1

Witam,

mam problem - potrzebuję połączyć dwa budynki w odległości 100 - 150m. W tej chwili jest to zrobione jako sieć WLAN, ale działa to mało stabilnie, a nie chcę w to wifi inwestować, bo przydałoby się też przerzucić kilka kabli dla linii telefonicznych, więc wykopki trzeba zrobić.

Wydaje mi się, że to może być zbyt duża odległość dla skrętki, a dodatkowo mogą się pojawić różnice fazy czy inne wyładowania. Z kolei światłowód wydaje się dosyć problematyczny i kosztowny, choć potem ma (chyba) same zalety. Ile może to kosztować? Bo chyba poza samym spawaniem lepiej byłoby to zlecić kompleksowo (mam 0 doświadczenia ze światłowodami, a słyszałem, że to medium dosyć wrażliwe przy instalacji). A może jednak skrętka np. z jakimś repeaterem czy innym wynalazkiem? Tylko czy to będzie bezpieczne elektrycznie?

Jakie jest Wasze zdanie - w co inwestować by uzyskać najlepszy wskaźnik jakość (bezobsługowość, stabilność i wreszcie prędkość transmisji) / cena.

Krzysztof [Atari 1040 STE + 65 XE]

2

Choć teoretycznie max bezpieczna odległość do transferu na skrętce to 100m, to osobiście przerzucałem kable bez żadnego wzmocnienia pomiędzy 150 a 200 metrów - przy dobrym kablu nie powinieneś zauważyć jakiejś istotnej różnicy na transferze. Oczywiście muszą być spełnione dwa warunki: dobry kabel (może kategorii 6-tej nawet, nie piątej) oraz dobrej jakości urządzenia na wejściu i wyjściu (ale bez przesady - nie musisz inwestować w routery CISCO, standardowe wystarczą).

Sikor umarł...

3

No w twoim wypadku moze dac rade skretka do zastosowac zewnetrznych, ale juz odleglosc jest troche sliska. Lepiej uzyc multi-mode fiber optic bo daje ci do 10GB na odleglosc to 600m.

4

jesli masz tylko taka mozliwosc - nie boj sie sam polozyc swiatlowod. kladziesz jak skretke, uwazajac tylko by nie wyginac przewodu pod katem 90° ;) i... i pozniej cieszysz sie ze wszystko zapiernicza jak ta lala.
sprzet na 1Gbit swiatlowod jest jeszcze w miare tani, tak wiec jesli tylko mozesz - zapomnij o skretce (dodatkowo przy tej odleglosci na powietrzu musialbys stosowac dodatkowo odgromniki, ale jesli zakopujesz go - raczej nie trzeba sie tym przejmowac).

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5

Proponuję spytać pana Gugla o modemy VDSL.
Wyciągają spore prędkości po kablu telefonicznym na duże odległości. Idzie po tym i telefon i Ethernet jednocześnie.
Uruchamiałem połączenie 2 oddziałów firmy w odległości 3km widzialnej - po kablach dzierżawionych od TP to chyba z 10 :)

6 Ostatnio edytowany przez mikey (2009-08-18 22:09:53)

Jezeli na odleglosci 150m masz problemy ze 'stabilnoscia wifi' to radze przestac sie zajmowac sieciówka :)
Edit: no chyba ze to nie ty projektowales oryginalne wifi tam

7

150m utp 6 kategoria, kabel żelowy, lub ostatecznie żelowy 5 kategorii. Po dwoch stronach sw - pci 8 portowe. powinno byc zero strat. Ew. dwa mikrotiki, czyli radio na 5ghz - w dualu powinno wyrobic na takiej odleglosci co najmniej 30mbps rx/tx :)

Kontakt: pin@usdk.pl

8 Ostatnio edytowany przez krzyc (2009-08-19 08:27:38)

Dzięki za informacje.

A jak układać kable w ziemi? Kable, peszel, piasek - tak chyba zalecają. Jaka głębokość? 50cm - mniej, więcej? I chyba trzeba to jakoś pofałdować, bo pod wpływem temperatury to pracuje - nie wiem jaka jest temperatura ziemi.

mikey napisał/a:

Jezeli na odleglosci 150m masz problemy ze 'stabilnoscia wifi' to radze przestac sie zajmowac sieciówka :)

Niestety wifi robiła jakaś firma znajomego właściciela i nawet nie próbowałem w tym grzebać, ale z ciekawości dzisiaj spróbuję tam wejść i zobaczyć co to jest za sprzęt. :) W tej chwili raz w tygodniu trzeba to zresetować, żeby działało.

*EDIT* Faktycznie to VDSL wydaje się ciekawe - modem VDSL2 kosztuje ok. 300-500 zł (z tego co widzę to mają opcję master/slave czyli się ze sobą dogadają) i zapewnia parametry transmisji zbliżone do LAN 100 (symetrycznie 90Mbps) na odległość do 200m.

9

pin: podczas gdy po swiatlowodzie masz 10Gbit od reki dostepne, lub 1Gbit w tanszej postaci...
krzyc: do jakich zastosowan ma byc to polaczenie?
btw. jesli ma byc tanio - odpowiednie anteny + microtik z asteriskiem po obu stronach i masz zalatwona zarowno siec, jak i linie telefoniczne, bez kladzenia dodatkowych kabli...
i tak lepiej to samo zrobic po swiatlowodzie ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

jellonek napisał/a:

krzyc: do jakich zastosowan ma byc to polaczenie?

Firma ma dwa budynki. W jednym jest kilka linii tel. i internet. W drugim jest jedna linia tel. - niestety w tej miejscowości w najbliższym czasie TPSA nie zainstaluje nowej linii. Próbowałem też przenieść ISDN, ale znów brak możliwości technicznych. W jednym budynku jest dostęp DSL TP, 20 komputerów i serwer (pliki i aplikacja typu CRM do których prawie wszyscy w obu budynkach mają mieć dostęp). W drugim budynku jest 10 komputerów (a będzie pewnie więcej). Profil firmy nie wymaga szybkiego dostępu do internetu, ale konieczny jest w miarę szybki i stabilny dostęp do serwera (i w tej chwili nie ma stabilności).

Dlaczego nie wifi - w obu budynkach są centralki analogowe i przy obecnym deficycie linii (ratujemy się Sferią, ale na tym nie działa faks - ratujemy się faksem internetowym, ale... robi się za dużo kombinowania z tym wszystkim). Połączenie np. kablem da też możliwość łatwej, bezpłatnej komunikacji wewnętrznej. Jeśli chodzi o asterisk to czuję się za słaby (problem tzw. echa mnie rozwala) i za duża jest to inwestycja - z tego co wiem dobra karta kosztuje 2000 zł / sztukę, a takich kart przyda się kilka. A więc kopanie i tak przyda się, więc czemu nie położyć kabla do sieci. Wydaje mi się, że każdy kabel (zrobiony z głową) będzie lepszy od wifi. Jeśli chodzi o budżet to nie mam jakichś konkretnych wytycznych, ale nie ma co przesadzać - wiadomo, że nie jest to firma IT i wydatki na sieć uważa za stracone. :)

11

jell - oczywiscie, ze swiatlowod jest najbardziej optymalny, lecz - ktos musi to pospawac, oraz dochodzi kwestia konwerterow swiatlowodowych a nie wiem, na jakie koszty firma moze sie narazic..hehehh

Kontakt: pin@usdk.pl

12

Jeżeli styknie Ci 10Mbit/s i musi być koniecznie kabel 150m, to można pomyśleć o BNC - zalety? Niski kosz kart Combo i akcesoriów - i do 30 punktów w linii BNC gwarantuje 185m, przy wpięciu 1x1 ztcw nawet koło 300m.

13

A ja bym obstawał za VDSL = telefon i siec po jednym...
Starczy nawet najgorszy istniejący kabel pomiędzy budynkami.

14

No na razie to VDSL wydaje się najtańsze i wystarczające. Czekam jeszcze na ofertę od profesjonalnej firmy na światłowód, choć podejrzewam, że mnie powali. :) A potem czas na decyzję.

15

swiatlowody, VDSLe to moze RONJA od razu a? :)

16

Zainwestuj w swiatlowod i zawsze sie to przyda

17

Monsoft napisał/a:

Zainwestuj w swiatlowod i zawsze sie to przyda

Ok. 5.000 zł światłowód (33 zł/metr wychodzi) + 10.000 zł formalności i przekopanie drogi - w profesjonalnej firmie. :)

O ile przekopanie drogi to nie problem ;) o tyle do światłowodu trzeba chyba mieć niezły osprzęt. Wiem, że na światłowodzie jednowłóknowym można zrobić wtyczkę zaciskaną. A na światłowodzie 8 włóknowym robi się to tak samo? Wykracza to poza moją wyobraźnię i nawet Google niezbyt mi pomógł. Co to znaczy spawanie światłowodu?

Można też kupić światłowód z zakończeniami z tego co wiem i to by rozwiązywało wszelkie problemy (poza tym, że trudniej byłoby to położyć).

18

Ale światłowodu na telefony się nie uda wykorzystać bez dodatkowego sprzętu.

19

BartoszP napisał/a:

Ale światłowodu na telefony się nie uda wykorzystać bez dodatkowego sprzętu.

A telefony się puści po taniej miedzi - może nawet po skrętce... Chyba na taką odległość to im będzie wszystko jedno. A jak po kryzysie przyjdzie okres prosperity to będzie światłowód na centralkę ISDN 30B+D z VoIP, bo po 8 wiązkach to się przepuści wiele gigabitów - kwestia osprzętu. :P

20 Ostatnio edytowany przez mikey (2009-08-22 12:28:21)

krzyc napisał/a:

Co to znaczy spawanie światłowodu?

A co znaczy spawanie? :)

Jest to technologia łączenia przerwanych/złamanych włokien, przez odpowiednie
przycięcie,podgrzanie łukiem elektrycznym  i zespolenie.. Caly proces nadzoruje sie refraktometrem, badając czy odpowiednie
lambdy (dlugosci fal) przechodza przez spaw bez tlumienia.

21 Ostatnio edytowany przez BartoszP (2009-08-22 12:55:15)

Spawaniem nazywamy też skrótowo proces klejenia włókien z użyciem specjalnego kleju.
Klej ten jest potem utwardzany przez wygrzewanie.

Ogólnie spawanie światłowodu to proces jego łączenia.

W światłowodzie każde włókno jest łączone osobno czyli dla wiązki 8-io włóknowej mamy 16 spawów.
Spaw jest liczony jako założenie końcówki (typowo obecnie SC ale są też inne typy) lub doklejeniem
kawałka światłowodu z fabrycznie założoną końcówką  czyli tzw. pigtaila.
Zaleca się zakończenie każdego włókna niezależnie od tego czy jest używane czy nie.
Z ciekawostek moge dodać, że polerowanie przygotowanego do klejenia/spawania włókna dokonuje się
na papierze o ziarnistości 3000.

Co do cen za swiatłowód, to chyba 33 zł za metr to dużo...

krzyc napisał/a:

.... bo po 8 wiązkach to się przepuści wiele gigabitów - kwestia osprzętu. :P

Jasne, nawet po 2 włóknach pójdzie 1GB co zapewni i sieć i  ISDN i VoIP ale koszty łącza są zdecydowanie
wyższe z okazji osprzętu. Magistrala ISDN 30B+D nie wymaga jakiegoś specjalnego kabla bo działa na
zwykłych kablach telefonicznych.

22

BartoszP napisał/a:

Spaw jest liczony jako założenie końcówki (typowo obecnie SC ale są też inne typy) lub doklejeniem kawałka światłowodu z fabrycznie założoną końcówką  czyli tzw. pigtaila.
Zaleca się zakończenie każdego włókna niezależnie od tego czy jest używane czy nie.

Czyli jak kupię zestaw do światłowodów - zaciskarka, obcinarki, papiery ścierne, złącza i ew. mikroskop do badania końcówek, to teoretycznie zrobię końcówki takiego światłowodu 8x bez spawarki, tak (przy założeniu, że jestem zdolny)? Bo w ten sposób zaoszczędzam ~3500 zł i jeszcze mam sprzęt do zaciskania i badania końcówek gratis. :)

23

Teoretycznie...spawarka, to ten podgrzewacz...ja mimo posiadania pod biurkiem ww. zestawu nigdy nie porwałem się na coś takiego...
Tak naprawdę kosztowna będzie nauka. Moim zdaniem taniej jest zainwestować w "spawacza", który dostarczy tez swoje złączki
i będzie miał reflektometr. Juz parę razy naszukałem się czemu światłowód nie działa. A tak jest GWARANCJA :)
Pytanie w jakich okolicach te roboty bo mogę polecić firmę spawającą. Jeśli to tajemnica to pisz na PW.

24

e tam, u klienta lezy SM gdzies 250m  z jakimis allegrotanimi konwerterami na RJtke Planeta, patchcord kupiony ze scinek elamatu. I dziala i takich kwot o jakich piszecie nie kosztowalo.

25

To jest tzw ghetto networking. Znam takich co maja 'datacenter' w piwnicy.
Z inzynieria to nie ma nic wspolnego.