1

Temat: magnetofon xc12 z turbo KSO 2000

Witam,

Mam problem, a mianowicie posiadam magnetofon z turbo kso 2000, ale coś jest z nim nie tak. Sprawdzałem go wewnątrz, miał zamiast paska napędowego włożoną zwykła gumkę recepturkę - wymieniłem ją na profesjonalną do manetofonu i jest ok w sensie technicznym (przewija w jedną i drugą stronę, kręci się na playu, ale nie wczytują się gry). Kręciłem głowicą i niby dźwięk jest ok, ale nie podobają mi się paski na ekanie. Po poruszeniu kablem trochę się poprawia wygląd pasków, ale i tak ataros nic nie znajduje. Do kogo uderzyć z tym tematem. Na pewno ktoś tutaj na atari.area się tym zajmuje. Może mógłby luknąć na to??? Jestem z Otrębus koło Warszawy.

2

Odp: magnetofon xc12 z turbo KSO 2000

niepotrzebnie kręciłęś glowicą. Pierwszy test - czysta kaseta i zapis/odczyt programu w BEJU. Jak to pójdzie - dopiero kręć do skutku. Jak nie pójdzie - spróbuj najpierw przeczyścić głowicę spirytusem i powtórzyć manewr, jak będzie to samo - to już sprawa elektroniki (głowica, kondensatory, filtry, być może przewody... Tu już do elektroników).

Sikor umarł...

3

Jest możliwość, żebyś zobaczył ten magnetofon, widzę, że jesteś z Warszawy (mógłbym go jakoś podrzucić do Ciebie w celu spr.)??? "Pierwszy test - czysta kaseta i zapis/odczyt programu w BEJU" - możesz bardziej to wyjaśnić o co chodzi z tym programem w BEJU...

4

Program w Atari Basicu i zapis w normalu  lub w Turbo, powiedzmy w Turbo:

10 ?"test"
20 G.10

Po napisaniu tego w Basicu piszesz:

SAVE"D:TEST.BAS

ustawiasz kasetę, wciskasz PLAY i RECORD na magnetofonie, dwa razy RETURN na Atari, powinien zapisać się program. Potem cofasz kasetę, wpisujesz

LOAD D***

i Return na komputerze, play na magnetofonie, powinien zatrzymać się na tytule a następnie wgrać program. Sprawdzasz przez RUN. Jak to wczyta - wtedy dalsze ruchy z ustawieniem głowicy, jak nie - uderz do Sebana lub Jera, powinni naprawić magnetofon, bo elektronik ze mnie żaden. Obaj z Warszawy właściwie (jer w Warszawie pracuje).

Sikor umarł...

5

ok, spróbuje tak zrobić, dzięki za szczegółowy opis

6

no i niestety test, nie wyszedł, nie wczytuje programu. Zresztą tak jak mówiłem są dziwne paski na ekranie nie równolegle jakby zakłócone... :(

7

Więc trzeba szukać w elektronice - skontaktuj sie przez PW z jer-em lub seban-em.

Sikor umarł...

8

już to zrobiłem, czekam na odp od nich...

9

Hej!

Przeczytałem dopiero PW, nie bardzo wiem jak zdalnie pomóc. Czytałeś może ten opis JER-a:

http://www.dereatari.republika.pl/serw.htm#Magnetofon

i podstawowe pytanie... czy magnetofon działa w systemie standard?

Wspominałeś również że działa po wciśnięciu PLAY, ale rozumiem że chodzi o moment gdy próbujesz wczytywać program, bo normalnie wciśnięcie PLAY w magnetofonie XC12 nie powinno spowodować żadnej reakcji (normalnie, to znaczy np. gdy jesteś w BASIC i widzisz napis READY).

No i jeszcze pytanie którą wersję Turbo 2000 masz zamontowaną wewnątrz magnetofonu? Masz dodatkowy kabel podłączany do drugiego portu Joysticka? Czy jakiś dodatkowy kabel owinięty wokół kabla od magnetofonu? A może jakiś przełącznik Turbo/Normal?

Ostatnio edytowany przez seban (2014-07-10 23:28:19)

10

Hej,

Czytałem opis jer-a, ale niestety ja sobie z tym nie poradzę, pewnie jest coś nie halo z elektroniką. Tak jak pisałem wcześniej dźwięk podczas wczytywania jest wg mnie ok. ale przy prawie max. wykręceniu głowicy (najbardziej jest słyszalny), natomiast paski na ekranie czarno białe są jakby zakłócone (po poruszeniu kablem przy wtyku atari trochę się poprawiają, ale widać ewidentnie zakłócenie). Dodam, że mam drugi magnetofon w normalu i programy na nim się wczytują (także można wyeliminować gniazdo magnetofonowe w ATARI. Podłączałem też kabel SIO2PC i też wszystko działa (transmisja z PC funkcjonuje poprawnie). Wg. mnie trzeba spr. magnetofon od str. elektroniki. W tym magnetofonie był pewien mankament z paskiem napędowym, ktoś go zastąpił gumką recepturką - pasek wymieniłem, no ale nic to niestety nie poprawiło pod względem wczytywania programów.

Niestety nie działa standard, play kręci jak próbuję wczytać program, wersja turbo to KSO 2000 (mam do tego carta), wtyk z magnetofonu idzie do portu joysticka, nie ma przełącznika turbo-normal.

11

Wewnątrz magnetofonu plączą się różne kabelki od elektroniki. Sprawdź, czy któryś z nich nie jest czymś (np. obudową) zbyt dociśnięty do płytki z elektroniką. Czasem jego izolacja potrafi się przetrzeć przez co powstaje zwarcie z jakimś punktem lutowniczym i wtedy bywają różne zakłócenia. Jeśli poruszanie kablem daje jakiś efekt (choć sumie to zazwyczaj daje), to też i tu bym szukał przyczyny. Sprawdź miernikiem połączenia pinów z elektroniką. Jeśli masz lutownicę to popraw profilaktycznie wszystkie lutowania wszelkich kabelków do elektroniki. Ostatecznie może będzie trzeba wymienić głowicę, choć rzadko się zdarza, że aż tak się zużywa.