1

Temat: Internet - oprogramowanie dla ST(e)

.. otóż po uruchomieniu sieci na ST(e) rozpocząłem poszukiwania softu, który umożliwi mi wyjście na świat. Pomocną stała się paczka od bodaj Jurego ... lecz.. No właśnie :) - okazuje się, iż z całej paczki najczęściej staroci działa wyłącznie AtariIrc w wersji archaicznie starej, gdzie nie ma możliwości przewijania okna "rozmowy", więc stracić wątek jest niezmiernie łatwo :), Gap_FTP, który o ile działa, tak obsługa jego należy to traumatycznych przeżyć. Wstał mi jeszcze jeden klient FTP, lecz wiesza się co chwilkę, oraz udało się odpalić przeglądarkę do www (CAB), lecz w języku /achtung Herman/, która dodatkowo wyświetla wyłącznie strony z HDD a nie z sieci. Teraz pytanie:

* co do Irca - zadałem pytanie autorowi programu z prośbą o sprzedaż licencji na AtarIRC. Nowe wersja jest już w pełni funkcjonalna - problem teoretycznie powinien na dniach rozwiązać się "samoistnie" ;)-

* Czy istnieje możliwie aktualna sprawdzona wersja FTP dla ST - chodzi o coś, co działa w trybie okienkowym
- sprawnie i szybko :)

* jaka wersja CAB'a działa na ST(e) (tos 2.06uk, 4MB ram) i czy istnieje w wersji angielskiej

.. pytam, bo nie chce spędzić następnych dwóch dni na poszukiwaniach i sprawdzaniu wszystkiego po kolei.

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-09-19 17:08:50)

Kontakt: pin@usdk.pl

Odp: Internet - oprogramowanie dla ST(e)

Do FTP najlepiej aFTP.
Do WWW najlepiej Highwire.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

3

wlasnie aFTP: http://www.atack.cz/atari

i highwire: http://highwire.atari-users.net/index.php?section=file

AdamK mnie uprzedzil:)

Ostatnio edytowany przez piter (2011-09-19 17:27:02)

Falcon CT60, CTPCI z Radeon 9250, Ethernat
260 ST, 520 ST, 1040 STFM, Mega ST4, STacy, ST Book, 520 STe, TT 030, Mega STe
Jaguar CD + Catbox, Lynx MKI i MKII
65XE ultimate, stereo, 800 XL + 1010 +1050

4

I niestety aftp to jest kupa jakich malo :( ja sobie dalem spokoj i wszystko robie z terminapa przez komende ftp (w mincie oczywiscie). Highwire na ST to moze byc problem. W ogole sie uruchomi ?

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

5

Potwierdzam że aFTP to lipa :) podeślę Tobie późniejszym wieczorem albo jutro z rana zwykłego ftp'a z którego korzystam. Co prawda nie jest okienkowy, ale jest najszybszy jaki próbowałem na ST.
Co do CABa to na ST pójdzie każda wersja, a ostatnia to 2.8 i wydaje mi się że powinien być rsc angielski. Ale przyznam szczerze nie bawiłem się nim nigdy, ja używam highwire, który na ST powinien przynajmniej ruszyć.

6

... dobra, dzięki Jury :). Co możesz to mi podeślij .. szkoda że z tym FTP jest kiszka - sprawdzę tak dla sportu i zobaczę przy okazji także tą okienkową wersję jeszcze. Mam też nadzieję, że nie polecacie znów programów, które posiadają jakąś licencję i po 15 minutach będą się automatycznie zamykać, jak mi to zrobił AtarIRC :). Z czego widzę, to licencje na ST/Falcon to jakaś zmora :)

7

http://oxo.systems.online.fr/wensuite.htm - trza tylko znaleźć, bo ta strona to chyba już przeszłość, spokojniue powinno pójść na ST, nie wiem jak działa, nie mam sieciówki
http://eric.dacunha.free.fr/DOWNGB.HTM
Highwire - w ograniczonym zakresie, pisane pod systemy miltitaskingowe, ale w czystym TOSie coś tam działa

Sikor umarł...

8

Wensuite ma własny stos tcpip i działa pewnie tylko z modemem.

Co się wam nie podoba w aFTP? Mnie tam zawsze dobrze działało...

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

10

Pytanie pomocnicze. Ma ktoś z Was może NVDI w wersji działającej na TOS 2.06UK? (bodaj 3.x). Nigdzie tego nie mogę znaleźć. Masakra z tym softem do STe :)

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-09-20 18:42:07)

11

eeee, weź wersję 5.xx... Ma sporo błędów poprawione w stosunku do trójki, o ile dobrze pamiętam...

Sikor umarł...

12

Przypominam - TOS 2.06UK, STe 4MB ram. Czy wersja 5.x zadziała? ;)-

Przypominam - aktualna wersja jest o zgrozo KOMERCYJNA

:)

Zadziała.

14

ok, sprawdze to ;)-

15

ok - NVDI odpaliło, z 4MB ST ram zostało ........... 1.6MB :D - ROTFL. Być może ciekawie napisane sterowniki ;)- całkiem jak pod windowsa :D

zaraz następna litania, bo są spore problemy z odpaleniem softu do WWW. Cab jak i Highwire oczywiście się uruchamiają, lecz żaden nie jest w stanie przedostać się do sieci na zewnątrz, dodatkowo Highwire w czasie ładowania wywala jakieś błędy dotyczące AES'a. Ehhhh - kwas dla mas :)

16

Bo ST(e) to jest komputer do odpalania dem. Do takich poważnych rzeczy potrzebujesz falona (conajmniej) ;)
W nvdi możesz sobie ustawiać wielkość buforów i w ten sposób regulować zużycie pamięci. To nie jest tylko sterownik/przyśpieszacz do grafiki. Po zainstalowaniu tego masz w systemie fonty wektorowe, możliwość drukowania na całej gamie przestarzałych drukarek oraz wiele innych rzeczy, których nie potrzebujesz. Pozatym.. lepiej, żeby ta pamięć była wykożystana niż leżała odłogiem. Ekonomicznie rzecz biorąc lepiej mieć pamięć zawsze w 90% zajętą niż np. w 50% ;)

Cab na pewno działa pod gołym ST, bo sam u Zaxona to odpalałem. Nie mam pojęcia co robisz źle. Może trzeba dograć jakiś sterownik ?

17

.. hmmm - jakiś sterownik. Ok - chętnie go "dołożę", pytanie tylko jest takie, co ponad TCP/IP z dhcp i ew. NVDI jest potrzebne? - program wstaje, lecz na próbę podania adresu z sieci (czy po nazwie, czy IP) usilnie dokleja sekwencję typu: c://....www.cos.tam.uj .. no i zabawa się zasadniczo na tym kończy. Dodatkowo program używa języka stosowanego do komunikacji głosowej w Luftwaffe ;)-

Co do ilości zajętej pamięci ram - to raczej wada, bo w przypadku chęci uruchomienia czegokolwiek innego niż to, co można pod TOS'em, trzeba skorzystać z np. XBOOT'a, który ostatnio mi na nerwy bardziej działa niż działa z pożytkiem :)- więc go wywaliłem chwilowo ;)

EDIT:

HighWire - przy próbie wyjścia w sieć napisał mi coś takiego: "No route to host!". Co mam nie tak?

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-09-25 23:42:32)

18

A wgrałeś moduł OVL ? To taki plugin do caba (i highwire) do obsługi stosu tcpip. Wygląda na to, że tego nie zrobiłeś.
http://obooklage.free.fr/Atari/sti_cli.htm

19

... nikt o tym nie nadmienił ani słowem :D

20

W highwire jest trochę inaczej. W katalogu modules masz kilka modułów online'owych. Zależy jaki masz stos TCP/IP ( domniemam że sting ) to taki plik ( bodaj sting.ovl ) zamieniasz na network.ovl i jesteś online. W CABie też generalnie tak było, nie wiedziałem że ktoś stworzył takie cudo które jest "uniwersalne" :)

21

... no proszę, ileż to spraw wyszło na światło dzienne ;)-

22

A ja wczoraj łaziłem po necie na swoim Falconie :P
I nawet na atariarea dało się wejść...

Nie mogę się doczekać jak napiszę z Falcona posta na forum :)

23

ehhh - no ja mam kłopoty z highwire. Po dograniu w/w pliku przy próbie wyjścia w "świat" przeglądarka wypluwa komunikat:

"Pexec ('modules\network.ovl') failed: -66"

Cokolwiek to nie znaczy. Jakieś pomysły?

To znaczy że nie udało się odpalić pliku network.ovl, pewnie jest omkły.

25

jury napisał/a:

Zależy jaki masz stos TCP/IP ( domniemam że sting ) to taki plik ( bodaj sting.ovl ) zamieniasz na network.ovl i jesteś online

tylko, że STING.OVL to binarka, a NETWORK.OVL już nie. Zawierł on wskazanie na STING.OVL, teraz zmieniłem to na CAB.OVL (ten dograny) ... no i dupa.

EDIT:

Może mi ktoś dokładnie i konkretnie powiedzieć, jakie pliki dla Highwire muszą być w podkatalogu \modules\ i co powinien ostatecznie zawierać plik NETWORK.OVL? :) -

jako tcp mam Sting'a, mam też wyżej opisywany pacz - CAB.OVL. Postępując wg. doca opisującego instalację wszystko powinno działać, jednak tak nie jest.

Highwire dodatkowo po uruchomieniu w górnej części ekranu wywala jakieś śmieci - zawiera się w nich taka oto informacja:

"Setting cache defaults:
Memory: 102400
Disk: (disabled)"

w czasie uruchamiania wywala też jakieś błędy związane z AES'em.

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-09-26 14:36:25)