Ostatnio zabierałem wszystkie moje stare śmieci z mieszkania mamy do mojego. Przy tej okazji dogrzebałem się też do ATARI i nabrałem ochoty, żeby się nim na nowo pobawić. Zaczęło się wertowanie atarionline i atariarea, trochę drobnych zakupów na allegro (kabel do LCD TV, SIO2SD), River Raid/Seksmisja/Chuckie Egg/Yoomp...
Minął miesiąc i nabrałem ochoty na odzyskanie plików z moich starych kaset magnetofonowych. Konwersja kilku kaset w normalu przy użyciu WAV2CAS oraz MagoTrans zakończyła się niestety na razie porażką. Kiedyś może jeszcze powalczę, ale i tak większość moich zbiorów jest w Turbo (Turbo ROM Plus), których obydwa w/w programy z definicji nie ruszają. Dłuższy romans z prawdziwym magnetofonem wydaje się zatem nieunikniony.
Mój stary magnetofon jest niestety cokolwiek bezużyteczny, po tym, jak został dawcą wtyczki do SIO2PC, ale kumpel obiecał pożyczyć mi swój (Blizzard, ale wg jego pamięci nasze magnetofony były hardware'owo zgodne). Pozostaje jednak inny problem: jak te pliki zgrać na PC? Jeśli podłączę magnetofon przez SIO, to nie wykorzystam już ani SIO2PC, ani SIO2SD. Czy da się zmontować jakiś rozgałęźnik do SIO? A nawet jeśli, to czy system Turbo (wgrywany z kasety: nie miałem do Turbo cartridge'a) nie pogryzie się z DOSami, potrzebnymi do obsługi urządzenia D: w SIO2PC czy SIO2SD?
Może RAMCart byłby jakimś wyjściem? Instrukcja RAMCArta opisuje, że jest w nim kopier z taśm turbo do RAMDdysku, ale czy to obsługuje Turbo ROM?
rag