1

Temat: Szukam taniego serwera (hosting)

Jak w temacie - home.pl leci w kulki z kosztami. Dla nowych 12zł/mc, dla stałych... 600zł/rok. Mówię o business serwer. Szukam czegoś duużo tańszego, bo u nich nie dam rady cenowo, a nie chcą sprzedać w cenie promocyjnej (12zł/mc byłobyb o.k., ale 600zł/rok jest nie halo). Ceny netto.
Jak znacie jakiś dobry i stosunkowo niedrogi - poproszę o info.
==============================================
edyta
Aha, rejestracja na firmę i minimum 4 strony www...

Ostatnio edytowany przez Sikor (2014-07-08 06:39:24)

Sikor umarł...

2

Odp: Szukam taniego serwera (hosting)

sprawdź linuxpl.com

3

Nie znam się, więc nie wiem, czy o to chodzi, ale rzuć okiem tu http://www.netstrefa.pl/oferta/hosting/ … owych.html

4

http://klatka.pl/
Przejrzyj też to: http://www.freespace.com.au/web-hosting/

5

Na razie przeglądam. Macie z nimi jakieś doświadczenia? Bo zasadniczo z home.pl jestem zadowolony, ale teraz cenę dla (starych) klientów mają lekko mówiąc zaporową. Dziękuję za wszelkie sugestie i uwagi.

Sikor umarł...

6

Nie napisałeś czego oczekujesz od hostingu, a to akurat najważniejsze ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

7

To sprawa prosta akurat:
- minimum 4 strony (domeny) - to akurat spełnia 99% wszystkich ofert na rynku
- pojemność 10GB mi starcza, 20+ jest bezpieczna
- ruch około 2-3GBity/mc (niewielki)
- poczta przez www
- minimum 2 bazy SQL i PHP 5.3+, choć obecnie nie jest używane
Tyle mi starcza, stąd szukam taniego. Certyfikat SSL nie jest mi potrzebny.

Sikor umarł...

8

Ja uzywam Blacknighta, a hosting to Linux Minimus (jest tez Windows Minimus jakby ktos specyficznie pod ASP albo .NET potrzebował). Cena to 4.95 euro miesiecznie, lub 49.95 rocznie lub 119.9 za 3 lata :

- przestrzen 10GB
- poczta pop, imap, webmail
- transfer 200GB / miesiac
- PHP 4.4.x / 5.3.x do wyboru dla kazdego site'u
- bazy MySQL, PostgresSQL (+MS SQL jesli windows) + phpMyAdmin / phpPgAdmin / MylittleAdmin
- perl itp itd
- do 50 domen/subdomen + własnoreczna konfiguracja DNS - i to w zasadzie tylko definiuje ilosc site'ow
- do 30 baz danych
- 30 uzytkownikow FTP
- nieograniczona ilosc skrzynek pocztowych

No ale to w Irlandii, choc bez problemu mozna kupic online. Nie wiem jak wyglada transfer z Polski, nikt sie jeszcze nie skarzył. Certyfikaty SSL na zyczenie, standardowo jest dolaczany do site'u taki generowany przez nich (niezaufany ale https dziala), caly zakup i konfiguracja automatycznie.

Ostatnio edytowany przez wieczor (2014-07-08 15:12:39)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

9

Ja wiszę na webh. eksperymenty.webh.pl - strona nie ruszana od dawna, niestety. :(

Płacę za to 6.10 na miesiąc. Parametrów już nie pamiętam - jakieś podstawowe. Przy okazji tutaj są dwie muzyczki Jakuba Husaka zagrane przez pc-softsynth :)

Update - parametry hostingu:

Pojemnosc 3 GB
Transfer 15 GB
Kont e-mail 50
Baz MySQL 3

Ostatnio edytowany przez pik33 (2014-07-08 18:36:55)

10

3GB niestety troszkę za mało na moje potrzeby :( Ale dzięki za info.

Sikor umarł...

11

Jeżeli nie przeszkadzają Ci reklamy, to zawsze możesz skorzystać z darmowych hostingów.

12

darmowy odpada ze względu na stronę firmową i jeszcze jedną...

Sikor umarł...

13

Za dychę miesięcznie dają 6 GB.

14

A co z OVH ?
Ceny maja dobre ale nie wiem jak z jakoscia uslug.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

15

pik33 napisał/a:

Przy okazji tutaj są dwie muzyczki Jakuba Husaka zagrane przez pc-softsynth

A propos, czy ten pc-softsynth został ukończony? Da się odpalić wszystkie utwory z atarowskich dysków Softsyntha? ;)

Ostatnio edytowany przez Dracon (2014-07-09 08:27:08)

16

Nie został dokończony, ale wszystkie atarowskie utwory z dysków softsyntha da się odpalić. Przynajmniej te które mam, a mam wszystko, co znalazłem :) Kilkadziesiąt sztuk.

Po paru latach przerwy i cały czas życia w niedoczasie ciągnie mnie żeby do tego wrócić.

Ambitnego projektu, jaki wtedy rozbabrałem, nie dokończę, przynajmniej do chwili obrony doktoratu (~2 lata), ale przynajmniej warto by zrobić coś, żeby paczuszka z pc-softsynthem miała w sobie wszystkie odnalezione muzyczki na atari i nie wymagała konfiguracji.

Ostatnio edytowany przez pik33 (2014-07-09 11:32:54)

17

Witam
Ja od kilku lat mam serwer tutaj:

https://www.8p.pl/index.php

Ale nie firmowy, są tam też propozycje dla firm. Mnie cena odpowiada (rocznie ok 60zł brutto)

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

18

willy napisał/a:

A co z OVH ?
Ceny maja dobre ale nie wiem jak z jakoscia uslug.

OVH jest IMHO bardzo dobre. Używam ich hostingu od ok 3 lat i jestem bardzo zadowolony.

W najtańszej opcji Personal jest 100GB przestrzeni, 10 kont e-mail 5GB, 1 baza SQL 200MB, koszt 7,99 PLN netto/m-c.
Co ciekawe w droższych opcjach jest dostęp poprzez SSH  :-).

Ostatnio edytowany przez hsimpson (2014-07-09 16:59:18)

19

ten ovh to taki trochę średniawy... też mam, ale tam się da trzymać tylko pliki z obrazkami... baza jedna i to do 200MB... więcej to już mega koszty... mam też linuxpl, ten byłby spoko gdyby nie ten kretyński limit transferu... miałem hekko, niby wszystko działa, ale zażądali ode mnie numeru pesel więc im podziękowałem... swoją drogą to mieli takie prawo?

20

W przyszłym miesiącu będę przedłużał w home. Mam trochę luzu i mogę odstąpić 20-30% ze 100 GB za proporcjonalną kwotę, oczywiście będzie FV.

Ew. kup u nich jako nowy.

21

@Vasco, rozważę to, choć powiem szczerze, że praktyki "maksymalna kasa od stałych klientów, promocje 90% dla nowych" mnie wkurza i powoli zlewam wszystkie tego typu firmy. Różnica 10-20% jest do zrozumienia, ale nie 400% :/

Sikor umarł...

22

Wymagania, które przedstawiłeś spełniają chyba wszystkie firmy hostingowe. Natomiast...

Sikor napisał/a:

"maksymalna kasa od stałych klientów, promocje 90% dla nowych"

... nie przeszkadzało jakoś, kiedy zawierałeś umowę? ;) Ze swojej strony mogę polecić OVH (korzystam naprawdę długo, trzymam tam większość domen i stron - polecam wszystkim w pierwszej kolejności), 1 and 1 (drożej, ale niektórym pasuje bardziej panel) i nazwa.pl.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

23

dely napisał/a:

... nie przeszkadzało jakoś, kiedy zawierałeś umowę? ;)

Jak zawierałem umowę jakieś 6-7 lat temu nie było promocji, więc tu nie trafiłeś. Ceny były podobne u wszystkich. Dodatkowo - promocje 90% to właściwie teraz dopiero mają i ta różnica mnie wkurza. Do tej pory było max 20-25%, więc to było do przełknięcia (tym bardziej, że po negocjacjach jakieś 10% schodzili z ceny, tak jest i teraz). Jednak tu różnica jest zbyt duża i to mnie wkurza - po prostu chamstwo i buractwo.
Na razie przeglądam różne hostingi, w tym wskazane przez Was.

Sikor umarł...

24

Ja Cię tu akurat Sikor rozumiem. Mnie wkurzają różnego rodzaju "0% raty", które po prostu mówią o tym, że jeśli przychodzisz z gotówką to jesteś frajerem do kwadratu.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

Myk polega na tym że raty 0% nigdy tak naprawdę nie są 0%.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio