Czy znane są przypadki uszkodzenia sprzętu (duże, małe Atari) poprzez tzw. killer poke ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

2 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-07 14:48:10)

nie wydaje mi się aby to było możliwe w przypadku małego Atari... wątpię aby takie coś było możliwe z dużym także. Wiem że PC-towe stare monitory można było uszkodzić przeginając z częstotliwością odchylania poziomego. Ale to były stare czasy i archaiczne monitory :)

Ale ja kiedyś zabiłem monitor neptun 156 poprzez:

POKE 712,15
POKE 710,15
POKE 709,0

Nówka sztuka ze sklepu, koledze matka kupiła właśnie taki monitor :) Jakież było moje zdziwienie gdy po 30 sek. pracy z jasnym obrazem we wnętrzu monitora można było usłyszeć małe bum, pssss... i smrodek ;)
Jak się okazało monitor miał wadę fabryczną i wymienili go bez żadnego gadania na drugi egzemplarz :) Miałem wtedy naście lat i oczywiście cała rodzina kolegi myślała że to ja popsułem ten monitor pisząc tajemnicze komendy  w BASICU :)
Nad głową wisiała mi wizja iż będę musiał zapłacić za naprawę/wymianę tego monitora ;)

Dziś za to możesz sobie zrobić takiego KILL-PC że głowa mała ;) Wszystko konfigurowane programowo, napięcia CPU, RAM, częstotliwości CPU, GPU. Można wymazać BIOS, Firmware dysku, napędu optycznego czy karty graficznej, rób co chcesz ;) Dobrym przykładem takiego działania kiedyś był wirus Win95.CIH, aż się dziwię że nikt więcej nie napisał takiego mega zabijającego PC-ty wirusa :) Cyber-Zbuje wolą chyba jednak bot-nety produkować, z tego mają kasę ;)

3

Gdyby zepsucie Atarki w taki sposob bylo mozliwe to pewnie bysmy wszyscy o tym wiedzieli :)
Ale pamietam ze kiedys chodzily legendy, ze mozna zepsuc stacje za szybko "machając głowicą" po ścieżkach. Nie wiem ile w tym prawdy - w tamych czasach mogłem se jedynie zepsuc magnetofon kręcąc bez konca jego głowicą ;)

4

Amstrada można w ten sposób zepsuć, a dokładnie jego układ graficzny.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

5 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-07 16:33:56)

Układ graficzny? (Motorola 6845) Czy monitor?

o ciekawe przetestuje na jakims zlocie ( na cudzym sprzecie  oczywiscie :) )

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

7

A o "teoretycznej"* możliwości zniszczenia głośnika/-ów spod basica ktoś pamięta? ;)

*w telewizorze (gdzie siedzi zazwyczaj jakaś szerokopasmówka) mało realne, ale po podpięciu czegoś wielodrożnego... ;)

wszystkie trzy strony świata

8

no pamiętam ów środowy poranek, kiedy zaczęli do kumpla w serwisie przychodzić ludziki po spotkaniu z CiH-em vel Chernobylem...przez kilka dni jedna wielka rzeźnia była;)

http://www.wiruspc.pl/artykuly/cih.php

gep/lamers^dial

9 Ostatnio edytowany przez Fox (2009-05-09 12:01:16)

Podejrzewam, że można zepsuć stację przesuwając głowicę poza dozwolony obszar. Przynajmniej odgłosy są na tyle okropne, że rozsądek każe szybko przerwać taką operację.

CIHa mam jeszcze na CD-ROMie. :) U mnie tylko pomazał po dysku.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE