1

Ostatnio zabierałem wszystkie moje stare śmieci z mieszkania mamy do mojego. Przy tej okazji dogrzebałem się też do ATARI i nabrałem ochoty, żeby się nim na nowo pobawić. Zaczęło się wertowanie atarionline i atariarea, trochę drobnych zakupów na allegro (kabel do LCD TV, SIO2SD), River Raid/Seksmisja/Chuckie Egg/Yoomp...

Minął miesiąc i nabrałem ochoty na odzyskanie plików z moich starych kaset magnetofonowych. Konwersja kilku kaset w normalu przy użyciu WAV2CAS oraz MagoTrans zakończyła się niestety na razie porażką. Kiedyś może jeszcze powalczę, ale i tak większość moich zbiorów jest w Turbo (Turbo ROM Plus), których obydwa w/w programy z definicji nie ruszają. Dłuższy romans z prawdziwym magnetofonem wydaje się zatem nieunikniony.

Mój stary magnetofon jest niestety cokolwiek bezużyteczny, po tym, jak został dawcą wtyczki do SIO2PC, ale kumpel obiecał pożyczyć mi swój (Blizzard, ale wg jego pamięci nasze magnetofony były hardware'owo zgodne). Pozostaje jednak inny problem: jak te pliki zgrać na PC? Jeśli podłączę magnetofon przez SIO, to nie wykorzystam już ani SIO2PC, ani SIO2SD. Czy da się zmontować jakiś rozgałęźnik do SIO? A nawet jeśli, to czy system Turbo (wgrywany z kasety: nie miałem do Turbo cartridge'a) nie pogryzie się z DOSami, potrzebnymi do obsługi urządzenia D: w SIO2PC czy SIO2SD?

Może RAMCart byłby jakimś wyjściem? Instrukcja RAMCArta opisuje, że jest w nim kopier z taśm turbo do RAMDdysku, ale czy to obsługuje Turbo ROM?

rag

2

ja tam o turbo rom nie slyszalem, ale seban jako zbieracz systemow turbo moze sie zainteresuje ) tymczasem samo sio jest przelotowe - takie magnetofony jak xc-11, czy dowolna (chyba) stacja dyskow maja po 2 gniazda sio - jedno wejsciowe, drugie wyjsciowe
od biedy poupychaj te kabelki razem, bo w to ze potykasz sie o gniazda i wtyczki do sio to raczej nie wierze

przechodze na tumiwisizm

3

No faktycznie nie, akurat wczoraj powiązałem wszystkie we snopki i wyniosłem do szopy ;)

A poupychać w jakim sensie?

rag

4 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-15 08:34:31)

wątek o Turbo ROM plus tutaj: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=5652

niestety system leży i czeka na rozpracowanie... gdy będzie trochę więcej czasu i zakończę obecne sprawy wrócę do niego.

Co do systemu wgrywanego z kasety czy cartridge... żadne znane mi rozwiązanie nie współpracowało z DOS. Loader wczytywany z kasety czy system odpalany z cartridge ładuje się najczęściej w obszar DOS lub pod OS-ROM. W obu przypadkach nie ma procedur aby zezwolić na uruchomienie się DOS-a.

Rozwiązań jest kilka:

1) napisać.se handler obsługujący ten system i instalujący się po załadowaniu DOS-a, ale to wymaga czasu na debug oryginalnego loadera lub procedur dokonujących odczytu danych w formacie Turbo ROM.
2) napisać.se program kopiujący który wczyta plik do pamięci używając procedur zawartych w loadrze turbo, następnie zapisze ten plik na dysk
3) opcja dla cierpliwych: znaleźć kopier do tego systemu który umożliwia kopiowanie turbo->normal lub w idealnym przypadku turbo->dysk.
4) przeanalizować format zapisu, udokumentować i podesłać autorowi turgen: http://www.baktra.wz.cz/software/turgen/english.html

Być może dla tegoż systemu istniały jakież narzędzia lub kopiery dysk<->taśma i wystarczy tylko coś takiego namierzyć. Ja niestety mieszkam w strefie w której bardzo popularne było rozwiązanie Turbo2000 KSO, Turbo 2000F oraz sporadycznie AST. Moja wiedza na temat dokładnego formatu danych kończy się na systemach turbo 2000. Ale w przyszłości zamierzam nadrobić te zaległości ;)

Także na chwile obecną nie jestem w stanie pomóc z przeniesieniem danych z formatu TurboROM :(

pozdrawiam
Seban

5

BTW. Czy komuś udało się przygotować za pomocą Turgena plik dźwiękowy i wgrać go potem z sukcesem do Atari (KSO lub 2000F)? Mi jeszcze się nie udało, a autor (przemiły gość, tak poza tym) mimo szczerej chęci pomocy rozkłada ręce.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-15 09:04:58)

Dely a jaki nr błędu Ci wyskakuje? (140, 143)? Inny?

Od razu powiem że nie testowałem tego programu niestety :(

7 Ostatnio edytowany przez rag (2009-05-15 10:14:16)

seban napisał/a:

wątek o Turbo ROM plus tutaj: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=5652

O, w tym wątku to lemiel na końcu mówi właśnie o mnie :)

seban napisał/a:

Być może dla tegoż systemu istniały jakież narzędzia lub kopiery dysk<->taśma i wystarczy tylko coś takiego namierzyć.

No fakt. Wtedy by faktycznie DOSa nie potrzeba. SIO2PC powinno pójść. A SIO2SD?
Jak już dorwę magnetofon, to zobaczę, co potrafią programy, które mam na kasecie z Turbo ROM.

Aha, ale pozostaje problem, jak fizycznie podłączyć dwa nieprzelotowe SIO...

rag

8

1:1 kazdy kabelek z obu wtyczek pozlepiac

przechodze na tumiwisizm

9 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-15 10:46:41)

rag... jak będziesz miał chęci/ochotę to możesz podesłać swój magnetofon do mnie. Zobaczę czy da się go zreanimować i przy okazji zobaczę co w nim siedzi (w sensie jaka wersja elektroniki turbo ROM). Jeżeli magnet okaże się na tyle w dobrym stanie aby go reanimować to i wtyczka SIO się znajdzie :) Oczywiście po naprawie (jeżeli będzie możliwa) odeślę go do Ciebie.

pozdrawiam
Seban

10 Ostatnio edytowany przez rag (2009-05-15 11:16:34)

Prawdę mówiąc, nie pamiętam, żeby coś z nim było nie tak. Właściwie nie jestem pewny, dlaczego tak chętnie pozwoliłem mu uchlastać wtyczkę...
Czyli cała 'reanimacja' polegała by tylko na ponownym 'uwtyczkowieniu' :)

W sprawie przesyłki skontaktuje się na maila.

rag

11 Ostatnio edytowany przez pavros (2009-05-15 11:36:01)

Jezeli TurboROM jest zgodny z Blizzard Turbo (jak mozna wywnioskowac z wspomnianego wyzej watku) to mam rozwiazanie w postaci DOSa zapewniajacego wszystkie potrzebne do kopiowania handlery (D:,C:,T: ). T: to handler Blizzard Turbo. Na dyskietce z DOSem jest tez m. in. Blizzard Copy. Dzieki temu zgralem juz wiekszosc swoich kaset.

12

seban napisał/a:

Dely a jaki nr błędu Ci wyskakuje? (140, 143)? Inny?

W tym sęk, że żaden. Magnetofon nie rozpoznaje nawet nagłówka i nie zatrzymuje się na nazwie programu tylko leci i leci. Debugowaliśmy problem z autorem Turgena i po kilku próbach kolunio się poddał niestety.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

13

Dely sprawdzę to przy okazji na poziomie kodu czytającego na real sprzęcie i zobaczymy co mu nie pasuje (długość, czy może częstotliwość, czy może coś innego).

14

pavros napisał/a:

Jezeli TurboROM jest zgodny z Blizzard Turbo (jak mozna wywnioskowac z wspomnianego wyzej watku)

Jest zgodny, ale tylko hardware'owo. Znaczy, na magnetofonie przerobionym na Turbo ROM można zapisać i odczytać plik w Blizzardzie. I na odwrót. Ale loaderem Turbo ROM raczej Blizzardowej kasety nie odczytasz. I na odwrót.

rag

15

rag napisał/a:

.......większość moich zbiorów jest w Turbo (Turbo ROM Plus), których obydwa w/w programy z definicji nie ruszają. Dłuższy romans z prawdziwym magnetofonem wydaje się zatem nieunikniony.

Mój stary magnetofon jest niestety cokolwiek bezużyteczny, po tym, jak został dawcą wtyczki do SIO2PC.........

No to masz okazje: http://www.allegro.pl/item640717607_kom … y_gry.html

16

Aukcji się przyglądam, owszem. Ale magnetofon znalazł się w czułych objęciach sebana, więc jest spora szansa na jego zmartwychwstanie :)

17 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2009-05-20 14:36:56)

rag <-- Interfejs wystawiany tutaj raczej nie załatwia wprost problemu przeniesienia zawartości Twoich taśm na dysk lub PC, ale przynajmniej możesz kasety raz zapisać do mp3 lub innego formatu żeby przetrwały dłużej, do czasu aż znajdziesz metodę przeniesienia. Wtedy zamiast z taśmy możesz wgrywać z mp3.
Acha, nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą tego cuda, po prostu to zauważyłem i skojarzyłem z tym wątkiem.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

18 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-20 15:07:31)

Hej!

Koszt tego interface trochę duży jak na zawartość, a sądzę iż jest to klon czeskiego rozwiązania prezentowanego kiedyś w Atari Internet Magazyn, który był tworzony przez Monsoft-a:

http://seban.slight.pl/aa/XE_cdrom.png

Obecny mirror Atari Internet Magazyn: http://aim.pelech.net/

co do turbo rom, to część programów nagranych na kasecie Rag-a ma loader w standardzie (2 bloki) a potem leci jeden długi blok już w formacie turbo rom. Ten interface nie umożliwia czytania plików w standardowej modulacji Atari (FSK) więc taśma zgrana na peceta czy to w formacie WAV czy MP3 nie da się wczytać przy pomocy podobnych tego rodzaju interface-ów. Trzeba by dodać do tego interface blok demodulatora FSK.

pozdrawiam
Seban

ps) niebawem fotki i przykładowe WAV-y zgrazne z kasety od RAG-a.

19

seban, a myślisz że on rzeczywiście oprócz T2000 ma szansę wczytać Blizzarda i inne? Cena rzeczywiście wysoka, dlatego nie kupiłem choć miałem ochotę. Za ile byś to wyprodukował? Wtyczkę SIO mam i mogę ją sam polutować do kabelków jak będę miał opis który dokąd.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

20 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-20 15:27:39)

Nie wiem czy to będzie czytać coś innego poza Turbo2000/KSO/F oraz Czeskim Turbo 2000 i Auto Turbo które jest klonem Czeskiego turbo 2000. Ale można to sprawdzić układ nie jest skomplikowany. Można go zbudować na płytce uniwersalnej... produkcji seryjnej nie ma sensu raczej robić. W dodatku można się pozbyć bramek 74LS38 a właściwie multipleksera zbudowanych z nich... a część schematu w oryginalnym czeskim interface odpowiedzialna była za przełączanie turbo/normal. Ten interface nie umożliwia odczytu w normalu więc nie wiem po co zostawili układ 74xx. Wystarczyłby jeden tranzystor na wyjściu tuż za komparatorem :)

W przypadku AutoTurbo/AST/Czeskiego Turbo 2000 przełączenie standard/normal odbywało się za pomocą linii COMMAND. W przypadku Blizzard/Turbo ROM i co inteligentniejszych wersji Turbo 2000F (bez przełącznika) przełączenie następuje na podstawie stanu linii DATA_OUT.