Witam,

Udało mi się rewitalizować płytę 800XLF (wymiana kwarcu o który pytałem i dwóch 4164).
Mam teraz płytę do eksperymentów. Próbowałem wczytać plik JED do GALa ze strony Pasia
ale program do programator SEPROG twierdzi, że jest w nim błąd.
Czy może ktoś ma inną wersję tego pliku lub może podać mi jaka jest logika dla tego GALa ?

2 Ostatnio edytowany przez lotharek (2009-07-09 06:48:25)

eee.dziala na pewno..zmien program

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

3

Program jest stary DOSowy i nie ma nowszych wersji.

4

moja odpowiedz dalej w mocy..zmien program

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

5 Ostatnio edytowany przez jer (2009-07-09 10:22:40)

Nie ma co zmieniać tego programu. Najnowsza wersja jest z lutego 1999r. U mnie Seprog programuje OK te gale. Może masz inny gal, którego nie rozpoznaje programator?
Nie wiem, kiedy i jaki błąd Ci wywala.

6

podjedz z galem..albo podeslij go poczta :-)

7

Niestety nie działa.

1. Konwerter SEPROG GAL24 wsadzony w programator
2. brak układu GAL w konwerterze - ale to nie powinno mieć znaczenia
3. Wybieram EPLD/Lattice GAL20V8
4. File/Load simmexp.jed
5. Komunikat: "Wrong JEDEC format"

:( :(

Chyba kupie płytkę..... chociaż wolałbym sam:)

8

Czy pamięci:

4 szt. Firchild MBB81256-10
4 szt. OKI 51C256-80

do czegoś przy rozszerzaniu RAM  się nadadzą ?
Nie wiem czy są sprawne.....

9 Ostatnio edytowany przez jer (2009-07-12 22:22:05)

Podejrzyj plik *.jed, może trzeba zmienić nagłówek i trochę w treści. Pamiętam, że zmieniałem coś, żeby zaprogramować tego gala. Porównaj z innymi plikami jedec, np CO25953.jed.
Pamięci mogą sie nadać do rozszerzenia 320k, o ile są sprawne.
Kliknij do mnie na priv...

10

Witam,

Dzięki podesłanym plikom przez Jer'a udało mi się wygenerować ładowalny do SEPROGa plik LED ale nie jestem pewien czy jest poprawny.
Na pewno w pliku ze strony Pasia w pliku JED brakuje znaku o kodzie ASCII 0x02 na początku a i suma kontrolna wygląda na złą.

Kto z forumowiczów podjąłby się sprawdzenia/weryfikacji mojego pliku ?

11

mi tam te pliki ładnie się dekompilowały, tak więc raczej sumy kontrolne są poprawne.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

12

Spróbuj GALBlast'em. Dokonuje on weryfikacji sumy kontrolnej. http://www.geocities.com/mwinterhoff/galblast.htm

13

Raczej poszukuje kogos, kto wczyta mój plik jed i porówna jego zawartość z poprawną zawartością GALa

14

Jeżeli dostarczysz mi poprawny plik .JED ściągnięty z GAL'a, to jestem w stanie porównać oba i wyciągnąć jakiś wniosek.