76

Odp: Sparta vs MyDOS

@Pin, co z tym "rozwojem" z posta 66? do ilu mhz uwazasz ze to jest jeszcze akceptowalne?

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

77

Czuje przez skórę Pawle z Warszawy, że skończy sie ta dyskusja któregoś poranka corocznym fochem na parę miechów gdy ktoś Ci przygada. Pytanie: po co Ci to?

all: czy znów wkleić jakiegos linka do DOBREGO dema na c64 by poszło w buty? DEMA W STYLU TYCH NA KOMODORE TO JEDYNA SŁUSZNA DROGA dla małoatarowych produkcji. Z tym może podyskutujcie jak macie argumenty.

gep/lamers^dial

78

@XXL - :)

Do tylu, by ktoś już nie powiedział że to nie Sratari ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

79

Gepard: dyskutujesz nie na temat :) tutaj rozmawiamy o DOSach :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

80

@Syscall: miliony much nie mogą się mylić wybierając gówno...
@gepard: mój foch Twoim przyjacielem jest
@Pin: co do sparty DOS X - jak ludzie dostają z urządzeniem to może używają... Lub używają loaderów, ale słyszeli, że jest wbudowana sparta, więc tak głosują
Co do mnie - dziękuję, ale pozostanę przy MyDOSie, wbrew obiegowej opinii Candle-a.  Jak dla mnie jest to dobry DOS i dla mnie w zupełności wystarczający. Aha, i pod MyDOSa nie trzeba pisać specjalnego kodu, jak dla sparty - gdzie potem to pod niczym innym nie działa :P
Z drugiej strony - trochę szkoda, że tylko 26 osób używa (według ankiety) realnego Atari. Właściwie 25, bo jedna ma SRATARI :D

Sikor umarł...

81

Dyskusja o DOSach wyczerpała nieco swoja formułę przez wynik głosowania. Jak sie okazuje, mimo że Spartan nie jest trzystu a jeno 16tu (jak procek ponoć szesnastobitowy) to duet renegatów raczej tej bitwy nie wygra ;)

gep/lamers^dial

82

Ciekawe, jakby rozszerzyć formułę ankiety poza Polskę...

Sikor umarł...

83

Sikor napisał/a:

@Syscall: miliony much nie mogą się mylić wybierając gówno...

To po co w takim razie ankieta?

Sikor napisał/a:

pod MyDOSa nie trzeba pisać specjalnego kodu, jak dla sparty - gdzie potem to pod niczym innym nie działa :P

A od kiedy to pod SDX trzeba pisać "specjalny kod"?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

84

Sikor napisał/a:

Ciekawe, jakby rozszerzyć formułę ankiety poza Polskę...

dlaczego rozdzielasz rodzine "atari dos" na kilka pozycji a rodziny "sparta dos" nie? dlaczego tylko te dwie rodziny?
poza tym ciekawe kto glosowal na xB - to nie jest DOS :) no i szkoda ze brak wlasciwej odpowiedzi: nie uzywam, cenie zdrowie :D

> A od kiedy to pod SDX trzeba pisać "specjalny kod"?

od czasu niekompatybilnosci z atari dos

85

@dely: ankieta z ciekawości, a specjalny kod? Gdyby go nie było - programy działały by także z innymi DOSami, a tak nie jest. Jak napisał XXL.  Poza tym: http://atariki.krap.pl/index.php/SpartaDOS_X  http://sdx.atari8.info/sdx_files/4.46/s … amming.pdf - jak widać, można (i wiele osób to robi) tak napisać kod, aby działało tylko ze spartą. Oczywiście na upartego - w drugą stronę (aby nie działało ze spartą) -też się da, tyle, że będzie to bardziej kompatybilne dla innych DOSów...

Sikor umarł...

86

Wiesz co sikor, teraz to mnie wkurwiłeś. Robisz ankietę, ludzie sie wypowiadają, po czym tych ktorzy nie odpowiedzieli jak chciales - obrażasz. Straciles kontakt z bazą. Idz sie wreszcie leczyć,

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

87

PunBB bbcode test

gep/lamers^dial

88

@syscall: kogo obraziłem? Może candle-a, ale po jego dennej wypowiedzi należało się. A do lekarza sam się wybierz - coś wpłynęło, że zmieniłeś ksywę, nie? Póki co ja tego nie zrobiłem.

Sikor umarł...

89

Pin napisał/a:

Do tylu, by ktoś już nie powiedział że to nie Sratari ;)

Twoje zdanie na ten temat zalezy od tego kto na Ciebie patrzy? pytam gdzie jest i czy jest granica tego "rozwoju" wedlug Ciebie.

90

No, Sikor, jesteś chodzącym przykładem zdrowia psychicznego. Na razie robisz sceny z przedszkola.

Ostatnio edytowany przez syscall (2014-02-24 22:00:34)

91

syscall napisał/a:

No, Sikor, jesteś chodzącym przykładem zdrowia psychicznego. Na razie robisz sceny z przedszkola.

Zacytowałem, bo widzę, przeedytowany. Z psychiką nie narzekam ostatnio, dzięki... Gorzej z kasą... Życzę powodzenia.

Sikor umarł...

92

xxl: uczepiles sie tej granicy jak swietego gralla... granice wszechswiata tez na sile bedziesz szukal? po co? co ci to da? te proby ograniczenia (bo tym jest proba wyznaczenia granicy) to tylko przedluzanie twoich wyuzdan na temat tego, na czym w/g ciebie (i inni maja to zaakceptowac) konczy sie cos, np. prawo do uzycia okreslenia "to jest male atari".
pozwol innym miec swoje zdanie. masz swoje - spoko, ale prosze - nie narzucaj go.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

93

'graala'

94

@Sikor: SDX tak, jak i xBIOS ma swój specjalny interfejs, który daje sporo większe możliwości niż tradycyjny ATARI DOS. Jak chcesz zrezygnować z dobrodziejstw typu: kod relokowalny, TSRy, zarządzanie XRAM, symbole, itp. to możesz pisać samodzielnie wszystko. Analogii zresztą daleko nie trzeba szukać - renegaci odrzucający jakiegokolwiek DOSa (CIO) organizują sobie dysk po swojemu i korzystają z SIO pisząc programy BOOTowalne. Kardridżowcy też. Nie rozumiem co jest niewłaściwego w tym, że powstają programy korzystające z nowych fajnych funkcji, które daje oprogramowanie :/ To oczywiste, że program napisany specjalnie dla xBIOS, jak i napisany specjalnie dla SDX nie będzie działał na ATARI DOS. Zapewnienie kompatybilności wstecznej jest tak dużym krokiem wstecz, a wynikającym z odrzucenia wielu ułatwień, że po prostu szkoda się mordować. Masz pretensje, że program dla MS-Windows nie chodzi pod MS-DOSem :/?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

95

sajkol, mnie naprawde nie jestes w stanie obrazic ;) serio
musisz z tym zyc, ze tak powiem

albo parafrazujac

kiedys mnie obrazisz, ale narazie nie stac cie na to :P

przechodze na tumiwisizm

96

jellonek napisał/a:

pozwol innym miec swoje zdanie. masz swoje - spoko, ale prosze - nie narzucaj go.

a gdzie ja tu Pinowi narzucam jakiekolwiek zdanie :-)

97

@candle, Sebastianie drogi, bardzo mnie to cieszy :) Trzeba mieć dystans do siebie :)

Sikor umarł...

98

xxl napisał/a:

ciekawe kto glosowal na xB - to nie jest DOS

Z technicznego punktu widzenia to jest DOS.

"Disk Operating System (specifically) and disk operating system (generically), most often reveal themselves in abbreviated form as DOS, refer to an operating system software used in most computers that provides the abstraction and management of secondary storage devices and the information on them (e.g., file systems for organizing files of all sorts)."

To jest właśnie klasyczna definicja i to co xB robi. Gwoli ścisłości - to "menu" w MyDOS czy linia do wprowadzania komend w Sparcie to już nie DOS tylko powłoka i jest jak najbardziej osobnym programem korzystającym z DOS. Nie ma najmniejszego problemu aby zrobić shella dla xB.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

99

@wieczór: dokładnie, trafiłeś w sedno sprawy z definicją :)

Sikor umarł...

100

Pin napisał/a:

xBios nie jest dosem. Błąd w ankiecie.

wieczor napisał/a:

Z technicznego punktu widzenia to jest DOS.

Ojojoj, to się Pinowi nie spodoba ;)