Ogólnie potrzebuję "porady prawnej" :)
Otóż w związku ze wzmożonym zainteresowaniem dopałką Electrona postanowiłem przygotować w jakiejś rozsądnej postaci środek do emulacji tegoż. Na środek ten składa się modyfikacja emulatora Atari++ w wersji 1.55, która mniej lub bardziej wiernie (ale z naciskiem na mniej) emuluje core VBXE w wersji 1.09. Zła wiadomość jest taka, że cała ta modyfikacja to brudna łata kalecząca architekturę Atari++ aby umożliwić wyświetlanie rzeczy, do których Atari++ nie było zaprojektowane. Dodatkowo zmieniłem tylko interfejs windowsowy więc zmodyfikowane źródła nawet nie skompilują się pod niczym innym. Nie ma zatem mowy o integracji tego z głównym emulatorem i chciałbym aby traktowano to jako tymczasowe rozwiązanie palących problemów (jakie dotykają ludzi nie posiadających dopałki, a chcących się nią pobawić).
Główne pytanie tematu: jak mam to upublicznić, aby:
a) się dodatkowo nie napracować,
b) nie łamać oryginalnej licencji Atari++ (która jest lekką modyfikacją Mozilla Public Licence, z możliwością transferu do GPL)?
Czy akceptowalne jest, abym zrobił diffa moich zmian w źródłach oryginalnej wersji 1.55 i upublicznił tylko te zmiany (które z definicji są 100% moje) z instrukcją jak skompilować to sobie pod windowsem używając darmowego Visual C++ 2008 Express Edition, oraz dorzucił "dla leniwych" skompilowaną binarkę? ;)
Emulator już leży i czeka na rzesze testerów (bo celowo ukryłem w nim mnóstwo błędów do znalezienia). Muszę tylko znaleźć bezbolesny sposób upublicznienia go, aby nikomu się nie narażać.