Odp: xBios - biblioteka IO dla gier ktore lubia przestrzen
ad1. to fajnie
ad2. to nie fajnie a nawet bez sensu.
Ostatnio edytowany przez Pin (2013-11-19 22:28:20)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Przeszłość spotyka przyszłość Czwarta edycja festiwalu gier konsolowych i komputerowych z lat 80. i 90.
Czwarta edycja ATASCII Compo! Dziś, 1 października 2024, oficjalnie rozpoczął się okres nadsyłania prac!
Silly Venture 2024 SE - stuff Dostępny jest już stuff z zeszłomiesięcznego party Silly Venture 2024
Strony Poprzednia 1 … 40 41 42 43 44 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ad1. to fajnie
ad2. to nie fajnie a nawet bez sensu.
Ostatnio edytowany przez Pin (2013-11-19 22:28:20)
Dziwne porównanie rzeczy nieporównywalnych ;)
a tak zapytam, po co pakujesz pliki o rozmiarach (po spakowaniu) od 800B do 5k?
aa - no to jeśli tak, to pytania nie było.
W wyniku prowadzonych prac optymalizacyjnych w xB pojawilo sie miejsce na kolejne funkcje. na liscie dyskusyjnej poswieconej rozwojowi systemu najczesciej pojawiaja sie pytania o mozliwosc tworzenia aplikacji do odzyskiwania danych z uszkodzonych dyskow.
byc moze wprowadzony zostanie przelacznik SERVICE (lub funkcja SERVICE_MODE - raczej przelacznik bo bedzie dotyczyl modulu komunikacji SIO) ktory pozwoli czytac sektory, ktore stacja rozpoznaje jako uszkodzone i zglasza blad - nie chodzi o bledy transmisji komputer-stacja tylko blad odczytu danych przez stacje.
Pytanie, czy po zgloszeniu przez stacje bledu przetwarzania ostatniej operacji stacja wysyla zawartosc bufora? wiem, ze w przypadku niepowodzenia przy formatowaniu tak, ale czy robi to samo po operacji czytania?
acha.... kolejna "beta"
gloria
jest xBios v2
jesli nie znajde bledu to wlasnie urodzil sie nowy standard
hej koleda, koleda.
Standard się nie rodzi, standardem się zostaje. I takim jest SIO, MyDOS. XBIOS i Sparta DOS X juz nie, przynajmniej nie dla mnie. Ale jako ciekawostka i przydatna rzecz? Czemu nie ;)
MyDOS standardem? Hmm...
Ja czekam na xBiosa z obsługą FAT (bezpośredni odczyt/zapis karty SD w SIO2SD). Niby coś tam działa, ale oficjalnie jeszcze nie ma.
... tylko po kiego Ci fat do xBiosa? ;)
nowa wersja na stronie: http://xxl.atari.pl/?p=1076
dodatkowo bootsector ma ma mozliwosc ladowania plikow z formatu bibodosa (128 plikow w katalogu)
dokumentacja wkrotce.
... tylko po kiego Ci fat do xBiosa? ;)
Pin, napisałem do czego. Wystarczy przeczytać.
... przeczytałem, tylko jest to bez sensu. Tak mi się wydaje przynajmniej. Nie widzę żadnego praktycznego zastosowania takiego rozwiązania, no i stracony czas autora ;)- Dlatego pytam po co to (np. do sio2sd).
Pin. sprawdz, czy dziala Ci przelaczanie na OS i czy dziala dekompresja na OS i US w beepem all 4 z tego linka http://atarionline.pl/forum/comments.ph … ment_54194
jutro wieczorem sprawdzę. A możesz zrobić jedną rzecz? - chodzi o to, by Beep'em All dał radę doczytywać pliki z dos, a nie tylko z xBios? - Da się to tak zrobić?
... bo program startuje, ale przy próbie odczytania pliku strajkuje ;)
przeczytałem, tylko jest to bez sensu. Tak mi się wydaje przynajmniej. Nie widzę żadnego praktycznego zastosowania takiego rozwiązania, no i stracony czas autora
O kurrr face palm roku ;)
To, ze Ty nie widzisz to... ;) Atari nie jest tylko dla Ciebie. ;)
Twoim tokiem rozumowania:
A możesz zrobić jedną rzecz? - chodzi o to, byBeep'em All dał radę doczytywać pliki z dos, a nie tylko z xBios? - Da się to tak zrobić?
Po co? Szkoda czasu autora ;)
Wesolych Swiat ;)
jutro wieczorem sprawdzę. A możesz zrobić jedną rzecz? - chodzi o to, by Beep'em All dał radę doczytywać pliki z dos, a nie tylko z xBios? - Da się to tak zrobić?
... bo program startuje, ale przy próbie odczytania pliku strajkuje ;)
w becie tak bylo, dlatego sprawdz obecna wersje.
beep4 korzysta z przejrzystego interfejsu xB a nie blednego w zalozeniach CIO. ktoras wczesniejsza wersja biblioteki instalowala w systemie urzadzenie "D:" zeby programy napisane w stary sposob mogly korzystac z xB. ta funkcjonalnosc mozna wlaczyc ale... po co sie cofac? :D
po co sie cofac?
No właśnie ;)- bo dzięki temu muszę się cofnąć o epokę i zamiast uruchomić program z właściwego katalogu to muszę, mimo że program jest w plikach odpalić całość jako obraz *.ATR. Pytanie tylko po co.
Skutkiem tutaj jest np. to, że każdy posiadacz np. SIDE/2, który nie posiada U1MB nie uruchomi takiego programu. No chyba, że nie chodzi Ci o rozgłos :D
@Mazi
Pin napisał/a:przeczytałem, tylko jest to bez sensu. Tak mi się wydaje przynajmniej. Nie widzę żadnego praktycznego zastosowania takiego rozwiązania, no i stracony czas autora
O kurrr face palm roku ;)
To, ze Ty nie widzisz to... ;) Atari nie jest tylko dla Ciebie. ;)
No widzisz. Bo nadal nie rozumiem do czego może służyć FAT pod xBios dla SIO2SD, jeśli jest loader dla SIO2SD, który jest dużo bardziej funkcjonalny i obsługuje FAT jak sądzę. Ja tylko pytam, po co FAT dla xB, gdyż żaden z Was nie jest mi w stanie tego wyjaśnić ;)
EDIT:
@XXL - pierwsze uruchomienie u mnie spod podanego linka. Odpalane ze SIO2SD:
Ostatnio edytowany przez Pin (2013-12-27 11:50:28)
Ogólnie TŁUSZCZ jest niezdrowy i najlepiej nie należy go używać w ogóle :)
XXL - efekt j.w. uzyskuje w chwili, gdzie w SIO2SD wyłączony jest "TopDRIVE". Po włączeniu turbo i zbootowaniu widzę listę plików. I tutaj działa w trybie SIO, jak i OS.
> bo dzięki temu muszę się cofnąć o epokę i zamiast uruchomić program z właściwego katalogu to muszę, mimo że program jest w plikach odpalić całość jako obraz *.ATR. Pytanie tylko po co.
xB bez problemu obsluguje katalogi, mozesz skopiowac program do dowolnego katalogu i uruchomic.
> Bo nadal nie rozumiem do czego może służyć FAT pod xBios dla SIO2SD, jeśli jest loader dla SIO2SD, który jest dużo bardziej funkcjonalny i obsługuje FAT jak sądzę. Ja tylko pytam, po co FAT dla xB, gdyż żaden z Was nie jest mi w stanie tego wyjaśnić
loader sio2sd to prosty inicjalizer, czy loader dla sio2sd umozliwia to co xB? prosty przyklad: czy uruchomiony program moze cos zaladowac, zapisac? rozumiesz teraz?
podawaj konfiguracje na jakiej testujesz. co masz podlaczone itd.
xB bez problemu obsluguje katalogi, mozesz skopiowac program do dowolnego katalogu i uruchomic.
W systemie AtariDOS - bez sensu nawet, jeśli ograniczenie jest do 128 plików.
loader sio2sd to prosty inicjalizer,
to teraz zrobisz pod xB długą nazwę pliku? Czy nazewnictwo będzie wyglądało tak: RIVERR~1.XEX?
-------------
Co do Beep'em4 - ATR ładowany z HDD wywala krzaki w trybie SIO. W OS właśnie zadziałało. Co w kompie:
6502c, 1MB simm (bez rozdzielnego dostępu antica do ext ram), stereo, covox, vbxe 2.1, zwykły os, testowane z podłączonym, oraz odłączonym fizycznie IDE+, oraz ze SIO2SD w trybie STD, jak i turbo (tryb 04 - 81kbps). Płyta od 130XE, pamięć 4-bit.
Podłączone dwa quik-szoty :D
-----------------------------------------------------------------------
Teraz jest jeszcze zabawniej na SIO i SIO2SD. Wyłączyłem turbo i po fakcie odpaliłem B_all4 i:
Za pierwszym razem odpaliło
Po reboot i ponownej próbie w katalogu znowu krzaki. W tym momencie próbowałem w tym stanie przełączyć na OS no i wszystko zwisło.
Ostatnio edytowany przez Pin (2013-12-27 12:15:40)
> W systemie AtariDOS - bez sensu nawet, jeśli ograniczenie jest do 128 plików.
w AtariDOS ograniczeniem jest 64 plikow. kochane Atari :-) W BiboDOS jest 128 plikow
> to teraz zrobisz pod xB długą nazwę pliku? Czy nazewnictwo będzie wyglądało tak: RIVERR~1.XEX?
nie. standardem jest 11 znakow (8+3) zgodnie z idea xB, gra ma byc przenosna, standardem jest 8+3 wiec na FAT tez obsluga 11 znakow nazwy.
> Co do Beep'em4 - ATR ładowany z HDD wywala krzaki w trybie SIO. W OS właśnie zadziałało.
czyli prawidlowo, bo nie sadze zeby Twoj HDD byl SIO :D
SIO2SD w turbo sam sprawdzilem i wszstko dziala jak trzeba, sprawdze jeszcze bez... wieczorkiem.
tylko dla pewnosci - art odpalasz z sio2sd gdy testujesz sio2sd, natomist gdy testujesz hdd to atr odpalasz z hdd ?
Strony Poprzednia 1 … 40 41 42 43 44 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.276 sekund, wykonano 9 zapytań ]