1

Temat: Jak zainstalować HDD do FALCONa

Witam wszystkich Fachowców od Atari
Posiadam Falcon 030 z dyskiem zewnętrznym SCSI
Obecnie zdobyłem HDD FUJITSU MHT2030AT
Zamontowałem i podłączyłem taśmę do płyty.
Jednak co dalej z tym zrobić aby zadziałało nie mam pojęcia trzeba zfotmatować i utworzyć partycje ale jakiego programu użyć
i gdzie taki dostać.
Tutaj liczę na waszą pomoc.
Dodam że obecnie amatorsko używam ten sprzęt do muzyki z Cubase AUDIO
Bardzo proszę o pomoc

Odp: Jak zainstalować HDD do FALCONa

Jeśli masz oryginalnr dyskietki do Falcona, to jest tam program do zrobienia dokładnie tego - dysk musisz co najmniej spartycjonować.

Jeśli nie masz dyskietek, to musisz sobie ściągnąć z internetu sterownik dysku, skopiować na dyskietkę i zainstalować. Dostępne są zasadniczo dwa: CBHD (darmowy) i Hddriver (komercyjny, ciągle rozwijany). Szczerze polecam tego drugiego.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

3

tak jak AdamK napisał: najlepiej kupić HDDrivera - autor wyśle program mailem

http://www.seimet.de/atari/en/hddriver.html

jeśli potrzebujesz pomocy moge pomóc poprzez Skype :) bo widzę że dość daleko do Ciebie ;)

Ostatnio edytowany przez piter (2012-12-16 14:57:38)

Falcon CT60, CTPCI z Radeon 9250, Ethernat
260 ST, 520 ST, 1040 STFM, Mega ST4, STacy, ST Book, 520 STe, TT 030, Mega STe
Jaguar CD + Catbox, Lynx MKI i MKII
65XE ultimate, stereo, 800 XL + 1010 +1050

4

Dyskietki posiadam ale zakupię ten hddraiver
Jak dużą partycję mogę zrobić aby wszystko pracowało poprawnie.
Proszę o kantakt skypa bochyba sam nie dam rady.

5

mój skype: kni_studio

Falcon CT60, CTPCI z Radeon 9250, Ethernat
260 ST, 520 ST, 1040 STFM, Mega ST4, STacy, ST Book, 520 STe, TT 030, Mega STe
Jaguar CD + Catbox, Lynx MKI i MKII
65XE ultimate, stereo, 800 XL + 1010 +1050

Falcon pod TOSem bezpiecznie obsłuży partcje wielkości do 1GB.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

7

Zapewne sterownik masz także na tym dysku SCSI. W 99% przypadków będzie także o.k. w stosunku do nowego. Sposób użycia:
1. Odpal Falcona z SCSII
2. Wyszukaj i uruchom sterownik - na przykład może to być plik SCSI TOOL
3. Włącz w nim wyszukiwanie dysku - sprawdzi Ci po kolei portyu SCSI, ACSI, IDE
4. Wskaż urządzenie odpowiadające Twojemu nowemu dyskowi
5. Spartycjonuj i sformatuj
6. Ewentualnie przegraj sterownik i wskaż partycję startującą na nowy dysk

Sikor umarł...

8

Sikor napisał/a:

5. Spartycjonuj i sformatuj

Ja tylko w drobnej kwestii formalnej, na dużych Atari nie wykonuje się formatowania,  tzn można, ale chyba we wszystkich narzędziach przy sterownikach dysku formatowanie jest niskopoziomowym, więc jeśli ktoś chce to wykonać, to na pewno nie w kolejności jak na PC czyli: partycjonowanie + formatowanie, tylko odwrotnie: formatowanie a potem partycjonowanie.

Ja np. formatowania nigdy nie robię, używam scsi tool ( na ST ) i ICD Pro lub hddriver ( na Falconie ) i wykonuję tylko partycjonowanie a potem instalacja sterownika :)

Jak co to tu są małe notki jak przygotować dysk pod ICD i Hddriver:
http://joo.kie.sk/ultrasatan/icdpro/
http://joo.kie.sk/ultrasatan/hddriver/

Ostatnio edytowany przez jury (2012-12-16 19:54:19)

9

Nie daję sobie rady. Dostałem mały dysk 50 MB i z tym nie było najmniejszych problemów. Zainstalowałem i odpala się bez problemów lecz pojemność tego dysku jest dla mnie zbyt mała. Potrzebuję dysku minimum 1GB . Mam kilka dysków i żaden z nich po sformatowaniu i partycjowaniu oraz instalacji drivera nie odpala komputera nie mam pojęcia dlaczego.
Najchętniej wysłałbym te dyski komuś kto się na tym zna i potrafi przygotować taki dysk do pracy.
Albo może ktoś posiada jakiś pracujący dysk i chętnie się go pozbędzie jestem gotów odkupić.