Temat: 8-mio bitowa 16-to patologia
Od co najmniej 10 lat można było metodą na druta zmontować '816 adapter, gdzie mamy std taktowanie, nie ma liniowego ramu, jest jednak możliwość pracy w 16 bit trybie, jest OS który można wykorzystać itd. W normalnym trybie (po włączeniu komputera) jest to w zasadzie (jak by to powiedział Mazi i niech mu będzie) tryb emulacji 6502 w którym mamy wszystko, poza nielegalnymi rozkazami. Te zastąpione są rozkazami dla '816 i działają także w trybie "emulacji" 6502. Ciekawym przykładem wykorzystania tej cechy jest opcjonalne użycie '816 pod SysInfo (Draco), gdzie w oparciu o 16 bit znacznie są przyspieszone operacje związane z rysowaniem okienek w trybie graficznym. Poza drobnicą powstał też sterownik do ramdysku pod Sparta DOS X znacznie szybszy od pierwowzoru na 6502. Są perspektywy, nadchodzi i Rapidus. Stąd też (zresztą od czasów zlotów w Opalenicy) są zapisy w regulaminach ograniczające użycie nielegalnych rozkazów bo jest to w pewnym sensie kompromis pomiędzy tym co było a co można zrobić i ukłon w stronę względnej zgodności w jedną stronę. Dlatego też, co zresztą było milion razy wałkowane - jeśli nielegalne rozkazy nie są KONIECZNOŚCIĄ, to nie należy ich używać. Jeśli coś nie wyrabia i nie ma innego wyjścia - to niech sobie będą.
.. i jak tu słusznie zauważono - są też pewne kwestie wygody używania narzędzi, której na Atari nie było i dlatego 90% kodu, grafiki, muzyki tworzone jest na PC i stało się tak dlatego, że nie było odpowiednich możliwości na "prawdziwym" hardware.
Czyli przez 10 lat wszyscy programiści mieli wszystko w drucie :D Nie, dziękuję - to już nie jest Atari 8-bit.
- SDX - nie muszę tego używać, do pracy używam pieca
- A czy rysowanie okienek można przyspieszyć VBXE? Można, więc proszę nie pitolić o procesorze, który toumożliwia
- sterownik do RAMdysku pod SDX - patrz pierwszy odnośnik
- ograniczenie nielegali w regulaminach - bzdura, nie ma racji bytu. Jak dla mnie ograniczenie RAM jest o.k. - ma chodzić na 64KB, a ewentualnie używać więcej RAM. Dochodzimy do piecologii - coś nie działa, kup se lepsiejszy procek i w ch.j RAMu. Robi się zwykły grzyb.
- Ja 90% kodu na Atari tworzę na Atari
- narzedzia na PC potrafią też zabić ambicje - spytajcie sOnara (pixluje chłop, a każdy ma to w żupie)
- muzę wolę z CMC niż z PeCe - ma jak dla mnie ciekawsze brzmienie
- możliwości były i są, tylko się ludziom w żupach poprzewracało, bo "bez myszki i gui toja już nie potrafiię...".
Wiem, zapoczątkowałem kolejny flejm. Tylko z uprzejmości daję w bałaganie a nie w działach dotyczących fabryki, bosię znowu Drac030 obrazi, że "oczerniam" emulator 65816.