szybkie pytanie do tych co mają i używają sparty, czy sparta odczytuje wszystkie istniejące formaty dyskietek czy tylko swój własny?

2

http://atariki.krap.pl/index.php/SpartaDOS . Dyskietki z atari dos 2.5 są czytane ale tylko częściowo - widoczna (do odczytu i zapisu, więc ostrożnie z zapisem, bo można sobie popsuć dyski w rozszerzonej gęstości) jest część od sektora $001..$2d0 - sektory od $2d1..$400 są ignorowane. VTOC jest aktualizowany tylko w sektorze $168 a więc tak, jak gdyby dyskietka była sformatowana w gęstości pojedynczej. Reszta VTOC w sektorze $400 (dla gęstości rozszerzonej) jest ignorowana.
Trochę może offtopowo, ale zawsze mnie intrygowało, dlaczego sektory $401..$410 były niewykorzystane?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

3

Sparta, czy SpartaDOS X? Dzięki sterownikom jest możliwy odczyt różnych formatów - pod SDX formaty Atari DOS, MyDOS, a nawet INDUS CP/M. Polecam najpierw użyć opcji szukaj w Atariki.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

4

mono napisał/a:

Trochę może offtopowo, ale zawsze mnie intrygowało, dlaczego sektory $401..$410 były niewykorzystane?

DOS 2.x zapisuje numer kolejnego sektora na 10 bitach (a więc do 1023), 6 jest przeznaczone na numer pliku.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

5

Jasne. Chodzi o 3 bajty (tzw. link) w każdym sektorze. Dzięki Fox.

hex, code and ror'n'rol

6

sparta dos x na kartridżu... gdzie znaleść tą informację? może Ktoś przeczytał manual i wie na której stronie, bo czytać 265 stron to nie na moją głowę...

7

<facepalm>

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

8

mono napisał/a:

http://atariki.krap.pl/index.php/SpartaDOS . Dyskietki z atari dos 2.5 są czytane ale tylko częściowo - widoczna (do odczytu i zapisu, więc ostrożnie z zapisem, bo można sobie popsuć dyski w rozszerzonej gęstości) jest część od sektora $001..$2d0 - sektory od $2d1..$400 są ignorowane.

Hmm, serio? Wydawało mi się, że w średniej odczytuje wszystko, natomiast zapis jest tylko taki jak napisałeś (tzn. tak, jak DOS 2.0 by zapisywał dyskietkę średniej gęstości).

KMK
? HEX$(6670358)

9

Masz rację. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

hex, code and ror'n'rol

10

możecie mi powiedzieć jak przenieść programy z dyskietek atari na dyski sparty (sprzętowej)?

11

Copy src, dst. Przy założeniu, że masz Device Ataridos w config.sys. Poczytaj manual, błagam.

12

dely, przecież napisał ci wyraźnie, że 265 stron to nie na jego głowę (= za dużo, żeby zajrzeć, czy jest tam może, na przykład, spis treści). Pojedyncze strony w Atariki zresztą też, jak to było widać. Umiejętności czytania nie można wymagać od wszystkich, nie każdy jest humanistą. Musisz rozwinąć w sobie tolerancję dla różnorodności ludzkich zainteresowań.

KMK
? HEX$(6670358)