Odgrzewam kotlet: napisał do mnie wczoraj człowiek ze skargą, że SysInfo pokazuje mu zły obraz w teście GTIA, natomiast poza tym żadnych zakłóceń w innych programach nie obserwuje. Przysłał mi fotkę ekranu, no i oczywiście, obraz jest niemal identyczny z tym, który mamy w Atariki, a który ma ilustrować "wadę typu drugiego".
Ponieważ (?) człowiek jest Niemcem, przysłał mi nawet nie jedną fotkę, ale całą dokumentację fotograficzną, wliczając to fotografię płyty głównej komputera. Jest to 800XL. Fotografia niezbyt wyraźna, ale wydaje mi się, że zdołałem odczytać datownik GTIA: 8442. Ponieważ drugie GTIA, o którym wiem, że prezentuje tę wadę, ma datownik 8722 i jest w XE, wyglądałoby, że ta wada nie pojawia się w jednej serii układów.
Człowiek napisał mi też, że wymienił w tym komputerze GTIA na inne i, uwaga, efekt nie ustąpił.
W związku z tym przyszło mi do głowy takie pytanie, na które może ktoś z elektroników byłby w stanie odpowiedzieć: może "wada typu drugiego" nie jest wadą samego układu, a jakąś wadą/usterką płyty głównej Atari?
Wyjaśniałoby to, dlaczego "wada" pojawia się w przypadku układów produkowanych w 1984 albo 1987 roku, oraz dlaczego nie ustępuje mimo wymiany układu (oczywiście jest możliwe, że człowiek miał dwa trafione GTIA, ale bo ja wiem ... ?).
KMK
? HEX$(6670358)