1

Temat: Szukam pożyczki na wykup mieszkania

Jak w temacie - jak się okazało, bank odpada. Szukam normalnie na umowę, na rzeczowy procent - który płacę wraz z podatkiem za udzielenie pożyczki (wszystko na legalu - aby nie było niedomówień). Interesują mnie dwie opcje:
1. ~ 20.000 na rok - spłacam kartę i kredyt który mam, po około pół roku zwiększa i się zdolność kredytowa i resztę dobieram w banku
2. ~40.000 na dwa lata - wpłacam całą sumę wykupu za mieszkanie (większa zniżka) i olewam póki co bankową zdolność kredytową (wpłaty według harmonogramu).
Jeśli się znajdą chętni - proszę info na priv. Z mojej strony mogę zaproponować w obu przypadkach około 24% rocznie plus koszt rejestracji umowy (podatek, opłata skarbowa, itp). Spłaty w ratach miesięcznych. Chętnie - nawet od kilku osób, aby zebrać żądaną sumę.

Ostatnio edytowany przez Sikor (2012-10-05 08:43:15)

Sikor umarł...

2

Odp: Szukam pożyczki na wykup mieszkania

Skojarzyło mi się,  że serwisy typu kokos.pl oferują tego typu usługi.

3

Te 24% (w skali roku?) wygląda lepiej niż Amber Gold ........ :) :) :)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

4

grzeniu napisał/a:

Te 24% (w skali roku?) wygląda lepiej niż

Standardowe oprocentowanie kart kredytowych (23,97% w skali roku), doliczając opłaty tam - i tak bardziej by mi się taka opcja opłacała.
Laoo: różne opinie słyszałem o kokos.pl - ktoś korzystał? Bo mi się udało w ostatniej chwili uchronić przed skarbcem (tzw. "dobra pożyczka" - gdy zażyczyli sobie 10% opłaty wstępnej - podzwoniłem po znajomych i spojrzałem na różne fora - jeszcze nikomu nie dali pożyczki, jak się okazuje - po umowie "przedwstępnej" bazylion innych, w tym dopiero potem pojawiają się żyranci, ubezpieczenie, stan zdrowia itp.). Jeśli ktoś z naszych korzystał - proszę o info.

Sikor umarł...

5

to jest karciane standardowe? to mam jakas nietypowa, bo mam 16,5% w skali roku...
poki nie zarzuciles tematu - nawet nie wiedzialem ze taka umowe mozna zawrzec, tj. wydawalo mi sie ze do prowadzenia tego typu dzialalnosci jakies koncesje sa potrzebne...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

6

jellonek napisał/a:

to jest karciane standardowe? to mam jakas nietypowa, bo mam 16,5% w skali roku...

Na kredytowej? Visa czy Master? Pierwszy rok czy kolejne? Bo ja na 3 kartach VISA mam 23,97% (zmiana była bodajże w sierpniu - wcześniej było niecałe 23%), wszystkie kredytowe. <17% miałem na debetowej, ale to zupełnie inny typ karty.
Ponawiam pytanie: korzystał ktoś z kokosa?
==============================
Kokos na początek daje możliwość max 1000zł. Zobaczymy - na razie się zarejestrowałem (9zł).

Ostatnio edytowany przez Sikor (2012-10-08 09:03:40)

Sikor umarł...

7

moze faktycznie pomylilem z debetowka (kiedys maestro, teraz mastercard, przy czym limit mam na niej ustawiony zerowy, wiec uzywam jako platnicza). ale wieczorem jeszcze na wszelki wypadek zajrze w papiery od visy (kredytowki) bo we wrzesniu przyszlo mi info o jakiejs nowelizacji zasad, po tym jak kolejna wzialem (bo okres waznosci wczesniejszej sie skonczyl).

8

kokos to niewypał - zakłada tam się aukcje, pierwsza max 1000zł - potrzebna weryfikacja (niby kompleksowa - 9zł przy zapisie, ale potem żądają dodatkowych). Kolejne aukcje - kolejne weryfikacje (płatne, już bez "zniżki").
Nadal szukam osób chętnych na pomoc - jak pisałem, podpisuję umowę i pokrywam koszty.

Ostatnio edytowany przez Sikor (2012-10-16 16:55:37)

Sikor umarł...

9

a, jednak nie pomylilem - nie wiem jak mam na debetowce (mastercard), ale na kredytowce wlasnie patrze na papiery ktore mi przyslali we wrzesniu i zmienilo mi sie oprocentowanie na karcie kredytowej visa classic z 16.5% na 17.21% od 17.09.2012
sry ze wczesniej nie zajrzalem - jakos zagubilem watek...

10

Sikor, sama umowa to nie wszytko. Masz jakieś zabezpieczenie ?
Tak dla włanego zdrowia to nie pożyczaj pieniędzy bezpośrednio od ludzi w takich kwotach.

PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

11

grzeniu napisał/a:

Tak dla włanego zdrowia to nie pożyczaj pieniędzy bezpośrednio od ludzi w takich kwotach.

Czemu? Tzn jesli i tak spisujesz umowe to czy prawnie jest roznica czy pozyczasz od prywatnej osoby czy od instytucji?

12

@jell: to masz super oprocentowanie, jak na kredytówkę. Ja na 3-ch mam 23,97% :/
@grzeniu: no właśnie, dlaczego? Jest to zwykła umowa cywilno-prawna, normalnie opodatkowana, zgodna z przepisami. Od pożyczonej kwoty i odsetek odprowadza się podatek, wszystko legalnie. A niestety prowadząc działalność i mając czasem jakieś tyły - nie można w prosty sposób otrzymać pożyczki w banku...

Sikor umarł...

13

Bo NIKT z rozsądku nie mający odpowiednich narzędzi windykacyjnych nie pożycza zwłaszcza tym co mają "tyły".  Zakładasz że oddasz ? Z czego ? Dla banku jesteś niewiarygodny więc jak możesz spłacić dług ? Prawdopodobnie a raczej na pewno nie masz nawet zabezpieczenia. Umową to sobie można podetrzeć....

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-10-17 08:47:56)

PIN ready logo

14

grzeniu, ale nie o to bylo pytanie.  W poscie 10, sugerowales ze to Sikor nie powinien pozyczac pieniedzy od ludzi w takich kwotach.

A narzedzia windykacyjne bank ma chyba identyczne co kazdy Kowalski (przynajmniej te zgodne z prawem).

15

nosty, odpowiedź jest między wierszami.

PIN ready logo

16

sikor: na pewno zadnym zasluzonym nie jestem i wydaje mi sie ze mam zwykle oprocentowanie oferowane w umowie z bosiem.
w zwiazku z czym zastanow sie czy moze w bosiu nie sprobowac. jedna sprawa - karta, druga - zwykly kredyt konsumencki.
ja wlasnie koncze splacac to, co w zeszlym roku zaciagnalem.se po to by pograc na gieldzie. mialem na to ochote a bylem kompletnie bez kasy, to se kredyt na to wzialem :P

Ostatnio edytowany przez jellonek (2012-10-17 09:13:11)

17

Sikor coś mi się nie zgadza. Chcesz wykupić mieszkanie to dlaczego zabezpieczeniem dla banku nie może być ta właśnie nieruchomość ? Wykup to nie to samo co kupno, więc wartość tej nieruchomości jest wielokrotnie większa.

PIN ready logo

nosty: w porównaniu do zwykłego Kowalskiego bank jest uprzywilejowany, bo może wystawić bankowy nakaz egzekucyjny, a Kowalski nie może.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

19

@grzeniu: prowadząc działalność, z reguły ma się tyły - zamierzone, żeby nie płacić kosmicznych podatków. Ja miałem tak samo, jak brałem kredyt na chałupę. Pracowałem w firmie z którą rozliczałem się fakturami - stałymi co miesiąc. Kwota była tak obliczona aby po podatku i ZUSie miał tyle co chciałem - oczywiście nie uwzględniając kosztów, dla prostoty. Dzięki temu miałem więcej niż chciałem, bo dosłownie wszystko co się dało - samochód, telefon, zakupy sprzętu - wrzucałem w koszty. Ale dla banku oznaczało to, że mam mały dochód netto :) Więc przeszliśmy na umowę o pracę - kwota netto na rękę była taka sama (brutto oczywiście wzrosła), ale pieniędzy zostawało mi mniej, bo już nie mogłem robić kosztów do podatku, jednakże cały czas musiałem je ponosić, bo telefon, samochód czy sprzęt i tak figurowały. Jednakże dla banku nagle stałem się bardziej wiarygodny, bo papierowe netto miałem wyższe. Ot i cały sekret.

A absurd polega na tym, że właściciel działalności gospodarczej może kredytu nie dostać z powyższych względów, ale pracownik którego zatrudnia na umowę o pracę i wypłaca mu pensję z tychże pieniędzy , dostanie bez problemu. Cyrk na kiju :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

20

Adam Klobukowski napisał/a:

nosty: w porównaniu do zwykłego Kowalskiego bank jest uprzywilejowany, bo może wystawić bankowy nakaz egzekucyjny, a Kowalski nie może.

Fakt, choc i tak to sąd musi klepnąc wykonalnosc tej egzekucji.
Kowalski wystawia wezewanie do zaplaty, po czym idzie do banku i tez uzyskuje egzekucje choc poczeka sobie na to troche dluzej.

grzeniu napisał/a:

Sikor coś mi się nie zgadza. Chcesz wykupić mieszkanie to dlaczego zabezpieczeniem dla banku nie może być ta właśnie nieruchomość ?

grzeniu, teraz Ty pytasz naiwnie. Jeszcze NIGDY nie slyszalem o tym zeby bank zadowolil sie nieruchomoscia jako jedynym zabezpieczeniem od osoby prywatnej, chocby byla ona warta kilka razy wiecej niz kredyt. A to z powodu prawa jakie u nas jest. Sikor moglby nie zaplacic ani zlotowki a komornikowi pokazal kwit od lekarza ze jest chory i eksmisja do lokalu zastepczego moglaby wplynac negatywnie na stan zdrowia. Albo w miedzyczasie by sie ozenil i począł ;) I tym tytulem ekzekucyjnym z decyzja wykonalnosci bank sie moze podetrzec :P

21

nosty napisał/a:

Jeszcze NIGDY nie slyszalem o tym zeby bank zadowolil sie nieruchomoscia jako jedynym zabezpieczeniem od osoby prywatnej, chocby byla ona warta kilka razy wiecej niz kredyt.

No to jak ty nie słyszałeś to tak musi być :) LOL

Co chciałbyś aby zajmowali dla takiej małej sumki ? Samoloty, sklepy, samochody ?

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-10-17 10:37:57)

PIN ready logo

22

To idz do banku i sprobuj :P
Ja bralem kiedys kredyt w wysokosci polowy wartosci mieszkania wlasnosciowego i jakos zazadali jeszcze zaswiadczen o zarobkach i weksla. Sprawdzalem wiele bankow i zaden nie godzil sie na zabezpieczenie w postaci samego lokalu.

Nie chodzi o wielkosc sumy czy stosunek kredyt/zabezpieczenie, ale o rodzaj tego zabezpieczenia. Nieruchomosci (w sesie lokalu w ktorym mieszka osoba prywatna) sa pod specjalną ochroną w naszym prawie.
Co bankowi po zabezpieczeniu na kredyt 30tys w postaci willi za 1mln zl, skoro nie bedzie mogl spieniezyc tej willi i wysiedlic mieszkancow? 
W tym wypadku zyrant ze stalym dochodem na etacie moze byc dla banku cenniejszym zabezpieczniem.

23

Niechaj więc Sikor zdobędzie solidnych żyrantów, takie dobre dusze.

Sikor, czy posiadając inne długi dobrym pomysłem jest obecnie wykup mieszkania ?

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-10-17 10:28:10)

PIN ready logo

Nosty: to jakoś mało słyszałeś. 99% kredytów hipotecznych jest tak zabezpieczonych.

Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2012-10-17 10:45:06)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

25

Adam Klobukowski napisał/a:

Nosty: to jakoś mało słyszałeś. 99% kredytów hipotecznych jest tak zabezpieczonych.

Heh, nie neguję: sama nazwa wskazuje - kredyt HIPOTECZNY ;)
Ale czy jest to jedyne zabezpieczenie? To po co banki żądają jakis zaswiadczen o zarobkach, weksli itp.?

Zreszta moze juz nie żądaja, faktycznie, ja kredyt bralem ladnych pare lat temu, procedury sie zmieniaja. Moze nastapilo poluzowanie zasad zabezpieczen kredytow. Jesli tak, to odszczekam i wiecej jadaczki nie otworze.

Ostatnio edytowany przez nosty (2012-10-17 10:36:49)