1

Temat: K.S.O Turbo kopiowanie z kasety na kasetę

Na wstępie chciałem się przywitać z całym gronem kolegów atarowców. Jako że z małym atari miałem styczność ostatnio w roku 1993 i było to atari 65xe z turbo blizzard, to mam teraz małą zagwozdkę. Trafiła mi się sztuka nie używana od 15 lat, jest to atari 130xe z magnetofonem XC12 przerobionym na K.S.O TURBO 2000, czyli to w którym jest przewód do portu joysticka. W magnetofonie była kaseta z grami właśnie w tym systemie. Po wyczyszczeniu magnetofonu i wymianie pasków gry się wczytują w tubo jak i normal. Pożyczyłem od kolegi kardridż K.S.O TURBO żeby było wygodniej wgrywać gry. I teraz do puenty, chciałbym zrobić sobie składankę z ulubionymi grami i przekopiować kilka gier z tej kasety co posiadam na inną, jakim programem mogę tego dokonać i czy jako laik dam sobie z tym radę?

2

Odp: K.S.O Turbo kopiowanie z kasety na kasetę

Cześć!

Chyba najszybciej będzie jak użyjesz narzędzia Turgen: http://turgen.sourceforge.net/

wygenerujesz nim pliki audio/wav które następnie przeniesiesz na kasetę, w sposób już dowolny i dogodny dla Ciebie.

3

Też myślałem o takiej opcji ale zastanawiałem się jak się kopiowało w tamtych czasach kiedy nie było takich udogodnień.
Czy była możliwość kopiowania tak jak na przykład na c64 gdzie grę się wgrywało do pamięci a później zamiast ją uruchamiać można było zrobić save i nagrywało się na swoją składankę.

4

Dowolny kopier file-owy, ja używałem bodajże filecopy 1.45 lub 1.60. Jak jest z loaderem - warto loader wczytać najpierw (skopiować, jako pierwszy blok). Obsługa jak przy stacji dysków (bez katalogu!!!).

Sikor umarł...