126 Ostatnio edytowany przez zaxon (2009-08-11 16:27:33)

biore

Obie,

No chyba ze ktos nie ma a sie spoznil na wczesniejsze zamowienia  to spasuje oczywiscie,

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

127 Ostatnio edytowany przez Pin (2009-08-13 14:54:18)

WOW. Właśnie odpaliłem Turbo-Basic XL spod VBXE. Powaliło mnie: 80x24, wyraźny i czytelny tryb tekstowy :)

Potrzebujemy jeno :) - VBXE, Sparta DOS X, S_VBXE.SYS ;)

Candle/Elc - pytanie: Dlaczego Flash Configurator nie wspiera urządzenia E: (/con:), co objawia się nie_działaniem programu w trybie 80x24 dla VBXE?? Błagalna prośba - czy możecie to poprawić? :)

Kontakt: pin@usdk.pl

128

Ehm, a jak bedziesz go obslugiwal jak rekonfigurujesz altere? Ogolnie to pewnie cos Da sie zrobic, ale trzeba sie mocno poskrobac po glowie czy ma to sens

przechodze na tumiwisizm

129

pierwszy panel ukonczony w 90%, drugi w 70% - jeszcze troszke..
mialem troche przerwy przez inna robote - coz.. tzw "prawdziwe" zycie zawsze nas dopadnie

http://alan.umcs.lublin.pl/~candle/vbxe/panels.jpg

przechodze na tumiwisizm

130

Candle napisał/a:

"prawdziwe" zycie zawsze nas dopadnie

szczególnie jak chodzi się spać po 4:00
frasunek, ja trzymam się do góra 3-ciej, potem wymiękam.

131

Kiedyś to trzeba odespać ...

132

Ja umiałem zarwać nocki 3 dni pod rząd.... Bez spania. Ale to było 10 lat temu (jak się robiło całosemestralny projekt w ostatnie 3 dni, przeznaczony dla dwóch osób, bo druga osoba robiła drugi taki za nas dwóch w tym czasie ;) ).

A teraz już nie potrafię jednej zarwać...

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

133

pajero napisał/a:

frasunek...

Dokładnie to znaczy zmartwienie, zaaferowanie... Ciekawy greps ;)

134

Ktoś "nie kąsa fabułki" :) :) :)

135

no bo spadne z krzesla :D

przechodze na tumiwisizm

136

Nie kąsam :)
Jestem jednak zafrasowany, bo muszę odpalić 20000 do skarbówki :(

137 Ostatnio edytowany przez pajero (2009-08-21 12:09:19)

Candle i ja jesteśmy bumelanci. Wy wszyscy jesteście Gitni. A komoda to fraja.

KPW CKMy?

138

To ja już wolę dwutrójfenyloczterometyloaminę

139

A po co Ci azoty z prawie 20-ma atomami węgla?

No chyba że includowałeś dwie michy hrachovki :D

140

jak produkcja vbxe ?>>

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

141

Jakieś wieści? ;)

142

TAK!
pod koniec tygodnia planuje pierwsze wysylki

przechodze na tumiwisizm

143

Świetnie! :-)

144 Ostatnio edytowany przez Candle (2009-09-15 01:26:54)

jako ze zapowiadalem, ze bede wysylal te plytki od piatku, a ciagle siedze i pisze firmware, to wydaje mi sie ze jestem winny przeprosiny

tak to wyglada w  65XE bez portu ECI:

http://alan.umcs.lublin.pl/~candle/vbxe/vbxe-final.jpg

a tak wyglada firmware:

http://alan.umcs.lublin.pl/~candle/vbxe/vbxe-firmware.jpg
(to wyjscie S-Video, nie VBXE )

czemu to trwa tak dlugo?
nie chce sie tu wybielac i pisac kretynskich wymowek, ale dogranie szczegolow zajmuje mnie i elektronowi caly nasz czas wolny - ja jestem odpowiedzialny za oprogramowanie po stronie plytki (atmega), a elektron dopisuje pewne rzeczy do programiku fc.com ktory jest odpowiedzialny za zarzadzanie rdzeniami po stronie atari

vbxe v1.x ma do 4 bankow na rdzenie, podczas gdy vbxe 2 ma 12 bankow + bank na firmware dla atmegi (jeszcze tego nie zaimplementowalismy), oraz slot na rdzen testowy ktory moze byc przydatny przy naprawach, czy sprawdzeniu poprawnosci montazu plytki - testuje on przetwornik Video DAC jak i pamiec VBXE

Wsparcie dla bankow od 5 do 12 nie zostalo jeszcze zaimplementowane w fc.com, natomiast z komend podstawowych zostaly mi do implementacji dwie

To byl dlugi dzien z debuggerem (w postaci diody LED) i roznymi problemami pod tytulem co sie stanie jak sie pisze w assemblerze i nie zrobi "pop" przed "ret" ;)

jesli ktos by chcial dostac swoja plytke (mowie tu o developerach, tj osobach ktore zrobily cos na vbxe - np tebe, czy zaxon) z aktualna wersja oprogramowania (tj bez wsparcia dla flashowania kontrolera z poziomu atari) - prosze o maila - do przeprogramowania kontrolera bedzie konieczny jakis programator procesorow AVR, VBXE2 ma standardowe zlacze ISP
w pozostalych przypadkach - prosze o cierpliwosc

pracuje nad tym przez 17-18h dziennie i nie robie juz nic innego

edit: kolejne 17h kodowania dobieglo konca - wszystkie komendy zaimplementowane, zostalo flaszowanie atmegi...

przechodze na tumiwisizm

145

Lepiej zrób powoli i spokojnie, bo w takich warunkach to potem będą siurpryzy.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

146

narazie bez siuprajzow, electronu konczy fc.com, wiec mam "wolne" do wieczora ;)

przechodze na tumiwisizm

147

Ja tam biore developerska, bede mial wiecej zabawy.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

148

I pamiętajcie, że Candle już nie "bumeluje" (skończył z bezrobociem i ma pracę pełen etet) - zresztą podobnie tak jak ja.

149

i tak trzymac, spokojne bez cisnien, co sie   wykluje to bedzie  ,komu sie spieszy?

150 Ostatnio edytowany przez Candle (2009-09-17 01:44:35)

pierwszy screen z vbxe2 - do tej pory ogladalem tylko wyniki dzialania fc.com na kontrolerze vbxe2, dzis moglem juz odpalic crownladn na "golej" (pomijajac vbxe2) 65XE bez ECI

http://alan.umcs.lublin.pl/~candle/vbxe/vbxe2-first-run.jpg

ps. mora wynika ze skalowania obrazka - obejrzcie go sobie w pelnej rozdzielczosci

przechodze na tumiwisizm