Odp: Maksymalna rozbudowa Atari STE i MEGA STE
Po ile chodzą kolorowe monitory do Atari? Pytam żeby się zorientować.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Przeszłość spotyka przyszłość Czwarta edycja festiwalu gier konsolowych i komputerowych z lat 80. i 90.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Po ile chodzą kolorowe monitory do Atari? Pytam żeby się zorientować.
Jak się pospieszysz to tutaj masz piękną konfigurację do mst2:
http://www.ebay.de/itm/Atari-ST-Hardwar … 1c3bf76897
Karta graficzna, dopałka pak030+ masę innych...
Taki zestaw nie zdarza się za często. Nie pisz o cenie, bo chciałeś max.!
Piękny zestaw. Na razie poza zasięgiem, no chyba, że chcę się rozwieść :) Ta klawiatura w folii to od MegaST? Ja mam taką jak ta poniżej rozpakowana. Czy ta pierwsza będzie działała z MegaSTE, jest śliczna?
Czyli zawracałeś głowę :(
Zawracałeś w sensie? Chłopie na co mi Mega ST jak mam MegaSTE? Samej karty grafiki i turbo nikt nie sprzeda to raz, a ja się wypstrykałem w tym miesiącu z kasy. Niech będzie, że zawracałem. Normalnie strach się zapytać o cokolwiek.
Ta klawiatura w folii to od MegaST?
Czy ta pierwsza będzie działała z MegaSTE, jest śliczna?
2 x tak :)
Ostatnio edytowany przez jury (2014-02-07 06:38:22)
Ender, klawiatury w dużych Atari działają zamiennie,
Używałem klawiaturę Mega ST w Falconie, 1040ST, Mega STE oraz TT
A czy poza wyglądem klawiatury od Mega ST i Mega STE różnią się czymś, np. jakieś dodatkowe klawisze funkcyjne, czy coś takiego?
niczym się nie różnią
Różnią się jakością. Klawiatura do mega st jest znacznie lepsza.
@sqward: rzecz gustu
plusem klawiatury z Mega STE jest miejsce na długopis/ołówek nad klawiszami funkcyjnymi :)
...oraz że pasuje do tego wysuniętego dołu przodu obudowy MSTE/TT, znaczy nachodzi jedno na drugie i komplet zajmuje mniej miejsca na biurku niż z klawiaturą Mega, która wyprowadzenie kabla ma z tyłu i musi leżeć w odstępie od komputera.
Dobrze wiedzieć.
1) Kwestie monitora były poruszane już nieraz, a czy ktoś z Was ma podłączone STE/MegaSTE do TV 100hz? Czy on nie powinien wyświetlić wszystkie rozdzielczości bez karty graficznej? Nie mam takiego pod ręką, ale gdyby przez Scart-RGB puścić?
2) Szukałem na forum i nie do końca rozumiem, żeby podłączyć SCSI w środku potrzebuję przejściówkę na 50 PIN? Czy da się podłączyć CDROM SCSI (SCSI powinno dawać taką możliwość), no i czy warto, bo jakąś oprogramowanie na CD mi nie wpadło w oko?
3) Czy HxC slim da się podłączyć w środku (wyście z tyłu) razem ze stacją dysków, która jest? Jeżeli nie, to co potrzeba, żeby podłączyć na zewnątrz?
1. Powinien, jak zakombinujesz z kablem. Musisz zrobić mający wyjście na RGB i VGA z przełącznikiem.
2. Można, czy warto to musisz sobie sam odpowiedzieć
3. Powinno się dać jak zakombinujesz odpowiedni kabel
No, ale póki nie mam karty graficznej, to VGA chyba niepotrzebne?
rozdzielczość ST High to jest VGA
Aha.
1) Jaką maksymalną wielkość może mieć dysk twardy SCSI-II w MegaSTE?
2) Obiło mi się o uszy, że da się wyciągnąć więcej kolorów niż to co podaje Wikipedia i Atariki, jakieś wskazówki, artek, coś trzeba przerabiać?
1) 1 lub 8 GB zależnie od przejściówki ACSI<->SCSI
2) Da się, ale programowo, nie ma na to przeróbek. Robi się to w demach i grach.
A tą przejściówkę można gdzieś kupić, czy jest może w MegaSTE (tam mam 40MB dysk)? A Satan/USatan też widza maksymalnie 8GB?
Ostatnio edytowany przez Ender (2014-02-09 21:36:56)
W ST można podbić sprzętowo paletę kolorów.
32000 Colors on ST - add an extra videoshifter to reach 32K colors, includes instructions and software
W MSTE masz/powinieneś mieć już przejściówkę ACSI-SCSI, taką:
http://www.labibleatari.fr/Technique/Ha … Parity.jpg
Jak skończy mi się w domu remont to wrócę do tematu, bo rozkręcę komputer.
Zastanawiam się nad zakupem LG 19MN43D. Ma ktoś może i używa z małym i dużym Atari?
Cześć !
Stary wątek i posty:) Problemem jest to, że niestety (wstyd) nie jestem anglojęzyczny i słabo mi idzie śledzenie wątków na wiadomym forum. Cały czas mam nadzieję, że w końcu ktoś wróci do tematu i stworzy kartę graficzną na FPGA do VME. Może macie jakieś informację w temacie - Artik może Ty coś w międzyczasie znalazłeś?? - jesteś specem od NOVA itd. heheh:)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.092 sekund, wykonano 14 zapytań ]