1

Temat: Szukam programu

Witajcie Atarianie :)

Ale do rzeczy: na giełdzie Bajtka kiedyś w zamierzchłych czasach w szkole nr 25 na 3 pietrach i w boxach od sztni dumni posiadacze atarynek mieli coś co szukam.

Szukam programu do obsługi programatora eprom na atari.

Nie był to chyba program w basicu. Wiem że działał tylko pod bibo dosem.

Może ktoś ma coś takiego, bo na repozytoriach nie znalazłem.

A programator był wkładany jako cardridge albo do 800xl od tyłu na szynę.

Poszukuje więc tego softu.

pozdrawiam wiecznie młodych atarowców, szczególnie tych z giełdy Bajtka.
Oczywiście młodsze pokolenia też.

Awerte

2

Odp: Szukam programu

czy był to może "EPROM Burner" autorstwa Roberta Kujdy?

3

jak bym zobaczył to bym wiedział, bo pamiętam wygląd ale niestety autora nie.

Czy może ktoś mi to udostępni?

Będę wdzięczny.

Awerte

4

Podzukam dyskietki, jak znajdę zgram i udostepnie.

5

Seban - szukaj, bo mam programator dla 800XL i może to też było do mojego :D .. a program zgubiłem wiele lat temu. To programator chyba firmy Atrax, czy coś takiego (Tychy?) ;)

Odziedziczyłem to po krakowskim "Mapasoft" wywożąc od nich onegdaj dwa gigantyczne pudła pełne niespodzianek ... za przysłowiowe "na piwo" ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

6

seban napisał/a:

Podzukam dyskietki, jak znajdę zgram i udostepnie.

jeśli to polski program i nie graficzny to nie o ten chodziło.

Był taki inny. Może ktoś pamięta ze starych czasów.

dorwałem eprom burn z repo od Pana Soboli.

Ale to nie to.

Może ktoś ze starszyzny wie o co chodzi.

Awerte

7

Pin napisał/a:

Seban - szukaj, bo mam programator dla 800XL i może to też było do mojego :D .. a program zgubiłem wiele lat temu. To programator chyba firmy Atrax, czy coś takiego (Tychy?) ;)

Odziedziczyłem to po krakowskim "Mapasoft" wywożąc od nich onegdaj dwa gigantyczne pudła pełne niespodzianek ... za przysłowiowe "na piwo" ;)

może zdjęcie bebeszków udostępnisz?

Awerte

8

sorki za opóźnienie, ale gdzieś to tak schowałem że nie mogę znaleźć... ale jak tylko znajdę więcej czasu... to zrobię fotki i zgram tą dyskietkę.

9

seban napisał/a:

sorki za opóźnienie, ale gdzieś to tak schowałem że nie mogę znaleźć... ale jak tylko znajdę więcej czasu... to zrobię fotki i zgram tą dyskietkę.

Będę wdzięczny za informacje na temat tego softu.

Swoją drogą czy nikt go nie ma więcej?

Awerte

10

awerte napisał/a:
seban napisał/a:

Będę wdzięczny za informacje na temat tego softu.

Swoją drogą czy nikt go nie ma więcej?

Awerte

witam

znalazłem eprom burner 1.1 Robert Kujda

dzięki za chęci ale sam znalazłem.

Awerte

11

dokładnie to ten program. Ale ja niestety nie znalazłem ani dyskietki ani programatora ;/ Mam jeszcze piwnicę do przekopania, i gdy znajdę na to czas i do kompletu znajdę dyskietkę oraz programator na pewno wrzucę do tego wątku zdjęcia i linka do softu.

12

@awerte, a możesz się podzielić tutaj ATR-em?

Sikor umarł...

13

programator już wiem gdzie jest... na szczęście robię fotki wszystkiego co wynosiłem do piwnicy... co prawda zdjęcie fatalnej jakości, ale chociaż wiem gdzie szukać....

https://dl.dropboxusercontent.com/u/44199/IMAGE082.JPG

po dyskietce ani śladu ;-/

14

Hej!

Piszę post pod postem aby do zainteresowanych dotarła informacje że coś się ruszyło w wątku. Mam do zakomunikowania dwie sprawy, na początek ta bardziej przykra.

EDIT:

Nie wiem czy dobre wrażenie odniosłem, ale myślę Awerte chyba nie chce się podzielić swoim znaleziskiem, z wypowiedzi odnoszę wrażenie że szanowny forumowicz "Awerte", strzelił przysłowiowego "focha" myśląc że nikt nie chce się z nim podzielić softem i obecnie nie ma zamiaru podzielić się tym co znalazł (wystarczył by link do "znaleziska"). Szkoda że to zawsze działa w jedną stronę, gdy ludzie zwracają się o pomoc, jeżeli możemy pomóc pomagamy - natomiast bardzo rzadko działa to w drugą stronę, tzn. przypadki w których ludzie potrafią wnieść coś od siebie, są rzadkością ;/ Być może jestem już przewrażliwiony, ale ostatnie wydarzenia na polskich forach o Atari tylko w mnie w tym utwierdzają.

Kajam się ponownie za bzdury które napisałem powyżej :)

I sprawa numer dwa, w weekend znalazłem trochę czasu i poszedłem do piwnicy i udało mi się znaleźć dyskietkę z oprogramowaniem do tego programatora:

http://seban.slight.pl/atari/EPROM_burner/eprom_burner_sys_disk.jpg.

Dla zainteresowanych zgrałem to do ATR-ów, jest dostępne tutaj:  EPROM Burner v.1.1 - by Robert Kujda

W środku archiwum są zgrane dwie strony dysku. Pierwsza zawiera oprogramowanie do programatora, druga strona zawiera dokumentację dołączoną do urządzenia. Program po uruchomieniu wygląda tak:

http://seban.slight.pl/atari/EPROM_burner/eprom_burner_v1.1.png

pozdrawiam
Seban/Slight

ps1) programatora za to nie znalazłem ;-/ czeka mnie dłuższe poszukiwanie, jak znajdę zrobię zdjęcia "bebechów", z tego co pamiętam w środku były dwa PIA (6520), przetwornica step-up na TL494, plus 3 tzw. PR-ki którymi ustawiało się poszczególne napięcia programowania, do kompletu trochę bramek i parę elementów biernych. Niestety mój egzemplarz umarł (dlatego trafił do piwnicy), myślałem że to PIA, ale po wymianie obu PIA na nowe programator nadal nie działał poprawnie.

ps2) czy można prosić moderatora o modyfikację tytułu tego wątku (np. o dopisanie w nawiasach "EPROM BURNER") tak aby w przyszłości używając opcji "search" można było trafić na ten wątek.

Ostatnio edytowany przez seban (2014-06-10 22:21:33)

15

seban napisał/a:

Hej!

Piszę post pod postem aby do zainteresowanych dotarła informacje że coś się ruszyło w wątku. Mam do zakomunikowania dwie sprawy, na początek ta bardziej przykra.

Nie wiem czy dobre wrażenie odniosłem, ale myślę Awerte chyba nie chce się podzielić swoim znaleziskiem, z wypowiedzi odnoszę wrażenie że szanowny forumowicz "Awerte", strzelił przysłowiowego "focha" myśląc że nikt nie chce się z nim podzielić softem i obecnie nie ma zamiaru podzielić się tym co znalazł (wystarczył by link do "znaleziska"). Szkoda że to zawsze działa w jedną stronę, gdy ludzie zwracają się o pomoc, jeżeli możemy pomóc pomagamy - natomiast bardzo rzadko działa to w drugą stronę, tzn. przypadki w których ludzie potrafią wnieść coś od siebie, są rzadkością ;/ Być może jestem już przewrażliwiony, ale ostatnie wydarzenia na polskich forach o Atari tylko w mnie w tym utwierdzają.

I sprawa numer dwa, w weekend znalazłem trochę czasu i poszedłem do piwnicy i udało mi się znaleźć dyskietkę z oprogramowaniem do tego programatora:

http://seban.slight.pl/atari/EPROM_burner/eprom_burner_sys_disk.jpg.

Dla zainteresowanych zgrałem to do ATR-ów, jest dostępne tutaj:  EPROM Burner v.1.1 - by Robert Kujda

W środku archiwum są zgrane dwie strony dysku. Pierwsza zawiera oprogramowanie do programatora, druga strona zawiera dokumentację dołączoną do urządzenia. Program po uruchomieniu wygląda tak:

http://seban.slight.pl/atari/EPROM_burner/eprom_burner_v1.1.png

pozdrawiam
Seban/Slight

ps1) programatora za to nie znalazłem ;-/ czeka mnie dłuższe poszukiwanie, jak znajdę zrobię zdjęcia "bebechów", z tego co pamiętam w środku były dwa PIA (6520), przetwornica step-up na TL494, plus 3 tzw. PR-ki którymi ustawiało się poszczególne napięcia programowania, do kompletu trochę bramek i parę elementów biernych. Niestety mój egzemplarz umarł (dlatego trafił do piwnicy), myślałem że to PIA, ale po wymianie obu PIA na nowe programator nadal nie działał poprawnie.

ps2) czy można prosić moderatora o modyfikację tytułu tego wątku (np. o dopisanie w nawiasach "EPROM BURNER") tak aby w przyszłości używając opcji "search" można było trafić na ten wątek.

Awerte się chce podzielić ale ma urwanie głowy z praca i dzieciakami i atarynka stoi nietknieta

ale ja mam wersje programatora na tylne złącze 800Xl-ki i do tego w wersji z epromem.

Ciekawe rozwiązanie zastosowane, troche inne niż na schemacie u Soboli.

podlinkuje zaraz zdjęcie

zdjęcie w załączniku

kiedyś to rozpracuje

Awerte

Ostatnio edytowany przez awerte (2014-06-10 22:09:31)

Post's attachments

at_progr.jpg 91.72 kb, liczba pobrań: 1 (od 2014-06-10) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

16

Cześć,

W takim razie przepraszam szczerze za moją nadinterpretację faktów ;) Przyznam że paru ludków mi nerwy poszarpało ostatnio i chodzę podminowany, stąd moje jakieś "dąsy". Jeszcze raz przepraszam, że naskoczyłem bezpodstawnie na Ciebie, i doskonale rozumiem jakie połączenie daje praca plus dzieciaki w domu.

i jeszcze wkleję Twoje zdjęcie, bo w Twoim linku pisze że "hotlinkowanie" niedozwolone, zatem to co wkleiłeś ponownie:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/44199/awerte_EPROM_prog.jpg

To wygląda na o wiele starszą konstrukcję... ale zapewne też jakieś dwa 6520, albo coś podobnego tam siedzi :)

To u JER-a jest jakiś schemat programatora EPROM-ów do Atari? Chyba jestem ślepy bo nie widzę ;)

Ostatnio edytowany przez seban (2014-06-10 22:18:40)

17

seban napisał/a:

Cześć,

W takim razie przepraszam szczerze za moją nadinterpretację faktów ;) Przyznam że paru ludków mi nerwy poszarpało ostatnio i chodzę podminowany, stąd moje jakieś "dąsy". Jeszcze raz przepraszam, że naskoczyłem bezpodstawnie na Ciebie, i doskonale rozumiem jakie połączenie daje praca plus dzieciaki w domu.

i jeszcze wkleję Twoje zdjęcie, bo w Twoim linku pisze że "hotlinkowanie" niedozwolone, zatem to co wkleiłeś ponownie:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/44199/awerte_EPROM_prog.jpg

To wygląda na o wiele starszą konstrukcję... ale zapewne też jakieś dwa 6520, albo coś podobnego tam siedzi :)

Nie gniewam sie, bo nie o to chodzi.

A i dziękuję za wklejkę bo nie miałem na szybko gdzie umieścić zdjęcia.
A program Pana Kujdy to działa i na mojej wersji.
Tam są rzeczywiście 2x 6520
Tylko rozwiązanie z epromem zamiast innych scalaczków mnie intryguje

A ciekawe czy była nowsza wersja softu? Albo czy da się zaprogramować 27512 za jednym zamachem w atarynkach z dodatkowym RAMem?

Awerte

18

Na stronie "B" w dyskietki z której zgrywałem to wszystko jest dokumentacja (typowy plik TXT, tyle że wyświetlany jakimś wynalazkiem). W dokumentacji owej pisze że bufor programu to 32K ($8000) oraz że 27512 trzeba programować na dwa razy. Program nie wykorzystuje dodatkowej pamięci.

Przyjrzałem się temu programowi i jego problemach z wystartowaniem z czegokolwiek innego niż dołączonego DOS-a. Pan Robert bardzo "radośnie" podszedł to problemu... otóż po wczytaniu programu jeszcze przed jego uruchomieniem pod ROM-em instalowany jest stary OS-A lub OS-B (nie sprawdzałem dokładnie ale chodzi o system z Atari 400/800).

Faktem pozostaje to że przed uruchomieniem programu następuje "pseudo reset" systemu tak że Atari startuje już ze starym OS uruchomionym z pamięci RAM pod ROM-em ($D301=$FE). Celem było chyba uzyskanie 32KB bufora mimo obecności w pamięci DOS-a który kończy się nieco powyżej $2000.

W tym konkretnym wypadku ten EPROM BURNER ma do dyspozycji trochę więcej RAM-u bo stary OS 400/800 mieści się chyba od $D800-$FFFF, pamięć ekranu jest od $CC40 :) Kombinując z tym udało mi się nawet wywołać "ATARI COMPUTER MEMO PAD" :D (dla chcących sprawdzić, to np. pod emulatorem Altirra w debug-erze wystarczy r PC E471) ;-] )

ps) uważaj na cytowanie całości cudzych postów, moderatorzy forum się wściekają na to ;) to forum ma taki regulamin:

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=rules

i mają tam zasadę nr 8, której starają się pilnować ;)

Ostatnio edytowany przez seban (2014-06-10 22:40:49)

19

Czyli pan Robert Kujda przerobił interfejs znajdujący się w jednej ze starych książek do Atari 400/800, być może nawet zastosował opisany tam program (chyba był nawet listing) i sprzedał Mirage-owi jako swój wynalazek... Nieładnie.
Btw - książkę gdziesz mam, więc jak mi przypomnicie w weekend - sprawdzę tytuł...
Dobra: "Program Descriptions I for HOFACKER Software for your ATARI Computer" - str. 88 "Eprom Burner for the Atari 400/800" - oparty na 3 portach joya - to przeniesione na PBI pewnie, oparty o układy 4024 (2szt), 4016, 74LS139 oraz eprom 2532/2732/2716. Patrząc na zdjęcie i screeny z programu wyglada podobnie, niestety tu nie ma listingu, ale na 100% gdzieś (w którejś książce) był - bodajże w formacie ATMAS II.
@Seban, mógłbyś sprawdzić, czy to taka ko0nstukcja? Książkę znajdziesz w sieci, być może nawet na Atarimanii? Ja się za słabo znam na elektronice. Jest tam pełen schemat.

Sikor umarł...

20

Hej!

Schemat wynalazku z książki o której mówiłeś wygląda tak:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/44199/eprom_burn_hbk.jpg

W żaden sposób nie wygląda na to aby RK dopuścił się plagiatu. Czy go widział i czy się na nim wzorował, tego nie wiem. Konstrukcja którą posiadam (wersja cartridge) niewiele ma wspólnego z tym co jest w Hackerbook. Trudno mi jest orzec czy mógł się wzorować tym czy innym podobnym rozwiązaniu. Konstrukcja w wersji Awerte wygląda jak jakiś prototyp. Autorem tego wynalazku na pewno jest Robert Kujda?

Ale skoro Awere wspominał że ten soft napisany przez RK działa z jego wersją programatora to mogą wynikać z tego kilka spraw:

• obie konstrukcje wykonał RK i są w pełni zgodne sprzętowo

• obie konstrukcje wykonał RK, nie są zgodne sprzętowo i program wykrywa i rozpoznaje wersje programatora.

• konstrukcja w wersji cartridge jest autorstwa RK, to co ma Awerte jest czyjąś inną konstrukcją z którą zgodność starał się zachować RK

• obie konstrukcje bazują na jakiejś wcześniejszej konstrukcji i są z nią zgodne na poziomie rejestrów

Wychodzi na to że obie wersja programatora, tzn. tą która ma Awere i tą którą mam ja są oparte o dwie kostki PIA-6520 i poboczną logikę sterującą. Wersja cartridge jest nieco unowocześniona (zastąpienie EPROM-a logiką programowalną). Na zdjęciu od Awerte nie widzę żadnej przetwornicy... być może jest coś jeszcze od drugiej strony PCB, albo podłączało się zew. napięcie programujące, ale to już musiałby Awerte podpowiedzieć :) Dwa przełączniki służą zapewne do wyboru napięcia programującego EPROM.

Ciekawostką dla mnie jest natomiast to użycie OS-a z Atari 400/800 aby mieć trochę więcej pamięci. Nie rozumiem dlaczego RK nie wykorzystał po prostu pamięci pod ROM jako bufora czy miejsca na swój program, tylko wykonał taki dziwny dość nazwijmy to "myk" :D

W programatorze z książki "Hackerbook" dla Atari 400/800 wykorzystano 3 porty JOY-ów. Dwa z nich (PORT A) wykorzystano jako port danych (D0-D7), natomiast 3 port JOY-a (1/2 PORTB) jest wykorzystana do generowania imp. programującego oraz do resetowania i inkrementacji liczników 4024 które generują sygnały adresowe (A0-A11).

Na schemacie jest jeszcze gotowa przetwornica DCP528 (5V->28V), trochę tzw. kluczy analogowych do przełączenia niektórych sygnałów (głównie regulacja nap. programującego). A EPROM który widzisz to miejsce gdzie wkłada się EPROM do zaprogramowania. Ten programator obsługuje tylko 4 rodzaje pamięci o dwóch wielkościach:

2k) 2716 / 2516
4k) 2732 / 2532

W przypadku wersji programatora którą zaprezentował Awerte, wewnętrznej pamięci EPROM użyto jako układu kombinacyjnego, zastępującego pewnie parę układów TTL, w tym wypadku wewnętrzny EPROM robi za tzw. lookup-table, czyli jakaś kombinacja sygnałów wejściowych (linie adresowe) daje konkretne informacje wyjściowe (linie danych).

W mojej wersji programatora zamiast EPROM siedzi chyba układ typu PAL/GAL (teraz dokładnie nie pamiętam) oraz parę zew. bramek do realizacji innych funkcji.

Ostatnio edytowany przez seban (2014-06-11 17:07:30)