Czy ktos probowal MagiC'a na starym maku z procem 68K ? Od jakiegos czasu szukam alternatywy od sprzetu atarowego, na ktorym daloby sie uruchomic atarowskie srodowisko pracy. Wyglada na to, ze falcona juz sobie nie kupie (dwa lata temu sprzedalem za marne 600zl i do dzis pluje sobie w brode, ech...). W tej chwili uzywam ARAnyMa z Mintem na maku G3 powerpc i chodzi to znosnie (pod Debianem - minimum linuksa - tylko to co potrzebne do odpalenia Aranyma, zoptymalizowany kernel), ale ostatnio zaintygowaly mnie slupki z Kronosa, gdzie stary maczek z 040 33MHz z zainstalowanym MagiCmac mial wyniki gdzies trzykrotnie lepsze niz u mnie. Zdaje sobie sprawe, ze G3 to nie jest demon szybkosci jesli chodzi o emulacje 040, ale po pierwsze nie mam peceta, a drugi G5 nie jest przewidziany do pracy w srodowisku atarowym z przyczyn praktycznych (siedze przy atari tylko wtedy jak zona cos dlubie na maku).
Pomyslalem o jakims Quadra z 68040. Byloby to fajne rozwiazanie sprzetowe, na pewno blizsze atarynie niz pecet. Od razu mowie, ze nie chce na tym odpalac demek, od tego mam ST, jedynie programy uzytkowe.
Problem w tym, ze nigdzie nie moge znalezc odpowiedniej wersji magiCa. Znalazlem jedynie demo na OSX, ale to mnie nie interesuje. Najlepiej, jakby to chodzilo na systemie 7.5 - 8.0 - na starych jabcach z 68K nie odpali sie 9-tki. Rozumiem, ze jest to soft komercyjny, ale nie kupie kota w worku. Nie wiem nawet gdzie szukac - strona domowa jest po krzyzacku i generalnie google malo informacji na ten temat wyrzucaja. Bede wdzieczny za jakiekolwiek info na temat, jak wyglada kompatybilnosc z softem atarowym, czy emulowany jest rowniez dzwiek itp... Znalazlem jedynie jakies artykuly sprzed 15 lat i generalnie ludzie w tamtym czasie sie podniecali, bo Atari zdychalo i magiC na maku wydawal sie niezla alternatywa do odpalania softu atarowego. W tej chwili nie da sie nawet nic zassac z sieci, zeby poprobowac na wlasnej skorze. Jest demo pod system 9, po niemiecku i zdycha po 30minutach.
Wydaje mi sie, ze takie rozwiazanie powinno byc bardziej kompatybilne z softem niz mint na aranymie, ale czekam na opinie. Jakies doswiadczenia w tym temacie ?
mam za dużo komputerów