testujesz na emulu, ktory tez usostepnia Ci 1MB XMS, na koncu testujesz na prawdziwym Atari
i prace ida jak burza, wiec dla chcacego nic trudnego
ofshem! 1MB udostępnia, ale niema emulacji IDE KMK, czy innego użądzenia które potrafi przechować więcej niż 16MB - czyli nr. sektora na >16bit
na emulatorze testuję filesystem z buforami, przełączanim banków, a na atarce współpracę z twardzielem -
sam system mógłbym pisać na emulatorze, testując pracę tego co już napisane, problem w tym, że system głównie pisany pod twardziela.
A emulację kontrolera IDE KMK w Atari800Win można załatwić np. wybierając konkretny kanał IDE - Sec Master w PC TO Dysk MASTER w ide kmk - sec slave - to np. CD-ROM, a praca na zwykłej atarce nibyłaby już potrzebna - pod tym kątem.
ponadto założenia są takie, że system ma poprawnie pracować z kilkoma szybkościami jednocześnie: 19,200 (normal), 38,400 (synchromesh - ca-2001/ldw-2000), ape warp+ x3 (57,600), toms'y/ultraspeed (70,000) i to bez zadnych patchow ladujacych sie na 1 stronę pamięci - tego na emulatorku nie zropbię, a aby fragmenty systemu uruchomić potrzebny jest xms na prawdziwej atarce. Ponadto system ma obslugiwac formaty sparty i mydos'a oraz partycje 126,5mb w formacie ataridos'a (sparta w jednym filesystemie, a mydos i ataridos w drugi, no i trzeci to oczywiście format HiDOS'a (link nr. sektor'a jest w 4 dlugosciach 8, 16, 24 i 32 bity. Co do 32 bitów - kontroler IDE KMK - może obslużyć do 24bitów/sektor przy adresowaniu CHS (max. 8GB) i do 28 bitów/sektor przy adresowaniu LBA (max 128GB). Adresowanie LBA pozwoliło podłączyć praktycznie dowolny dys - np. 10,20,40 GB - dyski poniżej 1GB jest już ciężko kupić... Bez zmiany BIOS'a w IDE KMK start systemu możliwy jest tylko z dysku w trybie CHS, po zaladowaniu systemu mamy dostęp do adresowaniu LBA - partycje LBA są tak oznaczone w tabeli partycji, że zwykly bios ich poprostu niewidzi, gdyz nawet niejest w stanie ich obsluzyc... Jesli ktos Sie zastanawia jak mozliwe jest zaadresowania 28, a nie 24 bitow, to powiem ze te 4 dodatkowe wchodza do rejestru "drvhead" jako bity B3-B0. Komendy odczytu/zapisu sektora są różne dla adresowania CHS i LBA
Próby przeprowadzane na moim 120GB'ym dysku (MAXTOR 6Y0120L0)
Casper> Jeśli wypali projekt "Hi-DOS", to już niebędzie mi żal braku sparty...
Ale wypali przed PZ5 czy po?
he, he... jakbyś dokładniej cztał posty na AA, to wiedziałbyś, że PZ #5 upadł z braku tekstów :P
Po kie licho(eń) wspierać format plików - który stoi w miejscu - tym czasem sprzętów ogólnie przybywa (tych twardych) - przy których II+ klęka do miecza?? .. heh - format AtariDOS jest w tym przypadku centralnie nie rozwojowy i bez sensu jest pisać coś - co i tak najprawdopodobniej używane nie będzie.
niezgodzę sie z tym! Pinek - myslisz pod katem posiadanego hdd! A ile ludzi niema hdd, tylko meczy sie na zwyklych flopach, sio2pc, czy sio2ide?
To dla tych ludzi taki system byl by idealny!
A dziala Ci to 126,5 MB?? Jednoczesnie dzialajac w Dos II+/D i MyDosie?? Wow!
na partycjach IDE KMK - tak - plik stworzony przez owy plugin podzielilem na kilka mniejszych plików po 5MB (użylem pc-mirror'ingu) i przepychałem je poprzez SIO2PC na atarke scalając je na atarce potem wrzucilem na partycje specialnie do tego stworzona :D i do tego zaczalem w trybie ekspresowym pisac filesystem - posiada on sporo czas, datę, etc. można przecież (jak już pisałem) możnaby przy okazji przeróbki np. mydosa np. zniesc ograniczenie do 64 plikow na katalog i zaimplantowac mu rozszezalnosc - nie jest to glupi pomysl w/g mnie.
poprzez sio2pc - niepróboiwałem - ale chyba by nieprzeszedł, gdyż numer sektora jest 16t bitowy - musialoby powstac coś co by usunęła tą niedogodność - nawet emulator Atari800Win niepodepnie chyba tak stworzonego ATR'a - tez nieprobowalem.
"Wiecie komu sie spieprzyl extra ram?" - to tak na zloty sie przyda...
:? tego niezajarzyłem :(
A ilez zwyklych progow by pod nim dzialalo? Zadnego X win.com, configow itp. Sorry, ale jak widze, ze zeby odpalic jakis prog musisz zmienic konfig, zrestartowac itp., to jest to antyreklama SDX, mimo, ze wiem, ze to jest potega!
tak to o sparcie, ja chce zrobic inaczej
Hmm... Co prawda prosto nie bedzie, ale po ustawieniu kilku owych konfigow chce zrobic przekierowania nietyle co Dx:=Dy:
a np. w MPT odczytuje:
Dx:ozone.md1 -> Dy:aaabbbcccozone.md1
Dx:ozone.s15 -> Dy:cccdddeeeozone.s15
jesli podana jest sciezka jawnie, to przekierowan dla rozszezen niema - ile progow odwoluje sie do D1: i wali tam wszystku - a tu bedzie zrobione tak, że np. pliki *.aaa trzymasz w jedynm katalogu *.bbb trzymasz w drugim katalogu - np. Panther - kożysta z kilku rozszeżen plików - kazde w innym podkatalogu i program w osobnym (przypisane dla konkretnych nazw plików 8O ), a pozostałe (bez przekierowan do katalogu roboczego - i koniec z balaganem na dysku!!!
FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D
JIL 4EVER!