Temat: Sparta vs MyDOS
Wybieram MyDOS, bo lubię.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie ma odpowiedzi: nie używam.
Nie biorę udziału w ankiecie bo nie Toms Navigator-a mojego ulubionego "dos" który mnie witał przez wiele lat po włączeniu Atari i Toms-a.
@As, nie ma, bo się dozwolona ilość odpowiedzi do ankiety skończyła :P
xBios nie jest dosem. Błąd w ankiecie.
Ale ma wystarczającą funkcjonalność. To mi starcza, a może ktoś woli prostsze wyjścia niż menu lub bazylion konfigów pod spartę...
A jakie to jest prawdziwe ATARI ? Mam przed sobą jedno i żadnych DOS-ów nie ma...
@bartek030: odpowiedź brzmi: nie używam DOSu. Niestety, nie starczyło miejsca w ankiecie - ograniczenie forum.
DÓS-ów nie używam, ale na ST nigdy takowych nie widziałem, dlatego pytam czy to prawdziwe Atari.
Ale ma wystarczającą funkcjonalność.
Ale nie jest DOS'em i w tym względzie pytanie zawarte w ankiecie wprowadza głosującego w błąd. Funkcjonalność, a tym bardziej "wystarczająca" niczego nie zmienia i wprowadza niepotrzebne zamieszanie.
@Pin: jakie są według Ciebie wyznaczniki DOSa? Jeśli można założyć plik, wgrać plik, skasować plik - to zasadniczo spełnia wymagania konieczne. W jaki sposób to robi - to już zupełnie inna sprawa.
@bartek030: że nie widziałeś, nie znaczy, że nie ma. Oczywiście nie sprecyzowałem, że chodzi o małe atari (mea culpa), ale TOS spełnia wymagania konieczne, poza tym: http://www.atarimania.com/utility-atari … 26551.html - to takna szybko.
@Pin: jakie są według Ciebie wyznaczniki DOSa? Jeśli można założyć plik, wgrać plik, skasować plik - to zasadniczo spełnia wymagania konieczne. W jaki sposób to robi - to już zupełnie inna sprawa.
Przeczytaj to, co napisałeś i przeczytaj manuala do xBios.
Wyedytuj posta i napisz jesze raz.
Mam Ci coś podpowiedzieć, czy dojdziesz sam do tego? ;)
@Pin: Zapodaj linka do manuala obecnej wersji.
=======Edyta
Chociaż nie,pomogę Ci: http://xxl.atari.pl/?p=1076
Zachowując minimalny rozmiar (1KB) udostępnia funkcje I/O dla plików i katalogów np. zapis, odczyt, zmiana nazwy itp. Biblioteka zachowuje pełną funkcjonalność z wyłączonym ROM Atari, do działania nie potrzebuje Atari OS, DOS ani przerwań. Do dyspozycji programisty oddaje 61 KB RAM.
xBios podobnie jak DOS operuje na danych pogrupowanych w pliki. Może służyć również jako inicjalizer / loader gier (obsługuje katalogi) – w tym przypadku w odróżnieniu od DOS lub innych inicjalizerów nie nakłada na „plik binarny” ograniczeń związanych z obszarami ładowania.
Według mnie w 100% spełnia to minimalne założenia DOSa. O.K., nie chce mi się czytać - może nie ma kasowania, ale mogę się mylić. Jak dla mnie - jak najbardziej ma prawo być w tej ankiecie.
Ostatnio edytowany przez Sikor (2014-02-22 23:49:47)
W czasach zabawy z Turbo-Basic XL używałem przede wszystkim DOS II+/D. Trochę MyDOS. Od momentu przesiadki na "niższy poziom" w zasadzie żaden DOS nie jest mi potrzebny.
SDX-a miałem zaraz po kupieniu stacji XF-551, tj. gdzieś od około 1992 roku. Sparta jakoś nigdy nie przypadła mi do gustu.
Atari + SIO2SD zaspokaja moje potrzeby. DOS stał się zbyteczny.
Ostatnio edytowany przez larek (2014-02-22 23:55:44)
@Sikor. Otwórz nowy plik do zapisu, zapisz w nim X ilość danych, zamknij go. Zrób to pod xBios. To podstawowa chyba cecha dowolnego dyskowego systemu operacyjnego.
@Lareak - w 1992 roku z wówczas używanymi nośnikami, ok. Dziś - zależnie jaki jest "target". Jeśli Ci to wystarcza, to ok. Przecież chodzi o dobrą zabawę, więc luz ;)
@XXL - brakuje opcji: jest XIX wiek, James Watt skonstrułował udoskonalony silnik parowy :D
Ostatnio edytowany przez Pin (2014-02-23 00:01:26)
@Pin: nie używam X-BIOSu, w sumie trzeba kiedyś pod TB sprawdzić... Przypomnij mi za tydzień w sobotę - aż sobie ściągnę X-BIOS do testów...
To, że nie używasz to nie jest powód ku temu, by zbudować ankietę - bubla.
Mogę Ci przypomnieć za tydziĘ, żaden problem. Czas start ;)
Obecnie prawie w każdym Atari jest SDX.
Chcesz dodać RAMu - montują ci Ultimate 1MB ze Spartą gratis,
Chcesz HDD - montują ci SIDE2, w którym gratis dorzucona jest... Sparta,
Chcesz stereo - montują ci stereo i... przekonują do zakupu U1MB i/lub SIDE2 ze Spartą gratis ;)
Chcesz napisać grę na compo - musi działać z SDX
Chcesz otworzyć lodówkę...
Takie czasy :)
Gra na kompo, to bym nie przesadzał. Nikt normalny nie wymyśli tak po*** banego wymogu, chyba że powstanie oddzielne compo.
Lodówka - ok, pod warunkiem że będzie darmowy sterownik do browara. BROWAR.SYS, oraz PIPA.SYS. W takim przypadku wszyscy zainstalują sobie SDX bo wyjścia nie będzie. Nawet w trybie awaryjnym :D
Aż strach się pytać, co to jest pipa.sys... :P A z tą spartą to rzeczywiście po*ło ludzi. Nieważne, jaki chcesz mieć DOS - masz używać sparty i już. Codokoloru może być czarny, czarny lub ewentualnie czarny, a w ostatecznym rozrachunku czarny - jak sobie życzył p. Ford :D
Dostajesz po prostu system o możliwościach adekwatnych do tego, co w sprzęcie otrzymujesz. Nie sądzisz chyba, że do kontrolera dysku twardego otrzymasz dziś MyDOS w wersji BOX?
Sparty w wersji BOX też nie dostajesz. AMyDOS byłby wygodniejszy i w zupełności wystarczający. Ba, co więcej, dla >90% userów XBIOS by wystarczył czy nawet zwykły inicjalizer z podfolderami...
Wychodzi na to, że Sparta jest elitarnym systemem. Ha!
Nie sądzę by odpowiednik "przerośniętego" inicjalizera był satysfakcjonującym narzędziem dla HDD. Chyba, że ktoś ładuje wyłącznie gry i co 2 tygodnie kupuje joye na alledrogo :D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.096 sekund, wykonano 23 zapytań ]