim jest dźwięk Realteka) że trzeba było jaś łatkę na XP zainstalować żeby ten (jeśli ten) Realtek działał. Niestety na razie więcej nie pamiętam.

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

9

ja to bym się nie chrzanił i odpalił na nim win 8.1 PL... jak on nie wykryje to już nic nie pomoże...

10

A postawiłeś te sterowniki do modemu o których mówiłem?

tP

Atari, Inc., 1512 Crossman Ave., PO. Box 61657, Sunnyvale, CA 94086.
Złym błędem jest cofać się do tyłu, gdy wieje zimnym chłodem.
Jest to najprawdziwsza prawda. (c) VC

11

tak, postawiłem no i ciekawostka. Pojawił się jeden kanał audio. I to jest dopiero zagadka, bo wykluczyłem oczywiście usterki kabli sprawdzając na kilku różnych ;) .. hehehhh

@Bezrobotny - żeby system uruchamiał się 2 dni na tym? Potrzebuje to wyłącznie na party do tego, by mieć jakieś medium na zgrywanie prac. I jest to jedyne przeznaczenie tego sprzętu, no i przy okazji audio mogło by działać. Tak bez powodu, że tak powiem ;)-