propozycja Mikeya dotycząca modelu combo, 5.25 i 3.5 jest najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » nowa stacja do atari
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
propozycja Mikeya dotycząca modelu combo, 5.25 i 3.5 jest najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem
Mikey, dzięki za info! dotyczące kontrolera, tyle mi starczy :) A jak z gęstościami Single/Enchanced? Będą wspierane?
Seban, chcialbym :)
w przypadku rozwiązania zgodnego z XF mamy: 5,25" - 90/130/180/360, a w przypadku 3,5" - 90/130/180/360/720. Dodatkowo napęd daje się zmusić do szybkiego przeplotu sektorów, oraz można przyspieszyć transmisję x2. :)
No i? Mam sobie kupic XFke i olac temat? :)
Fun baby, fun!
:) - a powiedz mi, czy chcesz finalnie zrobić klona SN360? :D
Uwielbiam jak czytasz ze zrozumieniem ;)
Jestem zainteresowany tematem
z ciekawosci spytam - stacja bedzie miala jakiegos swojego proca (8051?)? czy bezposrednio z atarki chcesz sterowac napedem? ;)
jell: przez sio?
to juz prawdziwy masochizm by byl...
Mikey :) - lubuję się w dopytywaniu ;)-
Fajnie by było gdyby było to coś w rodzaju CA z ramchargerem czyli żeby można było CPM odpalić :)
A niech i będzie po SIO, byle by z QMEGiem 4.04 ładnie biegała. :)
Jestem zainteresowany.
jell: ROTFL @ 8051. Puk puk, tu rok 2009!
Ja bym się pisał, ale tylko na równoległą.
P.S. Ciekawostka: http://epi.cx/lv1050.jpg
tak nieco poza tematem jako ciekawostkę o architekturze 8051... Epi ma częściowo rację :) 8051 nawet ich twórca czyli Intel przestał to produkować już kawałek czasu temu... jednak jest jeden problem... pozostało sporo ludzi którzy doskonale znają ten mikrokontroler i lata przyzwyczajeń robią swoje. Do tego kilka firm podchwyciło to i postanowiło kontynuować produkcję serii zgodnych z 8051... są nawet takie co robią 8051 chodzące na 100MHz. Do tego taki core 8051 jest mocno zoptymalizowany i czasy wykonania większości instrukcji to 1 cykl. Przykładem firmy która uparcie tłucze 100-mipsowe rdzenie 8051 może być silicon-labs:
https://www.silabs.com/Support%20Docume … 2x-13x.pdf
i takie rozwiązania mają swoją grupę zwolenników :D Można powiedzieć iż mimo swej archaiczności i skazany na wyginięcie '51 wciąż żyje ;)
epi: 1050 uruchomione w symulatorze? czy co to?
co do 8051 - o to pytalem bo to juz mikey poznal, dlatego tez pytalem o to czy naped (jesli bedzie stacja bez obslugi sio) nie bedzie sterowany zywcem przez 6502 z atarki - bo chyba mikey sie wczytal jak to woz robil w apple (ztcp na ircu wspominal).
seban: sila 8051 lezy tam gdzie sila fortrana czy golego c - bo w tym sie kupe ludzi wyksztalcilo i do tego jest bardzo duzo gotowych zrodel/bibliotek. co z tego ze sa nowoczesniejsze narzedzia pozwalajace znacznie skrocic czas kodowania - skoro maja bardziej uboga biblioteke gotowcow...
inna sprawa - to co wstrzymuje rozwoj w kazdej dziedzinie - strach przed tym co nowe "bo to pewnie trudne"
z takich ciekawostek, to firma Genesis (skalery monitorow LCD i plazmowych) ma rdzen oparty o '51, ale juz taki PixelWorks to sie nie patyczkowal i oparl swoje skalery o 286 :)
O, juz wojenka AVR vs 8051?
To ja juz nic nie powiem i zrobie po prostu ta stacje.
PODSUMOWUJE BO NIEKTORZY NIE UMIEJA CZYTAC
1.Stacja bedzie SIO (57600kbit)
2.Dwa napedy (3.5 i 5.25) - ale bedzie mozliwosc miec tylko jeden jak ktos sobie zamarzy
3.Nie bedzie FDC.
4.Jako CPU bedzie 'ogolnie dostepny w handlu' procesor.
5. Kompatybilnosc wsteczna napedu 5.25 co do formatow Atarowskich.
6. Naped 3.5 - format pecetowy (1.4M)
A co do 8051, to zdaje mi sie ze nadal w kazdej pecetowej klawiaturze siedzi sobie mniej lub bardziej zminimalizowany 8051 :)
Mikey: żadna wojenka :D Tylko dyskusja na ciekawe tematy :) Wiadomo że każdy wybiera to co lubi i w czym czuje się najlepiej :) Także wybór MCU zależy tylko od projektującego :)
Co do klawiatur PC to faktycznie we większości PS/2 siedział kiedyś 8031 lub podobny... co potem z tym zrobiła chińska myśl techniczna nie wiem... nie wnikałem ;) Co wsadzili do klawiatur USB? Można tylko zgadywać :) W mojej klawiaturze to MCU ją obsługujący ma postać takiej zalanej papki :)
jak zwykle offtopic się zrobił ;) A więc z czekamy na twoją stację :)
mikey: ta imputowana nieumiejetnosc czytania wynika z wahania sie pewnej osoby co do "perallel" stacji...
w klawiaturach masz prekursora 8051 - 8048, lub 8049 - chyba z innym zestawem instrukcji.
drążąc - naped bedzie bezposrednio 'ogolno dostepnym w handlu procesorem' sterowany? tj. z pomicieciem specjalizowanych sterownikow? cos jak watek "obok" o sio i portach joystickow ;)
drążąc - naped bedzie bezposrednio 'ogolno dostepnym w handlu procesorem' sterowany? tj. z pomicieciem specjalizowanych sterownikow? cos jak watek "obok" o sio i portach joystickow ;)
o to jak urat bym się nie bał... przy obecnej wydajności "ogólnie dostępnych" RISC-ów... (np. wspomnianego wcześniej AVR-a) i peryferiów w nich zaszytych (Rozbudowane timery, bloki CCP/PWM), nie będzie chyba problemu aby dokonać softwarowej obróbki danych (np. kodowanie i dekodowanie FM/MFM plus jakieś tam CRC).
I nie ma co ględzić Mikey-owi... ja tam wierzę że mu się uda ;)
Mikey: Jakby coś miało pomóc to gość od projektu Suska (http://www.experiment-s.de) zaimplementował kontroler WD1772 w VHDL-u... można podejrzeć jakby były jakieś wątpliwości.
Link chyba do ostatniej wersji źródełek VHDL-owych: http://download.experiment-s.de/Suska-I … l/vhdl.zip (katalog \vhdl\WF_FDC1772_IP\). Kiedyś nie był pełny bo nie wspierał modulacji FM (tylko MFM). Nie sprawdzałem czy się coś zmieniło od tego czasu kiedy tam zaglądałem.
update: niby teraz pisze: progress: Floppy-Controller 100% WDC1772
sugerujac sie samym zegarem potrzebnym przy flopie 1.44 mozna chyba wykluczyc avr, no chyba ze bedzie biegal na 32mhz
stawiam na arm'a ;)
mikey nie badz swinka, daj cynk
no ciekawego klina zabil ;)
A może to: http://en.wikipedia.org/wiki/Parallax_Propeller
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » nowa stacja do atari
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 65 zapytań