Sytuacja: mam KMK/Idea ,sparte 4.42 zaladowana na Atarimax carta. Zrobilem dwie partycje przy pomocy FDISK2 po 256 sektorow, 65534. Ustawilem jako D1 i D2. Aktywowalem, pierwsza ustawilem jako BR. Sformatowalem pod sparta, wlaczam atari, sparta widzi dyski, moge kopiowac,wgrywac itp ale przy starcie pisze mi ze Ramdisk contens preserved. Atari ma wstawione 1088 pamieci w/g Pasia. Chcialem napisac config.sys zeby zalozyc ramdysk i zaladowac sterownik do VBXE Drac030, Grzybson podeslal mi swoj:
SET PROMPT=$L$P
USE BANKED
DEVICE SPARTA
DEVICE SIO
DEVICE ATARIDOS
DEVICE QUICKED //można wywalic, przyśpiesza edytor ekranowy E:
DEVICE JIFFY //można wywalic, programowy zegar
DEVICE COMEXE //można wywalić, sprawia, że jesli plik ma rozszerzenie exe, to jest jakby z automatu uruchamiany przez x, nie trzeba go pisać
DEVICE CAD //można wywalic, to wprowadza skrót klawiszowy bodajże ctrl+shift+inverse jako coś ala ctrl alt delete
Skopiowalem go do windowsowego notatnika, potem zgralem na atari pod nazwa config.sys na partycje D1: i Atari mi sie zawiesza gdy bootuje bez wcisnietego option.
Wyrzucilem z konfiga wszystko oprocz:
USE BANKED
DEVICE SPARTA
DEVICE SIO
DEVICE ATARIDOS
I mam to samo, komputer mrugnie tylko diodą od KMK i zawiesza sie. Co robie nie tak?
Update:
Uff , sam sobie odpowiem, po napisaniu konfiga w edytorze atari ,panther, wszystko dziala. Echhh ciemnota.