Czy znane są przypadki uszkodzenia sprzętu (duże, małe Atari) poprzez tzw. killer poke ?
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » Killer poke
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy znane są przypadki uszkodzenia sprzętu (duże, małe Atari) poprzez tzw. killer poke ?
nie wydaje mi się aby to było możliwe w przypadku małego Atari... wątpię aby takie coś było możliwe z dużym także. Wiem że PC-towe stare monitory można było uszkodzić przeginając z częstotliwością odchylania poziomego. Ale to były stare czasy i archaiczne monitory :)
Ale ja kiedyś zabiłem monitor neptun 156 poprzez:
POKE 712,15
POKE 710,15
POKE 709,0
Nówka sztuka ze sklepu, koledze matka kupiła właśnie taki monitor :) Jakież było moje zdziwienie gdy po 30 sek. pracy z jasnym obrazem we wnętrzu monitora można było usłyszeć małe bum, pssss... i smrodek ;)
Jak się okazało monitor miał wadę fabryczną i wymienili go bez żadnego gadania na drugi egzemplarz :) Miałem wtedy naście lat i oczywiście cała rodzina kolegi myślała że to ja popsułem ten monitor pisząc tajemnicze komendy w BASICU :)
Nad głową wisiała mi wizja iż będę musiał zapłacić za naprawę/wymianę tego monitora ;)
Dziś za to możesz sobie zrobić takiego KILL-PC że głowa mała ;) Wszystko konfigurowane programowo, napięcia CPU, RAM, częstotliwości CPU, GPU. Można wymazać BIOS, Firmware dysku, napędu optycznego czy karty graficznej, rób co chcesz ;) Dobrym przykładem takiego działania kiedyś był wirus Win95.CIH, aż się dziwię że nikt więcej nie napisał takiego mega zabijającego PC-ty wirusa :) Cyber-Zbuje wolą chyba jednak bot-nety produkować, z tego mają kasę ;)
Gdyby zepsucie Atarki w taki sposob bylo mozliwe to pewnie bysmy wszyscy o tym wiedzieli :)
Ale pamietam ze kiedys chodzily legendy, ze mozna zepsuc stacje za szybko "machając głowicą" po ścieżkach. Nie wiem ile w tym prawdy - w tamych czasach mogłem se jedynie zepsuc magnetofon kręcąc bez konca jego głowicą ;)
Amstrada można w ten sposób zepsuć, a dokładnie jego układ graficzny.
Układ graficzny? (Motorola 6845) Czy monitor?
o ciekawe przetestuje na jakims zlocie ( na cudzym sprzecie oczywiscie :) )
A o "teoretycznej"* możliwości zniszczenia głośnika/-ów spod basica ktoś pamięta? ;)
*w telewizorze (gdzie siedzi zazwyczaj jakaś szerokopasmówka) mało realne, ale po podpięciu czegoś wielodrożnego... ;)
no pamiętam ów środowy poranek, kiedy zaczęli do kumpla w serwisie przychodzić ludziki po spotkaniu z CiH-em vel Chernobylem...przez kilka dni jedna wielka rzeźnia była;)
http://www.wiruspc.pl/artykuly/cih.php
Podejrzewam, że można zepsuć stację przesuwając głowicę poza dozwolony obszar. Przynajmniej odgłosy są na tyle okropne, że rozsądek każe szybko przerwać taką operację.
CIHa mam jeszcze na CD-ROMie. :) U mnie tylko pomazał po dysku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Killer poke
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 59 zapytań