macgyver napisał/a:gepard napisał/a:lopi777: wątek spóżniony o ok. 15 lat niestety. Scena ST PL skończyła się ponoć wtedy gdy Eros wypowiedział na pewnym zachodnim party słynne słowa: "Na Atari nie ma sceny"...
Prawda w stylu Radia Erewań - tak to prawda, powiedział: "Na Atari nie ma sceny", tylko nie na pewnym zachodnim party, a na Quaście 96 i nie Eros, tylko Nemesis :P
Czolem sceno ;)
Ano Ano jak juz ustalono Macgyver mial racje ;) a owe pamietne slowa padly i zostaly utrwalone zarowno w swiadomosci jak i na nosnikach, na QuaST '96 zas ich autorem był Nemesis.
Zostało to wszystko nagrane (mam chyba jeszcze sample na dyskietkach gdzies:> ) zas jakis czas po party Cedyn zrobil z tego nawet jakis MODek lub DTM ;)
Co do polskiej sceny atari, to ciezko powiedziec zeby ona kiedykolwiek istniala jako tako.
Owszem bylo pare grup; z nowszych laza mi po glowie Luzak Team, Syntax, Cnf, Mystic Bytes, Cobra(?), Rasero ;)), zas z archeologicznych wykopalisk kojarze takie grupy jak:
Acid Team, Illusion, TFTE, USSR, X-RAY Team czy Zokathra ale ciezko powiedziec zeby one regularnie cos tworzyly i na kazdym party ze soba konkurowaly. Raczej grupy pojawialy
sie i znikaly, w jednym miejscu i czasie ciezko bylo spotkac wiecej niz 3 aktywne grupy ;)
Na zachodzie najwiekszy rozkwit ST sceny to byly lata '80 i pierwsza polowa '90, ale wieksozsc z owczesnych produkcji budzi dzis usmieszki politowania.
Na wspomnianym party EiL99 byly 4 dema na ST + 5te 'Alive' (?)Mayonez'a/Cobra , niedokonczone wystawione poza konkursem.
Nie wydaje mi sie zeby na zagranicznym party ktos z polskiej ekipy wyszydzal czy to polska czy jako taka scene atari, raczej staralismy sie wpoic 'zachodnim ignorantom'
nowa jakosc w demach, lobbujac na rzecz dema 'Revertant'.
Na koniec maly dowcip ;)
Otoz Cobrę chyba ciezko zaliczyc do grup STkowych skoro w zasadzie nic nie wydala na te platforme ;)
bodaj od roku 1998 Mayonez wielokrotnie zapowiadal wydanie dema na ST ale skonczylo sie jedynie na zapowiedziach.
Chodza sluchy iz dokonal on zakladu z Axlem Rose o to kto pozniej wyda produkcje - czy Guns'n'Roses "Chinese Democracy" czy Cobra demo na ST.
Dzis wiemy, ze G'N'R wymiekli ;)
pozdrawiam
erOS
Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2; P166MMX+GUS.