1

Na czym polega sprzętowo i programowo fenomen beepera w Falconie i dlaczego część programów do odtwarzania np. modów połowę kanałów gra na wyjściu audio a połowę na beeperze przylutowanym do płyty głównej?? - czy jest to błąd w oprogramowaniu, czy jest to fehler w sprzęcie, czy po prostu tak ma być?? :)- bo taki podział audio jest irracjonalnie niedorzeczny :)

Kontakt: pin@usdk.pl

2

Beeper w Falconie to po prostu wyjście audio na "speaker" - osobiście w Falconie po prostu go wymontowałem - szkoda kaleczyć na speakerze ten dźwięk, lepiej go słuchać za pośrednictwem wzmacniacza.

3

właśnie po podłączeniu do normalnego sprzętu nagłaśniającego okazało się, iż z Falcona z "wyjścia" "audio" - o ile można tak nazwać wyjście słuchawkowe - nie ma sygnału z jednego z kanałów... ani z DSP ani z YM. Na początek sprawdzę rzecz najprostrzą, czyli gniazdo małego (Jacka :) ) - mam nadzieję, że to nic więcej.

4

Pinek, już popsułeś???:) Speedy Drewnalez...

gep/lamers^dial

5

Pin: upewnij się, czy z wtyczką jest wszystko OK - to co wychodzi na speakera będzie na 100% na wyjściu audio.

6

czyli gniazdo jest zjebane. "Wypuszcza" tylko połowę rzeczy. Ok.

7

Sprawdz czy obudowa jacka nie jest zbyt gruba. ja miałm takie kable, że musiałem jej trochę wciąć, żeby jack wszedł całkowiecie do gniazda.

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

8

Dalsza diagnoza. Kabel ok, gniazdo ok, na speakerze jest suma audio w postaci MONO, lecz na wyjściu audio niestety mam wyłącznie lewy kanał. Sprawdzałem kondensatory na wyjściach L/P - niczego złego tam nie znalazłem. Pytanie mam jednak takie: czy wyjście słuchawkowe zasilane jest poprzez dwa oddzielnie wzmacniacze - czyli dwa (bodajże) małe 10 pinowe ( :) ) układziki smd nieopodal gniazda audio? - bo może poległ któryś z nich właśnie? ... czy owe układy występują także w ST??

9

napewno nie ma takich układów w ST. Tor dzwiękowy we flaku jest całkiem nowy. Tutaj schemat: http://atari4ever.free.fr/

Może faktycznie coś poszło, ale oddaj to do specjalisty, bo się boje, że zepsujesz, a falconów mało :P

10

Jeżeli potrzebujesz na zewnątrz wyjścia z obu kanałów i styknie Ci mono, to zawsze można pociągnąć sygnał z gniazda monitorowego. Skoro na speakerze grają oba kanały, to jest duża szansa, że to jakaś zwałka poza układami, gdzieś w torze analogowym audio, zatem zawsze trochę mniejszy problem. Btw. sprawdzałeś czy to jednak nie gniazdo? Miałem okazję spotkać się z przypadkami, gdzie w gnieździe jack "blaszka się odkształciła" i nie wychodził jeden kanał audio.

11

jeśli do wtyku przykładam miernik - i to samo dzwoni mi w trzech miejscach na płycie Flakona to sądzę, iż kabel i gniazdo działa. Ok - a jeśli już mowa o specjalistach od 16/32bit - gdzie ich można namierzyć?? :)

12

W Twoich okolicach najbliższy, którego znam to Paskud.

13

Tak, Paskud. Ale musisz stać mu nad głową jak CI to będzie robił, bo inaczej ten falcon będzie leżał u Paskuda latami. Z drugiej strony nie wygląda to na skomplikowaną usterkę, więc powinien to dać radę naprawić na poczekaniu. Daj znać na PW to dam Ci do niego telefon.